Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uveden sustav evidencije preko interneta

Građani sami prijavljuju mjesta s odbačenim otpadom

Foto: Ivica Beti
1/3
08.01.2020.
u 15:33

Aplikacija je povezana s katastrom i povlači podatke o katastarskoj općini i čestici, no aplikacija ne dohvaća detaljnije podatke, kao ni podatke o vlasniku zemljišta

Od 1. siječnja u testni rad za javnost pušten je sustav evidencije lokacija odbačenog otpada (ELOO) koji je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

-Riječ je o sustavu koji čini dio informacijskog sustava gospodarenja otpadom, što je propisano Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. Osim što je prvenstveno namijenjen komunalnim redarima za unos, obradu i pregled lokacija odbačenog otpada, višekorisnički sustav dostupan je i široj javnosti. Tako građani mogu obavijestiti komunalne redare o lokacijama odbačenog otpada i doprinijeti ekološkoj očuvanosti lokalne zajednice – pojašnjavaju u Ministarstvu.

Građani koji pokraj ceste, u šumi, na obali ili drugoj javnoj površini uoče odbačeni otpad, trebaju samo posjetiti mrežnu stranicu https://eloo.haop.hr, kliknuti na "prijavite otpad", odabrati županiju, grad ili općinu te opisati lokaciju i vrstu otpada. Mogu priložiti fotografije i upisati svoje podatke, no oni nisu obvezni za prijavu.

-Tijekom izrade aplikacije zaključeno je da je najbolje rješenje ostaviti mogućnost građanima da ostave svoje osnovne kontakt podatke, ali nema osnove da navedene rubrike budu obavezne. Ukoliko će biti potrebe, rubriku ime i prezime i broj telefona građana koji prijavljuju lokacije odbačenog otpada učinit ćemo obaveznim - kažu u Ministarstvu.

Nakon prijave odbačenog otpada komunalni redari zaduženi za lokaciju na kojoj je otpad prijavljen dobivaju obavijest kako bi mogli obraditi prijavu. Aplikacija je povezana s katastrom i povlači podatke o katastarskoj općini i čestici, no aplikacija ne dohvaća detaljnije podatke, kao ni podatke o vlasniku zemljišta.

Preko aplikacije već je prijavljeno nekoliko lokacija. U Barbarigi je uočena veća količina građevinskog otpada, a na području Omiša miješani otpad. Prijavljen je i odbačeni otpad kod Ivankova, Vrgorca, Slunja...

Sustav registriranim korisnicima, od inspektora zaštite okoliša, djelatnika u županijama, ministarstvima i ostalim nadležnim tijelima, omogućuje i pregled podataka za ona područja nad kojima imaju nadležnost.

Preporučeni internetski preglednici za rad na sustavu su Google Chrome i Firefox.  

Komentara 1

Avatar fredi
fredi
18:20 08.01.2020.

Pokušala sam prijaviti lokaciju glomaznog otpada, ali bez uspjeha jer stranica ne funkcionira. Tipku "pošalji prijavu" nije moguće odabrati!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije