Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita životinja

Grad sklopio nelegalan ugovor s veterinarskom praksom, inspekcija pronašla opravdanje i ne pokreće prekršajni postupak

Napušteni psi
shutterstock
24.10.2020.
u 10:16

Veterinarska inspekcija kaže kako je to bio način da se pomogne izgubljenim i odbačenim životinjama. No, kada napuštenim životinjama pomognu volonteri i udruge, protiv njih podižu prekršajne prijave

Grad Grubišno Polje u siječnju 2019. sklopio je s Veterinarskim obrtom Biondić iz Velikih Zdenaca ugovor o povjeravanju poslova hvatanja i čuvanja pasa i mačaka lutalica, iako Veterinarski obrt nije registrirano sklonište za zbrinjavanje životinja. Temeljem tog ugovora zbrinuto je 19 pasa, a ugovor je raskinut 31. srpnja 2020., i to nakon prijave veterinarskoj inspekciji.

U nadzoru inspekcija je utvrdila da su životinje prema navedenom ugovoru zbrinute u Veterinarskom obrtu koji nema dozvolu za zbrinjavanje, da je sve to trajalo od siječnja 2019. te da je ugovor raskinut. Veterinarskom obrtu zabranjeno je obavljanje poslova hvatanja i zbrinjavanja napuštenih životinja i sklapanje novih ugovora. Ne znamo bi li do raskida ugovora došlo da nije bilo prijave, no u svom odgovoru veterinarska inspekcija za ugovor sklopljen s Veterinarskim obrtom ima samo riječi opravdanja. Kako za Grad, tako i za Veterinarski obrt.

– Grad Grubišno Polje, sukladno članku 62., stavku 4. Zakonu o zaštiti životinja, nije mogao sklopiti ugovor s registriranim skloništem koje se nalazi na području jedinice područne (regionalne) samouprave Bjelovarsko-bilogorske županije jer je postojeće sklonište bilo prekapacitirano. Stoga je kao prijelazno rješenje, dok se ne potpiše ugovor s registriranim skloništem za životinje, angažirao Veterinarski obrt koji spominjete, prvenstveno kao higijenski servis. Napuštene pse je ambulanta zbrinjavala na poziv komunalnog redara, a često i na poziv policije. Ovo je bio način da se izgubljenim i odbačenim životinjama pomogne, da se maknu s javnih površina, da im se pruži adekvatna zaštita i skrb, da se zaštite od stradavanja, patnje, gladi, lutanja i da se zaštite druge domaće životinje koje su bile predmet njihovog napadanja. Dana 31. srpnja 2020. godine grad Grubišno Polje i Veterinarski obrt iz upita zaključili su Sporazum o raskidu ugovora o povjeravanju poslova hvatanja i čuvanja pasa i mačaka lutalica, neškodljivog uklanjanja pregaženih životinja s javno-prometnih površina na području grada Grubišnog Polja. Od 19 pasa zbrinutih s javnih površina 14 je udomljeno, jedan pas je vraćen svome vlasniku i 4 psa je udomio vlasnik Veterinarske prakse. Nadzorom udomljavanja pasa prema podacima iz Evidencije o udomljavanju pasa utvrđeno je da se psi nalaze kod novih posjednika kako je i napisano – stoji u odgovoru veterinarske inspekcije.

 

 

Navode kako je Veterinarski obrt angažiran prvenstveno kao higijenski servis, no u nazivu Ugovora na prvom je mjestu ipak hvatanje i čuvanje pasa i mačaka lutalica. Jednako tako, iako je sve, kako objašnjavaju, bilo prvenstveno radi dobrobiti životinja, zaboravljaju reći kako se ta dobrobit lokalnoj zajednici naplaćivala. Za hvatanje svakog psa ili mačke i čuvanje do udomljenja Grad je plaćao 950 kuna, čipiranje 92,5 kuna, cijepljenje protiv bjesnoće 150 kuna, kastraciju 850 kuna, a plaćao je i hranjenje pasa 15 kuna po danu, a nije precizirano za koji broj pasa je ta cijena. Hranjenje mačaka se ne spominje.

Nadalje, kako ističu u odgovoru, grad Grubišno Polje sklopio je novi Ugovor o obavljanju usluga skloništa za nezbrinute životinje s registriranim skloništem Feliks d.o.o. nakon donošenja  konačnog mišljenja Ministarstva poljoprivrede od 10. veljače 2020.  oko tumačenja članka 62. stavka 4. Zakona o zaštiti životinja. U njemu se u bitnome navodi kako ne postoji zapreka da jedinica lokalne samouprave sklopi ugovor o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja sa skloništem fizičke ili pravne osobe koje se ne nalazi na području jedinice područne (regionalne) samouprave u kojoj je smještena jedinica lokalne samouprave.

Na naš upit zašto nakon nadzora nije pokrenut prekršajni postupak protiv Veterinarskog obrta koje je zbrinjavalo napuštene životinje a nije registrirano sklonište, dok se protiv nekih Udruga za zaštitu životinja zbog istog pokreću prekršajni postupci, iz Državnog inspektorata RH odgovaraju:

– S obzirom na sve navedeno, primjenjujući članak 73. stavak 1., podstavak 1. Zakona o Državnom inspektoratu, protiv Veterinarske prakse koju spominjete nije podnesen optužni prijedlog.

U navedenom članku piše kako inspekcija neće pokrenuti prekršajni postupak ako nadzirana pravna ili fizička osoba tijekom inspekcijskog nadzora, odnosno do donošenja rješenja otkloni nepravilnosti i nedostatke utvrđene u inspekcijskom nadzoru.

Udruge protiv kojih su pokrenuti prekršajni postupci i nisu mogle otkloniti nepravilnosti kao Veterinarski obrt ili kao grad Grubišno Polje. Nisu mogle raskinuti ugovor i potpisati novi, jer ugovora niti nemaju. Udruge ne naplaćuju brigu za dobrobit životinja lokalnim zajednicama u kojima nema skloništa ili ugovora sa skloništem i u kojima komunalni redari ne reagiraju na pozive zbog izbačenih i izgubljenih životinja. U takvim lokalnim zajednicama zalaganje volontera i Udruga jedini je 'način da se izgubljenim i odbačenim životinjama pomogne, da se maknu s javnih površina, da im se pruži adekvatna zaštita i skrb, da se zaštite od stradavanja, patnje, gladi, lutanja i da se zaštite druge domaće životinje koje su bile predmet njihovog napadanja'. Kako su udruge mogle izbjeći prijave, možda su trebale životinje o kojima se brinu vratiti na ulicu, bi li time otklonile nepravilnosti utvrđene inspekcijskim nadzorom?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije