Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljen projekt

Gradit će se Drvno tehnološki centar vrijedan 3 milijuna eura

Ivan Rimac
09.05.2013.
u 14:24

Osnovni cilj projekta je pokretanje pozitivnih trendova u drvnoj inudstriji i uspostavljanje tehnološke platforme koja će služiti kao razvojni oslonac drvoprerađivačima na području naše županije.

Ivan Rimac, direktor Agencije za razvoj Vukovarsko – srijemske županije Hrast, predstavio je danas u Vukovar projekt izgradnje Drvno – tehnološkog centra koji bi se gradio na području Općine Gradište. Prema riječima Rimca radi se o projektu koji ima nacionalnu važnost i koji će biti apliciran prema EU fondovima.

– Osnovni cilj projekta je pokretanje pozitivnih trendova u drvnoj inudstriji i uspostavljanje tehnološke platforme koja će služiti kao razvojni oslonac drvoprerađivačima na području naše županije. Vrijednost projekta iznosi oko tri milijuna eura i ukoliko sve bud eišlo po planu do kraja iduće godin Centar bi trebao biti završen, rekao je Rimac predstavljajući projekt. Budući Centar će imati futuristički izgled i trebao bi predstavljat pravi i veliki oslonac drvoprerađivačima u budućnosti kako da iskoriste sve svoje potencijale, dođu do novih znanja ali i stvore kvalitetne finalne proizvode kako bi na taj način ostvarili i veće zarade i stvorili dodatne vrijednosti. U analizi koja je prethodila projektu utvrdili su da Vukovarsko – srijemska županija raspolaže sa velikim potencijalima, kvalitetnim drvetom, ali i zaostalom tehnologijom i znanjima. Centar bi prema planovima trebao biti opremljen novom i modernom tehnologijom koja će biti maksimalno prilagođena potrebama domaćih tvrtki.

Biti će formiran i Centar kompetencije za hrast sa pripadajućom laboratorijiom. Graditi će se i sušara kapaciteta 500 kubičnih metara drveta a koja će služiti i za potrebe dodatnih istraživanja novih načina i metoda sušenja hrasta kao i za moguće komercijalno uslužne aktivnosti. Koliku važnost će ovaj Centar imati u Vukovarsko – srijemskoj županiji govori i to da je drvoprerađivačka industrija jedna od strateških industrija u županiji. Ukupne šumske površine u županiji, sa nadeleko poznatim Spačvanskim bazenom, zauzimaju 69.401 hektar ili čak 28 posto ukupne površine županije. Na toj površini ukupna drvna zaliha iznosi oko 19.100.000 kubičnih metara. Sa novim idejama, znanjima, tehnologijama koje će Centar nuditi drvoprerađivačka industrija bi mogla dobiti nove mogućnosti, dovesti do novih ulaganja ali i novog zapošljavanja.

>>Žele osnovati hrvatsko-ukrajinsku tvrtku u drvnoj industriji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije