Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Gradi se više nego prije krize, projekti donose radna mjesta

jelic
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
13.07.2010.
u 13:51

Oporba govori da sam zaposlio 35, a zaposlio sam troje ljudi te još toliko u Odjelu za izdavanje dozvola, i to zbog velikog broja neriješenih zahtjeva.

Grad Karlovac danas slavi 431. rođendan. S gradonačelnikom u drugom mandatu Damirom Jelićem razgovarali smo o aktualnim, zaboravljenim i budućim projektima kojima od Karlovca želi napraviti grad ugodnog življenja.

Prošlo je više od godinu dana otkako ste na prvim neposrednim izborima izabrani za gradonačelnika. Koja ste predizborna obećanja ispunili?

– Nikada ništa ne obećavam, prije izbora jamčio sam da ću raditi na nekoliko projekata - od oživljavanja poduzetničkih zona na Ilovcu i u Gornjem Mekušju, uređenja Hrvatskog doma, gradnje stanova na Švarči i u Luščiću, gradnje vrtića, sportske dvorane, uređenja nogometnog stadiona, pokretanja kina, do uređenja obale Korane za Karlovčane i turiste i proširenja kapaciteta staračkog doma. Od devet projekata jedan je gotov, a ostali su pokrenuti. Na kraju mandata šest će projekata biti gotovo, a tri u punom jeku. To je jamstvo da najave prije izbora nisu tlapnje.

Bliže građanima

Oporba vam zamjera previše zaposlenih u gradskoj upravi. Hoće li u sklopu nove sistematizacije radnih mjesta biti i smanjenja broja zaposlenih i na koji ćete način približiti gradsku upravu građanima?

– Oporba govori da sam zaposlio 35, a zaposlio sam troje ljudi, te još toliko u Odjelu za izdavanje dozvola, i to zbog velikog broja neriješenih zahtjeva. To je istina, a neka građani procijene ozbiljnost oporbe u tom slučaju. Prvi sam gradonačelnik koji je zatekao više zaposlenih nego što će ih biti u daljnjem radu gradske uprave. Novi ustroj donio je pozitivan nemir među zaposlene, i to je dobro. Uvest ću etički kodeks, ISO standardizaciju, e-Grad, a i u vlastitom ću se radu više posvetiti građanima.

Kako se Karlovac nosi s ekonomskom krizom - donose li antirecesijske mjere rezultate i kako stojimo u odnosu na druge sredine?

– Grad je pod pritiskom ekonomske krize, najjače u zadnjih 100 godina. No, u odnosu na druge gradove, među najvitalnijima smo. U tijeku je 10 projekata koji će rezultirati novim zapošljavanjima - od gradnje dvorane, vrtića, pročistača otpadnih voda, što je najveća investicija u gradu, do sanacije Ilovca, gradnje Žitne kuće, proširenja hotela Europa, novih poslovnih mogućnosti Drvo trgovine na Ilovcu, najave novih zapošljavanja u MV Trendu, Alstomu, HS Produktu, PPK-u, KIM-u, Žitoproizvodu, novom Super Konzumu koji će biti sagrađen u pogonu Velebita sljedeće godine, i u Baumaxu. Građanima šaljem pozitivnu poruku - danas se u Karlovcu gradi više nego prije krize.

Što je s velikim gradskim projektima - uređenjem Radićeve ulice i dijela Banije, revitalizacijom Zvijezde... Hoće li i kada biti ostvareni, ili su samo predizborno obećanje?

– To nije nikada bilo moje predizborno obećanje, onaj tko je to nudio vjerojatno je mislio da to može odraditi. To su važni projekti, svakako će biti realizirani, no ne znam kada. Revitalizacija Zvijezde dugotrajan je i financijski zahtjevan posao, i pet ekipa stručnjaka radi na njemu.

Brojni potencijali

Često govorite o Karlovcu kao gradu ugodnog življenja - je li on, i po čemu, doista takav i što morate učiniti da bi postao ugodniji?

– Važno je ustrajati na tih desetak projekata koji će dovesti do novih radnih mjesta. Moramo podizati svijest građana o vrijednosti Zvijezde kao turističkog potencijala. Bio sam sumnjičav, a danas mogu navesti velike prednosti Karlovca - gotovo svaka četvrt ima školu i vrtić, nema prometnih gužvi, na tri minute od središta grada je čista rijeka u koju su se vratili rakovi i u kojoj se možete kupati. Grad je pola sata vožnje udaljen od metropole, nešto više od mora.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije