Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŽINA PRORAČUNA

Građani će platiti 255 milijuna kuna prometnih kazni

06.12.2008.
u 21:05

Sa 37,3 milijarde kuna proračunskog novca, Ministarstvo gospodarstva čini se kao najskuplje ministarstvo, no istina je drukčija. U toj će svoti čak 34,8 milijardi kuna odnijeti mirovine, a sam resor gospodarstva u godini krize dobit će tek oko 2,5 milijarde kuna.

Zvijezde budžeta
I Ministarstvo financija čini se kao bogat resor, ali na njegovu su budžetu svi carinici i poreznici, dakle veliki državni aparat zadužen za prikupljanje državnih prihoda, a na toj su poziciji i svi državni dugovi. Prave “zvijezde” budžeta u idućoj su godini resori zdravstva i obrazovanja. Milinović je za zdravstvenu reformu uspio izboriti povećanje budžeta od čak 24,7 posto, a resor obrazovanja dobiva gotovo 9 posto više.

Ministar zdravstva Milinović sa 27,5 milijardi kuna postigao je cilj, ali uz tolik novac na njemu je i velika odgovornost da daljnjim reformskim zahvatima do kraja sljedeće godine – kada zdravstvo izlazi iz državne riznice i HZZO postaje samostalna institucija – u potpunosti financijski stabilizira sustav. Gotovo cjelokupan iznos uvećanog zdravstvenog proračuna namijenjen je zdravstvenoj zaštiti, odnosno HZZO-u, koji će imati 23,2 milijarde kuna više.

Tako je, među ostalim, financiranje liste skupih lijekova s ovogodišnjih 250 skočilo na 610 milijuna kuna, za lijekove na recept sa 2,5 na 4,5 milijarde, transplantacijski program sa 45 na 82 milijuna. Kako su kardiovaskularne bolesti ubojica broj jedan, ulaganje u intervencijsku kardiologiju poraslo je s devet na 25 milijuna kuna. Iz dijela za investicije financirat će se nastavak gradnje nove bolnice u Puli, KBC-a Rijeka, završetak rodilišta u KBC-u Split, završetak obnove vukovarske bolnice, Klinike za tumore i Centra za transplantaciju u KB Merkur u Zagrebu.

Ide također obnova nekih odjela u bolnicama u Bjelovaru, Varaždinu i Slavonskom Brodu, Zadru. Oko 500 milijuna kuna manje za kapitalne investicije osjetit će forenzični odjel Psihijatrijske bolnice Vrapče, zagrebačka bolnica Jordanovac i Klinika za traumatologiju čija je gradnja, odnosno obnova s početka 2009. odgođena za 2010. godinu.

Kulturni štediše
Najveći teret štednje preuzeli su resori kulture, regionalnog razvoja, zaštite okoliša, ali i Ministarstvo prometa. Resor zaštite okoliša dobio je 10 posto manje, a kultura 6,5 posto manje. Skromniju blagajnu imat će i HSS-ov ministar turizma Damir Bajs. Za rad saborskih zastupnika i stručnih službi parlamenta iduće godine bit će utrošeno 180 milijuna kuna, 1,6 posto više nego u 2008. No, budžet Ureda predsjednika Mesića bit će oko 2,5 posto manji i iznosit će 54,2 milijuna kuna.

Za rad Vlade rezervirano je 299 milijuna kuna (3,3 posto više). Središnja obavještajna agencija raspolagat će sa čak 355 milijuna kuna, odnosno sa 11,6 posto novca više nego ove godine. Zanimljivo je i to da država kani od građana ubrati 12 posto više od prometnih kazni! Dok je 2007. od prometnih kazni u državni proračun ušlo 217 milijuna kuna, ove godine bit će oko 227 milijuna, a iduće čak 255 milijuna – oko 28 milijuna kuna više! Deset posto rasta planira se i na ostalim kaznama, što je oko 12 milijuna kuna više.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije