Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi u SAD-u

Gradonačelnica promijenila ime trga ispred Bijele kuće u "Crni životi su važni"

Washington
Foto: REUTERS
1/4
05.06.2020.
u 23:46

Lokalna podružnica pokreta "Black Lives Matter" kritizirala je potez kao skretanje pozornosti od zahtjeva za smanjenjem proračuna lokalne policije, dok prosvjednici širom zemlje ističu isti zahtjev

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser je, prkoseći predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, preimenovala Trg Lafayette blizu Bijele kuće, nazvan po heroju Američkog rata za nezavisnost i Francuske revolucije, u "Black Lives Matter Plaza", odnosno trg "Crni životi su važni".

Gradonačelnica Muriel Bowser preimenovala Trg Lafayette, smješteno sjeverno od Bijele kuće, a koji je postao glavno okupljalište često nasilnih prosvjeda protiv policijske brutalnosti.

Pripadnici saveznih snaga su u ponedjeljak nasilno i suzavcem rastjerale mirne prosvjednike iz tog područja kako bi se Trump uslikao s Biblijom ispred crkve koju su oštetili prosvjednici.

Bowser je u pismu predsjedniku napisala da zadnjih dana nije bilo novih uhićenja te je zatražile da postrojbe napuste "naš grad".

Washington kao glavni grad ima poseban autonomni status te nije dio niti jedne savezne države, a niti sam nije država, zbog čega savezna vlada ima značajan utjecaj i moć u tom gradu.

Bowser je također angažirala umjetnike da oslikaju ulice sjeverno od preimenovanog trga, s natpisom "Black Lives Matter" (Crni životi su važni) u žutoj boji, uz zastavu grada.

Natpis se prostire kroz nekoliko blokova do 16. avenije, jedne od glavnih gradskih prometnica.

VIDEO Procurio novi video: Floyda prije smrti policajci tukli na zadnjem sjedištu auta?

Međutim, lokalna podružnica pokreta "Black Lives Matter" kritizirala je potez kao skretanje pozornosti od zahtjeva za smanjenjem proračuna lokalne policije, dok prosvjednici širom zemlje ističu isti zahtjev.

"Black Lives Matter, znači uskratite policiji sredstva", napisala je ta skupina na Twitteru.

Donald Trump je rekao za gradonačelnicu da je "nekompetentna" te je dodao da ju je Nacionalna garda spasila od "velikog sramoćenja"

Francuski markiz de Lafayette, po kome je trg nazvan, heroj je Američkog rata za nezavisnost, a kasnije je imao jednu od ključnih uloga u Francuskoj revoluciji kao prvi zapovjednik Nacionalne garde.

Policajci iz Buffala istupili iz postrojbe zbog suspenzije dvojice kolega

Svih 57 pripadnika taktičke jedinice policije grada Buffala u državi New York istupilo je iz te postrojbe u znak prosvjeda protiv suspenzije dvojice njihovih kolega koji su snimljeni kako su na tlo gurnuli 75-godišnjeg prosvjednika, izvijestili su lokalni mediji u petak.

Dvojica policajaca iz Buffala suspendirana su bez plaće u četvrtak nakon što se pojavio videozapis u kojem na tlo guraju 75-godišnjeg muškarca, dok se prosvjedi zbog policijskog ubojstva afroamerikanca Georgea Floyda nastavljaju desetu noć za redom.

Lokalni mediji prenijeli su izjavu predsjednika udruge policajaca Buffala Johna Evansa da su policajci samo radili svoj posao te da su njihove kolege iz jedinice istupili iz te specijalne postrojbe prosvjedujući zbog odnosa prema njima. Policajci, međutim, ostaju u policijskoj službi, izvijestili su lokalni mediji.     

Videozapis koji je snimio novinar lokalne radio postaje WBFO i objavio na svojoj web stranici i Twitteru pokazuje kako sijedi muškarac prilazi interventnim policajcima. Jedan ga policajac gura palicom, a drugi rukom. Krv kreće curiti iz muškarčeve glave.

"Jako me uznemirila snimka", rekao je gradonačelnik Buffala, Byron Brown. "Nakon mirnih prosvjeda i nekoliko sastanaka mene, vodstva policije i članova zajednice, večerašnji događaj bio je obeshrabrujući."

Video iz Buffala pokazuje kako većina policajaca odlazi nakon što muškarac padne, iako se policajac koji ga je gurnuo palicom počinje naginjati nad njime prije nego što ga drugi policajac odvede. Čuje se da je netko pozvao hitnu.

Radio postaja je izvijestila da su dva liječnika došla i pomogla ozlijeđenom muškarcu. Policija je kasnije rekla da se muškarac ozlijedio nakon što se poskliznuo i pao.

No nakon što je pogledao video, šef policije u Buffalu, Byron Lockwood, naredio je istragu i suspendirao dvojicu policajaca, rekao je Brown.

75-godišnja žrtva je u stabilnom, no ozbiljnom stanju u bolnici u Buffalu, rekao je Brown.

Komentara 7

JO
JosefKa
00:14 06.06.2020.

Mene su ucili da su svi zivoti vazni.

DU
Deleted user
00:09 06.06.2020.

Ta gradonačelnica bi trebala podnijeti neopozivu ostavku, uvjerljivo je dokazala svoju nesposobnost

DU
Deleted user
07:13 06.06.2020.

Zapadna demokracija se uvjek i stalno nekome ispričava da su slične stvari a jesu Kina Rusija muslimanske zemlje nikome ništa mediji malo nešto objave itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije