Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljena web-stranica

Građani u tri klika mogu nadzirati kako državna tijela troše javni novac

tipkovnica
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
10.06.2015.
u 06:30

Na stranici www.imamopravoznati.org građani mogu zatražiti informacije od gotovo šest tisuća tijela javne vlasti

Građani od jučer imaju vrlo koristan i jednostavan alat za lakši i brži pristup informacijama tijela javne vlasti, kao i nadziranje trošenja javnih sredstava, a to je internetska stranica www.imamopravoznati.org, što je zajednički pothvat povjerenice za informiranje i nevladina sektora.

– Sad je potez na građanima da iskoriste svoje pravo na pristup informacijama te uz samo tri klika zatraže informacije od gotovo šest tisuća tijela javne vlasti – poručila je Jelena Berković iz GONG-a.

Miroslav Schlossberg iz Udruge otvorenih sustava i interneta kaže da je uz zahtjev potrebno napisati samo ime i prezime podnositelja (adresa nije potrebna). Moguće je upit poslati i anonimno, no tijelo javne uprave u tom slučaju nije dužno odgovoriti. Kazavši da bez građana koji će nadzirati dostupnost informacija nećemo postati demokratsko društvo, povjerenica za informiranje Anamarija Musa navela je da su lani tijela javne vlasti primila oko 25.000 zahtjeva građana, no bilo je i 650 žalbi te 40 tužbi.

>> 'Učinkovita javna uprava ne bi trebala biti prostor stranačkih prepucavanja' 

>> Vladi tri mjeseca za paket zakona kojima će se mjeriti kvaliteta rada u javnoj upravi

Komentara 2

Avatar d-ano
d-ano
12:11 10.06.2015.

'Hrvatska je od ulaska u EU uplatila gotovo 30 milijuna eura više nego što je dobila'.....,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.moze li se i to naci u tri klika,,,

NO
nojemalo
08:48 10.06.2015.

a šta će građani dobit od toga,neko je mora zaposlit nekog rođaka pa otvorili stranicu da on može sidit pisat ko koliko troši i primat dobru plaću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije