Trgovci u BiH već godinama iz stranih zemalja uvoze hranu koju zbog
sumnjive kvalitete ili isteka roka valjanosti nabavljaju ispod svake
cijene. Ta hrana završava na stolovima svih nas, a državna
tijela već godina odbijaju ući u ozbiljan sukob s osobama koje uvoze
takvu hranu.
Nedovoljna kontrola
Mensud Lakota, predsjednik Udruženja za zaštitu
potrošača u BiH, još jednom je upozorio na ovu
pojavu, a kao jedan od primjera uvoza stare hrane naveo je meso. -
Kilogram stare i smrznute junetine ili govedine, koja se uvozi u BiH,
naši trgovci plaćaju oko 2,60 KM, a kasnije kilogram ovog
mljevenog mesa prodaju po cijeni od deset do 15 KM - naglasio je Lakota
i dodao da je to meso koje zemlje EU-a i Južne Amerike drže u
hladnjačama kao robne rezerve.
Prema njegovim riječima, ove zemlje nakon određenog vremena obnavljaju
rezerve mesa i prodaju ga u ovisnosti o tome u kakvom je stanju meso
koje su desetak godina držali u hladnjačama.
Neispravna hrana
Ovdje nije problem samo meso, nego i ostale osnovne prehrambene
namirnice. Tako su npr. kruh ili ulje koje koristimo također vrlo
upitne kvalitete, što nam je Lakota potvrdio. -
Pokušali smo ući u trag radioaktivnoj pšenici
koju smo uvezli iz Ukrajine, ali nismo u tome uspjeli.
Velike su šanse da je kruh od te pšenice
završio na našem stolu. Ista stvar se dogodila s
neispravnim uljem iz robnih rezervi. Ne postoje kontrole koje bi
onemogućile ovakav način rada iako mi konstantno upozoravamo na ovu
problematiku. Postali smo otpad Europe, koja u BiH uvozi stare
proizvode i prehrambene namirnice - naglasio je Lakota. On je
još i dodao kako npr. u Sarajevu samo dva restorana imaju
certifikat o ispravnosti hrane, što znači da u svim ostalim
restoranima građani jedu na osobnu odgovornost.
Udruženje za zaštitu potrošača u nekoliko navrata
je pokušalo doći do podataka o oboljenjima probavnog sustava
u BiH, što bi bio jedna od glavnih pokazatelja kakvu hranu
jedemo, ali Lakota je istaknuo kako se ti podaci od njih skrivaju.
Istraživanja koja su do sada rađena u BiH pokazala su kako je u većini
ugostiteljskih objekata hrana koja se konzumira nesigurna. Centar za
istraživačko novinarstvo iz Sarajeva radio je cijeli serijal priča o
neipravnim uzorcima hrane iz restorana, pizzerija, fast foodova,
slastičarnica te ih analizirao. Rezultati su bili zabrinjavajući, no to
nije povećalo kontrole i inspekcijski nadzor.
Najveći problem, prema riječima liječnika, su nedovoljni standardi i
uvjeti u kojima se čuva hrana. Također, inspektori s druge strane tvrde
kako je veliki problem i nepravilan prijevoz namirnica, prije svega
mesa, ribe i slične kvarljive robe koje se uvozi, kao i kontrola na
granicama.
ALARMANTNO Zemlje EU-a i Južne Amerike bacaju meso koje bh trgovci kupuju