Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javna rasprava

Građanski odgoj i na vjeronauku

Vedran Mornar
Patrik Macek/PIXSELL
19.07.2014.
u 17:00

Idućih mjesec dana zainteresirani mogu slati primjedbe na novi koncept

Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. Vedran Mornar, kao što je i nagovijestio, odustao je od građanskog odgoja kao obveznog, zasebnog predmeta u sljedećoj školskoj godini. Umjesto toga, sadržaj građanskog odgoja bit će integriran u sve predmete u osnovnoj i srednjoj školi.

Kloniranje, ljudska prava...

– Riječ je o posve drukčijem konceptu od onoga koji je bio namijenjen samo učenicima šestih razreda osnovne škole. Uvođenjem sadržaja građanskog odgoja međupredmetno riješili smo i problem edukacije nastavnika. Učitelji će u okviru svog matičnog predmeta učenicima prezentirati nove pojmove – objašnjava promjene Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, čiji su savjetnici, pojačani s četiri vanjska člana, nastavnika u školama gdje se ove školske godine građanski odgoj provodio eksperimentalno, izradili novi sadržaj.

– Sadržaj građanskog odgoja naslanja se na nastavne teme koje su postojale u svim predmetima u osnovnoj i srednjoj školi. Konkretno, kad učenici iz povijesti budu učili o Domovinskom ratu u okviru toga govorit će im se o stradanju Vukovara, Dubrovnika, ali i o ratnim zločinima, etničkom čišćenju, raseljavanju stanovništva. Ili, primjerice, kada budu obrađivali temu “Hrvatska i svijet na pragu trećeg tisućljeća”, raspravljat će o ljudskim pravima, genetici, kloniranju i ostalim problemima modernog svijeta – gladi, ratovima, kriminalu – tumači Filipović.

Ono što će mnogima biti zanimljivo jest da će se elementi građanskog odgoja provoditi i na satovima vjeronauka.

Za izborni predmet natječaj

– Učenici će se upoznati sa značenjem riječi agnostik, ateist, a podučit će ih se i tome da ljudi imaju pravo na takav izbor i treba biti tolerantan prema osobama koje nisu vjernici – ističe Filipović. U sljedećoj školskoj godini samo će dio osmaša, i to iz škola koje se za to prijave na javnom natječaju, građanski odgoj imati eksperimentalno kao izborni predmet, i to u trajanju od 35 sati. Javni natječaj bit će objavljen uskoro. Javna rasprava o novom prijedlogu sadržaja građanskog odgoja otvorena je jučer i potrajat će mjesec dana.

– Očekujemo da se u javnu raspravu uključe ponajprije učitelji i nastavnici i upozore na eventualne propuste jer želimo što bolji sadržaj. No, spremni smo i na kritike, kojima na žalost cilj neće biti poboljšanje kvalitete programa – zaključuje Filipović.

>> Građanski odgoj neće biti poseban predmet

Komentara 11

OL
olrajt
18:10 19.07.2014.

..okaidy!...izrekli ste tešku optužbu i laž za naše vrijedne učitelje ....naši učitelji mogu i rade čuda s malo sredstava i mogu izvršiti sve zadatke koji se postave pred njih ,a za njih i njihovu edukaciju revno brine agencija za odgoj i obrazovanje s gospodinom Filipovičem na čelu i vrijednim savjetnicima za sve predmete ....ove vaše riječi su teška optužba za naše vrijedne učitelje koji su usput potplačeni -pgotovo od ove vlade!

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
19:30 19.07.2014.

Ovo treba odugovlaciti dok ne preuzme nova vlada .

Avatar imotska115
imotska115
01:49 20.07.2014.

Ako ste primjetili svi ministry riktaju kaevate kad su u problemima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije