Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
firma u stečaju

Gradonačelnik Vrkić radnicima Slavonije MK podijelio po 500 kuna

slavonijamk,tekstilci,portal (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/6
10.07.2013.
u 13:56

Nemojte se zahvaljivati meni, nego poreznim obveznicima. Ovo je simbolična pomoć, prenio je radnicima Vrkić. Na račun slavonijnih tekstilaca prebačeno je ukupno oko 100.000 kuna.

Svaki radnik osječke tekstilne industrije Slavonija MK dobit će po 500 kuna. Dar je to gradonačelnika Ivice Vrkića, odnosno poreznih obveznika grada Osijeka koji im je uručio po otvaranju stečajnog postupka.

- Primio sam vaše pismo. Zajedno s partnerima u politici procijenio sam da ste grupa kojoj je trenutno najteže u gradu. Nemojte se zahvaljivati meni, nego poreznim obveznicima. Ovo je simbolična pomoć - prenio je radnicima Vrkić. Na račun slavonijnih tekstilaca prebačeno je ukupno oko 100.000 kuna. Stečaj je otvoren krajem lipnja. Strojevi u tvornici još nisu utihnuli.

- Završavaju se poslovi koji su ostali na lageru. U ovom trenutku najbolje je za radnike za se prijave na biro i primaju naknadu. Ovdje nema ugovorenog posla od kojega bi se mogla zaraditi plaća, za sada - kaže stečajna upraviteljica Blanka Gamibiraža. Radnicima nisu isplaćene tri zadnje plaće, niti doprinosi. Prijave njihovih potraživanja su napravljene. Strateških investitora za nekadašnjeg tekstilnog diva bivše Jugoslavije, dodala je upraviteljica, za sada nema iako je ranije bilo nekih naznaka.

- Ovdje je nekada radilo 1600 ljudi, a sada ih tek nešto više od stotinu. Režije su i dalje kao da ih je 1600. Odrađuju se samo lohn poslovi za austrijsku i njemačku tvrtku, a s kojima se može zaraditi oko 350.000 kuna što je tek polovica plaće za koju je potrebno 800.000 kuna. U to nisu uračunate režije, poput plina i struje. Tu se radi s gubitkom. Prema stanju u knjigama, ukupna dugovanja dosežu oko 96 milijuna kuna - rekla je. Smatra da perspektiva za ove tekstilce postoji te da ne trebaju ići u likvidaciju, ali za takav im je korak potrebna financijska injekcija.

Najveći vjerovnik u Slavoniji MK je država u čiju su korist opterećene založnim pravom i nekretnine. Stoga u ovoj osječkoj tvornici smatraju kako ključnu ulogu ima Ministarstvo gospodarstva koje bi se trebalo izjasniti želi li nastaviti tekstilnu proizvodnju u manjem prostoru. Na popisu Slavonije MK je trenutno 197 radnika od čega su 132 proizvodna.

- Treba riješiti režije, smanjiti pogon. Ne može ovdje biti pet onih koji se šeću prekriženih ruku i kontroliraju proizvodnju - ogorčena je radnica Radmila Pujić. Za šivaćim strojem u Slavoniji MK provela je posljednjih 31 godinu. Slaže se s njom i kolegica Branka Miljević koja je napunila 32 godine staža. - Ovdje je prevruće tijekom ljeta kada se rade zimske kolekcije. Dok vas u krilu grije pernata jakna, a vani ima preko 35 stupnjeva, a klima unutra ne radi. Često je zbog toga dolazila i hitna - požalila se. Slavonijinim radnicima tijekom sutrašnjeg dana (četvrtak) trebala bi se uručiti donacija radnika zagrebačkog DTR-a.

>>Za spas najveće kompanije u Slavoniji preostala tek četiri tjedna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije