Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gordan Bosanac:

'Građani i dalje neće imati adekvatan nadzor nad praćenjem i prisluškivanjem'

Gordan Bosanac
Žarko Bašić/PIXSELL
16.06.2014.
u 12:46

"Već iz aviona je vidljivo da predloženi model neće moći učinkovito osigurati nadzor", pišu iz Centra za mirovne studije.

Predsjednik Centra za mirovne studije Gordan Bosanac upozorava da, nakon što je MUP odbio prijedloge na konačan prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o policijskim poslovima i ovlastima, će građani i dalje ostati bez adekvatnog nadzora nad praćenjem, prisluškivanjem, izlistima brojeva i lociranjem putem mobitela.

U priopćenju piše da novi zakon nastavlja praksu dosadašnjeg i "neadekvatno regulira neovisan nadzor nad policijom". "Iako je MUP izašao sa prijedlogom Zakona u kojemu uvodi građanski nadzor nad mjerama tajnog prikupljanja podataka, već iz aviona je vidljivo da predloženi model neće moći učinkovito osigurati nadzor", pišu iz Centra za mirovne studije i dodaju da je besmisleno uz dva postojeća tijela nadzora (Vijeće za građanski nadzor nad sigurnosno-obavještajnim službama, Povjerenstvo za postupanje po žalbama pri MUP-u) osnovati i treće.

Pozivaju zastupnike da poboljšaju zakon

"Budućim 'nadzornicima' onemogućen je fizički ulazak u prostorije u kojima se vrši prisluškivanje i ispisi telefonskih brojeva (Operativno tehnički centar), nemaju nikakve ovlasti nad nadzorom PNUSKOK-a, ne mogu sami pokretati istrage, ne postoje jasni kriteriji za članove Vijeća, Vijeće nema sredstva za svoj rad, te konačno, iako im je zadatak da brinu o zaštiti ljudskih prava građana, oni će biti odgovorni saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a ne Odboru za ljudska prava", stoji u priopćenja CMS-a dodavši da je MUP odbio prijedloge na zakon koje su predlagali "stručnjaci i organizacije civilnog društva".

Pozivaju saborske zastupnike da amandmanima "poboljšaju" konačan tekst zakona.  

>>Linića ispituju u Saboru: Tko ga je i zašto pratio?

>>Linić: Izvješće me nije iznenadilo. Nikad nisam rekao da me pratila SOA

Komentara 7

KI
Kissinger
13:15 16.06.2014.

da nebi pametovali o tom zakonu - prepišimo i primjenimo njemački ili američki meni je to isto.svaka država ima svoju "udbu" pa valjda mora imati i RH.

MA
majeltomoguce
15:49 16.06.2014.

Dobar dan, ja sam mali čovjek - začet prije nekoliko dana. Mama još ne zna za mene i ne zna da ću biti zdrav dečko sa plavim očima i crnom kosom (ja znam jer mi tako piše u DNK). Pišem Vam zato jer mama kada sazna za mene tražit će "čiščenje" moje kuće (maternice) - ima na to pravo! Moj tata nije onaj tata kojega ona želi, a zašto je onda bila sa njim zna samo ona. Uglavnom ja sam još premali da bi mogao govoriti, pa na ovaj način tražim zaštiti u Vašoj Kući ljuskih prava. Ako imam pravo na život, molim da usvojite ovo moje pismo i spriječite moju mama u "čišćenju", a ako nemam pravo na život žao mi je što se nikada nećemo upoznati i želim Vas samo pozdraviti. Pišem Vama jer ste Vi osnivač Kuće ljudskih prava i sa nestrpljenjem čekam Vaš odgovor. Marko Krpan (5 dana, 2mm, 1g)

UN
unbekant
12:59 16.06.2014.

Znaci UDBA u Hrvatskoj ce i dalje smiti prisluskivati i maltretirati svoje pucanstvo……ma bravo za nasu drzavu i njeno osamostaljenje………...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije