Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moramo biti solidarni

Gradonačelnik si prepolovio plaću, službenici izrađuju maske

Vili Bassanese
03.04.2020.
u 16:57

'Moramo biti solidarni, ako ne sada, kada?! A moram vam reći da se zbog smanjenja plaće nitko od tristotinjak zaposlenih i nije bunio', kaže gradonačelnik Vili Bassanese

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese među prvima je posegnuo za nepopularnom mjerom smanjivanja plaća. Tristotinjak zaposlenih u gradskoj upravi i u 12 ustanova u gradskom vlasništvu smanjio je plaću 11 posto, a sebi i zamjenicima – prepolovio. Iduća tri mjeseca sebe je tako zakinuo mjesečno za 7.000 kuna.

- Teško je vrijeme, moramo biti solidarni, ako nećemo sada, kad će biti potrebnije? A moram vam reći da se nitko i nije bunio zbog te odluke. Sretni smo svi koji imamo plaću. K tome, većina zaposlenih je trenutno i kod kuće. Od tako ušteđenih 1,5  milijuna kuna pomoći ćemo oni kojima je to najpotrebnije, ljude koji su ostali bez posla  – reći će jedini istarski gradonačelnik koji nije iz redova IDS-a, a kojemu je ovo treći mandat na toj funkciji.

- Jedino nismo dirali plaće našim vatrogascima i zaposlenima u domu umirovljenika, koji je u gradskom vlasništvu. Uvelike ovisimo o turizmu i moramo se prilagoditi. Ako se od sezone uspije spasiti 25 posto, naš će proračun biti manji najmanje 30, a možda i 50 posto nego lani.  Ali, sve je neizvjesno i prilagođavat ćemo se u hodu – govori V. Bassanese.

Nakon odluke o smanjenju plaće zaposlenicima i prepolavljanju vlastite građani mu na ulici čestitaju. Ali od ijednog kolege gradonačelnika, recimo, nije mu nije stigla ni čestitka, ni telefonski poziv tim povodom. A mnogi bi mogli ponešto i naučiti od svog umaškog kolege. Upravo je taj grad, primjerice, prvi u Hrvatskoj osigurao drive-in testiranje na koronavirus.

- Mediji su pisali da je to prvi prije nekoliko dana napravio jedan grad u Slavoniji, ali kod nas to funkcionira već zamalo dva tjedna – otkriva Bassanese, gradonačelnik grada kojemu je prva bolnica na sto kilometara, ali ima svoju ekipu hitne pomoći, odnedavno i drugi respirator, te za transport zaraženih izolirani prijenosni krevet.

Umag, inače, ima najviše zaraženih koronavirusom u Istri, a vjerojatno su u tom gradu jedinstveni i po tome što zaposlenici gradske uprave ovih dana izrađuju – zaštitne maske. Gradonačelnik iz redova SDP-a, ponosan na svoje kolege, ističe kako život u Umagu ima puno prednosti. Recimo, obitelji s malom djecom ne plaćaju vrtić niti udžbenike školarcima za školu.

- Kod nas se lijepo živi, imamo skandinavski standard. Ovo će proći, a nadamo se da će i turizam živnuti. Istra ima prednost što je mnogim Europljanima blizu, dostupna automobilom već za koji sat. Bez turizma smo u velikim problemima. Nikome sad nije lako, a što se tiče gospodarstvenika priklonili smo se devizi – nema prihoda, nema ni rashoda, pa ne plaćaju poslovni prostor i javne površine dok god su zatvoreni. Korigirat ćemo, među ostalim, i iznos paušalnog poreza koji privatni iznajmljivači plaćaju po krevetu. Tu ćemo obavezu uskladiti s turističkim prometom koji ostvare – govori Bassanese i dodaje da će gradska vlast svoje mjere i poteze prilagođavati daljnjem razvoju situacije.

VIDEO Na drive-in testiranje na koronavirus možete doći automobilom, taksijem, pa čak i pješke

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
17:32 03.04.2020.

"Tristotinjak" u gradskoj upravi i službama. Mali gradić, a toliko zaposleni u upravi i u gradskim službama. Kladim se da u bilo kojoj zapadnoj zemlji, ni jednoj nema više 50 zaposlenih u tako malom gradu

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
17:20 03.04.2020.

Ha ha ha. IdS ili I istarski SIL se toliko napapao love u ovih 30-tak godina da im ovo smanjenje dodje kao za šibice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije