Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada i HNB odlučili:

Građani biraju kako će izgledati hrvatska eurokovanica: Evo gdje možete glasati i za koje motive

Foto: Pixsell/Pixabay
1/6
01.07.2021.
u 13:23

Za prvih pet motiva građani će se izjašnjavati u internetskoj anketi na stranici euro.hr od 1. do 15. srpnja, a moći će predložiti i jedan dodatni motiv

Motiv na nacionalnoj strani eurokovanica koje će u Hrvatskoj biti u opticaju nakon uvođenja eura birat će hrvatski građani. O pet motiva koji su u užem izboru; šahovnici, karti Hrvatske, kuni, glagoljici i Dubrovniku, moći će se izjasniti od 1. do 15. srpnja na stranici euro.hr ocjenama u rasponu od 1 do 5 (skala od „uopće mi se ne sviđa" do "najviše mi se sviđa"), a slobodni su predložiti i jedan dodatni motiv po svom nahođenju.

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

Novčanice eura iste su u svim državama, no kovanice imaju i stranu na kojoj su tiskana nacionalna obilježja pojedinih zemalja eurozone, a i one su u primjeni u cijelom europrostoru. Nacionalnim planom zamjene hrvatske kune eurom, koji je Vlada donijela u prosincu 2020. predviđen je odabir motiva i njihova grafičkog oblikovanja za nacionalnu stranu eurokovanica, a Hrvatska narodna banka određena je kao institucija koja će organizirati nabavu novčanica i kovanog novca eura.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane na kovanom novcu eura izabrala je devet motiva među kojima su, uz navedenih pet o kojima će se izjašnjavati građani, i Nikola Tesla, pas dalmatinac, Vrančićev Homovolans (crtež padobrana) te kralj Tomislav. Komisija će provesti i nacionalnu anketa na uzorku od tisuću hrvatskih građana čiji će rezultati biti objavljeni i imati savjetodavni karakter u finalnom izboru.

Foto: Pixabay

Biraju se najmanje tri motiva, a javni/izravni poziv za izradu likovnog rješenja bit će objavljen u kolovozu. Prijedlog nacionalne strane kovanica eura Hrvatska će poslati Europskoj komisiji, na odobrenje svim članicama europodručja. Izrada bi trebala započeti šest mjeseci prije dana uvođenja eura, nakon Odluke Vijeća EU-a da Hrvatska uvodi euro.

08.06.2021., Plaza Banje, Dubrovnik - Kupanje na gradskim plazama. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kriteriji za odabir bili su prihvatljivost motiva najširem dijelu javnosti neovisno o regionalnoj pripadnosti, dobi, svjetonazoru ili političkom opredjeljenju te djelotvornost motiva da bude nacionalni simbol, odnosno da postiže visok stupanj identifikacije u najširoj javnosti. Ključno je i da motiv predstavlja Hrvatsku, bilo kroz opće prihvaćene simbole, velikane, kulturne ili prirodne znamenitosti, izume ili povijesna zbivanja. Dodatni je element tehnička izvedivost motiva na malim dimenzijama kovanica kao i činjenica da predloženi motiv nije podložan autorskim pravima.

Komentara 21

TV
TvrtkoPlenkic
13:49 01.07.2021.

Milorad Pupovac na kovanici eura. Ja sam za to!

DU
Deleted user
14:59 01.07.2021.

Niti bi bilo Hrvatske, niti hrvatske kune, niti RH u EU, niti RH u NATO da nije bilo Tuđmana i Šuška, ali to naivni Hrvati ne kuže, jer su ih yugosi uvjek uspiju nasanjkati, a kad Hrvatima pomoć treba naprave sljedeće. ORJUNA pred WW2 sve sami Hrvati iz Dalmacije komplet je otišla u čet..ke. JNA 1991. god. sve sam yugos od Vardara pa do Triglava, puca po svima osim po Srbima. Dakle pošteno bi bilo da Tuđman i Šušak budu na novčanici. Sad oni koji koriste mozak neka pogledaju komentare , na moj prijedlog i saznati će zašto nismo imali svoju državu skoro 1000 godina.

GO
goran2hr
13:48 01.07.2021.

Umjesto glasanja kako će izgledati kovanica, prije bi trebalo glasati (referendum) želimo li uopće uvođenje eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije