Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALARMANTNO Zemlje EU-a i Južne Amerike bacaju meso koje bh trgovci kupuju

Građani kupuju mljeveno meso staro po 10 godina

04.05.2009.
u 23:00

Trgovci u BiH već godinama iz stranih zemalja uvoze hranu koju zbog sumnjive kvalitete ili isteka roka valjanosti nabavljaju ispod svake cijene. Ta hrana završava na stolovima svih nas, a državna tijela već godina odbijaju ući u ozbiljan sukob s osobama koje uvoze takvu hranu.

Nedovoljna kontrola
Mensud Lakota, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača u BiH, još jednom je upozorio na ovu pojavu, a kao jedan od primjera uvoza stare hrane naveo je meso. - Kilogram stare i smrznute junetine ili govedine, koja se uvozi u BiH, naši trgovci plaćaju oko 2,60 KM, a kasnije kilogram ovog mljevenog mesa prodaju po cijeni od deset do 15 KM - naglasio je Lakota i dodao da je to meso koje zemlje EU-a i Južne Amerike drže u hladnjačama kao robne rezerve.

Prema njegovim riječima, ove zemlje nakon određenog vremena obnavljaju rezerve mesa i prodaju ga u ovisnosti o tome u kakvom je stanju meso koje su desetak godina držali u hladnjačama.

Neispravna hrana
Ovdje nije problem samo meso, nego i ostale osnovne prehrambene namirnice. Tako su npr. kruh ili ulje koje koristimo također vrlo upitne kvalitete, što nam je Lakota potvrdio. - Pokušali smo ući u trag radioaktivnoj pšenici koju smo uvezli iz Ukrajine, ali nismo u tome uspjeli.

Velike su šanse da je kruh od te pšenice završio na našem stolu. Ista stvar se dogodila s neispravnim uljem iz robnih rezervi. Ne postoje kontrole koje bi onemogućile ovakav način rada iako mi konstantno upozoravamo na ovu problematiku. Postali smo otpad Europe, koja u BiH uvozi stare proizvode i prehrambene namirnice - naglasio je Lakota. On je još i dodao kako npr. u Sarajevu samo dva restorana imaju certifikat o ispravnosti hrane, što znači da u svim ostalim restoranima građani jedu na osobnu odgovornost.

Udruženje za zaštitu potrošača u nekoliko navrata je pokušalo doći do podataka o oboljenjima probavnog sustava u BiH, što bi bio jedna od glavnih pokazatelja kakvu hranu jedemo, ali Lakota je istaknuo kako se ti podaci od njih skrivaju. Istraživanja koja su do sada rađena u BiH pokazala su kako je u većini ugostiteljskih objekata hrana koja se konzumira nesigurna. Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva radio je cijeli serijal priča o neipravnim uzorcima hrane iz restorana, pizzerija, fast foodova, slastičarnica te ih analizirao. Rezultati su bili zabrinjavajući, no to nije povećalo kontrole i inspekcijski nadzor.

Najveći problem, prema riječima liječnika, su nedovoljni standardi i uvjeti u kojima se čuva hrana. Također, inspektori s druge strane tvrde kako je veliki problem i nepravilan prijevoz namirnica, prije svega mesa, ribe i slične kvarljive robe koje se uvozi, kao i kontrola na granicama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije