Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anka Mrak-Taritaš:

'Gradonačelnik još nije odlučio hoće li biti partner u obnovi grada nakon potresa'

Anka Mrak Taritaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
02.04.2020.
u 17:11

Izvlačenje Gunje kao primjera koji gradonačelnik neće slijediti, događa se gotovo dva tjedna nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio Zagreb, a u kojem su stradale tisuće zgrada i bez krova nad glavom ostalo više stotina ljudi, kaže Anka Mrak-Taritaš

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s nezadovoljstvom reagirao na Zakon o obnovi Zagreba rekavši kako Zagreb nije Gunja te da se svi građani trebaju jednako tretirati, oglasila se i Anka Mrak-Taritaš koja je bila na čelu Ministarstva graditeljstva tijekom obnove Gunje.

– Ključ obnove poplavljenih područja je bio zadržati ljude u Cvelferiji, ne dopustiti da se ljudi rasele dok se provodi obnova. Zato je faktor vrijeme bio odlučujući za sve što se tamo poduzimalo. Radilo se po izlicitiranim cijenama po pozivnom natječaju, koje su se dobile tako da su izbačene najjeftinija i najskuplja i onda određena srednja cijena od onih preostalih. Radile su sve tvrtke koje su mogle pratiti tako zadane rokove i cijene. I takve cijene radova, ostvarene pod takvim uvjetima, bile su još uvijek povoljnije od bilo kojeg pojedinačnog graditeljskog pokušaja aktualnog gradonačelnika, iako su one dobivane na javnom natječaju, s najpovoljnijim izvođačem (obično vezanim kumstvom ili nekakvim interesom s gradonačelnikom). U obnovi poplavom zahvaćenih područja, koje je tada bilo najveće gradilište u Europi, izgrađeno je i opremljeno tristotinjak novih kuća (energetskog razreda B ) obnovljeno više od 2000 kuća i 38 javnih objekata. Iako je poplava bila u svibnju, učenici su u obnovljene škole krenuli na vrijeme, početkom rujna – objavila je Mrak-Taritaš.

– Cijelu priču oko "marifetluka u Gunji" odradio je gradonačelnikov stranački intimus (inače, pravomoćno osuđeni lopov), koji je, prije nego se učlanio u stranku Milan Bandić 365, držao moju sliku na zidu. Istražne radnje koje je provodio DORH, pokazale su da nikakvih "marifetluka" oko Gunje nije bilo. Izvlačenje Gunje kao primjera koji gradonačelnik neće slijediti, događa se gotovo dva tjedna nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio Zagreb, a u kojem su stradale tisuće zgrada i bez krova nad glavom ostalo više stotina ljudi. U ovih dva tjedna, kako to svjedoče predstavnici resornog ministarstva, Grad Zagreb i njegov gradonačelnik još nisu odlučili hoće li biti partneri u obnovi grada – zaključila je.

GALERIJA Potres u Zagrebu

Anka Mrak Taritaš
1/30

Komentara 10

DU
Deleted user
17:21 02.04.2020.

He, he, he, namirisala Mrak-Sataraš lovu... E neš lopino!!!

BE
berija
17:44 02.04.2020.

Što je, ružna, zla, debela ženo? Sad bi malo nahapala radeći dimnjake po 17 milijuna kuna? Zar nisi namumala dovoljno na zlatnim pipama u Gunji?

AF
afer
18:13 02.04.2020.

Da se tebi uvaliti u obnovu, bila bi sretna 'ka prase u kopanji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije