Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAC i ministarstvo FBiH

Gradnju mosta dali ‘skupom’ Viaduktu

Most koridor 5C
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/2
24.06.2014.
u 21:00

Europska investicijska banka godinu dana odbija dati odobrenje za izvođača radova na mostu Svilaj zbog čega je upitna 
gradnja dijela koridora Vc koji bi trebao povezati Hrvatsku 
i BiH

        Ponude za izvođača radova na gradnji mosta Svilaj, koji bi preko rijeke Save trebao spojiti Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu na koridoru Vc, otvorene su još u ožujku prošle godine, odluka o izvođaču radova donesena je u svibnju iste godine, no ugovor o gradnji tog mosta još nije potpisan!

Bez blagoslova

Za potpisivanje tog ugovora, naime, Hrvatske autoceste, investitor u most s hrvatske strane, trebaju blagoslov Europske investicijske banke koja kreditira izgradnju mosta Svilaj. No iz te banke još nije stiglo odobrenje, više od godinu dana otkako je ono zatraženo.˝Kako doznajemo od upućenih, sporan je odabrani izvođač radova, odnosno njegova ponuda koja nije bila najjeftinija od svih pristiglih. Zajednička komisija za nabavu Hrvatske i BiH, naime, odabrala je ponudu tvrtke Viadukt “tešku” 24,8 milijuna eura, dok je jeftiniju ponudu tvrtki OHL i Skladgradnja, vrijednu 23,8 milijuna eura, te ponudu Hidroelektre Niskogradnje i Integral inženjeringa, vrijednu 24,3 milijuna eura, proglasila neprihvatljivima.

No upućeni tvrde kako u EIB-u smatraju neprihvatljivim da se eliminiraju dvije jeftinije ponude i sklopi posao s Viaduktom koji je skuplji gotovo za milijun eura. O tome su se navodno jasno izjasnili investitorima. A formalni su investitori u izgradnju mosta Svilaj HAC i Ministarstvo prometa Federacije BiH. Prema pisanju medija u BiH, ponuda OHL-a i Skladgradnje navodno je odbačena jer nije bila u skladu s natječajnom dokumentacijom, a ponuda Hidroelektre i Integrala odbačena je zbog navodnog sukoba interesa. No u EIB-u su ta objašnjenja, prema dostupnim informacijama, neprihvatljiva, a neki sumnjaju da se u cijelom slučaju protežira Viadukt.U HAC-u kažu da ne mogu iznositi u medijima nikakve detalje o natječaju koji još nije okončan zbog povjerljivosti na koju ih obvezuju odredbe samog natječaja.

Već propao jedan natječaj

Iz EIB-a nismo dobili odgovor na svoja pitanja vezana za most Svilaj, no iz Europske banke za obnovu i razvitak koja zajedno s tom bankom kreditira HAC-ovo ulaganje u koridor Vc u iznosu od 120 milijuna eura poručili su nam da su svjesni kako ugovor još nije potpisan, no da to ne mogu komentirati jer most Svilaj financira samo EIB. Inače, prvi natječaj za most Svilaj propao je nakon što je na njemu pobijedio austrijski Strabag koji je ponudio 20,9 milijuna eura, no onda je ta tvrtka zatražila raskid ugovora jer nije na vrijeme uvedena u posao. Tad je bilo ideja da se taj posao također prepusti Viaduktu, koji je imao drugu najbolju ponudu, no EIB je tražio novi natječaj.  

>>   Strabag i HAC zaratili zbog gradnje mosta Svilaj, vrijednog 20 mil. eura

Komentara 4

DO
doktor1
11:27 25.06.2014.

Ovaj članak je plaćen od nekoga jer se u njemu jedino spominje cijena. HDEL godinama nije napravio jedan takav most a VDKT ih gradi ne samo najkvalitetnije nego i redovito. Ponuđači koji nemaju kvalitetu svjesno ulaze s nemoguće niskom cijenom i onda dolaze problemi u pola radova. Drugo VDKT je jedini gra. u HRV koji ima vlastitu sirovinsku cement bazu i gradi po EU normama. Na taj način su dobiveni i izvršeno je više poslova u inozemstvu. HDEL ili bilo koji drugi građ u HRV ne rade u inozemstvu i uopće ne znaju što su EU norme. Nije isto ako dobijete most koji će za 2-3 godine trebati obnovu ili korektno izrađen po pravilima struke za 3-4% veću cijenu. Na Balkanu su mediji upravljani a narod primitivan pa ovakvi članci prolaze.

SV
Sumrak Vremena
06:05 25.06.2014.

viadukt je po mom mišljenju i ako najskuplji i najkvalitetniji i najpouzdaniji za takve radove a ako europa to ne želi platit može i drukčije svi hrvati i bosanci gdje bili po 2€ donirat i plaćen je most bez ovih sehronja iz brisela

BE
berija
22:25 24.06.2014.

Napravite most, konji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije