Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJERE ŠTEDNJE

Grad Split smanjuje plaće, reže troškove i obustavlja zapošljavanje u javnoj upravi

Split: Gradonačelnik Andro Krstulović Opara dao izjavu o slučaju trostrukokg ubojstva
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
07.04.2020.
u 12:52

Mjere štednje predstavio je dr. Dean Kružić, a njima je obuhvaćeno smanjenje plaća djelatnika u gradskoj upravi i upravi gradskih institucija.

Grad Split predstavio je paket mjera štednje, racionalizacije i pomoći građanima i poduzetnicima pogođenima pandemijom koronavirusa.

"Pratimo od početka razvoj događanja i 19. ožujka predstavili smo prvi paket mjera. Sinergijski smo nadopunili Vladine mjere i vjerujem da smo stvorili potencijal za borbu koja nam slijedi. Dužni smo dati maksimum i pružiti dodatni poticaj. Ne smijemo dopustiti da splitsko gospodarstvo bude spaljena zemlja. Potrebno je napraviti rezove iznutra. Ovim paketom mjera preuzimamo dio tereta na gradsku upravu kako bi gospodarstvu dali apsolutni maksimum štiteći pritom najugroženije, građane i one najizloženije", rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Mjere štednje predstavio je dr. Dean Kružić, a njima je obuhvaćeno smanjenje plaća djelatnika u gradskoj upravi i upravi gradskih institucija. Predviđeno je da se gradonačelniku, direktorima i članovima uprave gradskih i komunalnih društava, intendantu HNK te njihovim zamjenicima i savjetnicima za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja plaće smanje za 20 posto, pročelnicima, ravnateljima ustanova smanjit će se plaće za 15 posto, a svima ostalima za 10 posto.

Od ovoga su izuzeti oni s plaćama do 4000 kuna. Do kraja godine planirano je smanjenje broja zaposlenih u Gradu Splitu za 50 do 70 ljudi.

Ukinut će se naknade gradskim vijećnicima, članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća. Smanjit će se izdavanja za političke stranke, izdavanja u sportu, kulturi, Park šumi Marjan za 10 posto. Zaustavljaju se sve manifestacije. Do daljnjega se zabranjuje zapošljavanje, suspendira javna nabava, osim nužne.

Krešimir Budiša, savjetnik gradonačelnika, predstavio je mjere pomoći građanima i gospodarskom sektoru.

Već su donesene mjere poput odgoda ovrha, plaćanja komunalne naknade, ukidanje plaćanja vrtića i cjelodnevnog boravka.

"Dio građana, nekih 200-tinjak ljudi koji se nađu u neprilici i na Zavodu za zapošljavanje pokušat ćemo zaposliti putem javnih radova. Što se tiče gospodarstva, kako je Vlada RH poslušala glas poduzetnika, Grad je odgovorio istim smjerom. Predviđa se otpis plaćanja komunalne naknade za sve subjekte kojima je zabranjen rad, a na isti način i zakup koncesija, zakupa gradskih prostora te površina dok se ne mogu koristiti po principu “nula prihoda – nula rashoda”, rekao je Budiša.

Kada val pandemije prođe i kada se tržište pokrene, Budiša je najavio da će Grad Split sufinancirati otvaranja novih radnih mjesta.

Komentara 7

IN
Informacija
13:01 07.04.2020.

Obustavlja zapošljavanje u javnoj upravi ? Al ih inače nedostaje? Mjera za svaku pohvalu. Jedino bi trebalo inzistirati da kad sve prođe osnujemo još koju općinu po županijama, nekako ih je premalo, pa nek svaka nova općina ima svog načelnika, pomoćnika, pomoćnika pomoćnika za..., pomoćnika pomoćnika pomoćnika za...

Avatar EtTore
EtTore
16:13 07.04.2020.

SEZONA PROPALA

DA
dam63
15:53 07.04.2020.

Prije pet godina su trebali prestati svi zapošljavati u javnoj upravi pa sada nikome ne bi trebalo smanjivati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije