Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udomljavanje

Grad Požega: Naši psi iz skloništa u Bučju odlaze u Njemačku

Napušteni
Foto: Privatni album
1/4
30.03.2016.
u 21:09

I dok je iz skloništa udomljen 41 pas, volonteri su od Grada dobili 7000 kuna, a udomili su, cijepili, čipirali, kastrirali i liječili 75 pasa i 6 mačaka

Za 80.000 kuna, koliko je u 2015. godini grad Požegu koštao ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja, sklopljen s Veterinarskom stanicom Pakrac, zbrinuto je 60 pasa.

Od toga je, kažu u Gradu, 19 pasa bilo čipirano i protiv njihovih vlasnika podnesene su prijave. Ostali psi završili su u skloništu u Bučju.

- Po dolasku u sklonište svaka životinja se po potrebi čipira, cijepi ili kastrira. Potom se slika životinje objavljuje na internetskoj stranici i traži se udomitelj - objašnjavaju nam i dodaju da iako se, sukladno Zakonu, životinja koja se ne udomi u roku 60 dana može eutanazirati, u prošloj godini niti jedna životinja nije ubijena.

- Veterinarska stanica Pakrac d.o.o. surađuje s njemačkom udrugom “Fellkinder in Not”, koja je registrirana za spašavanje hrvatskih pasa i mačaka. Volonteri spomenute udruge jednom mjesečno dolaze u sklonište kako bi preuzeli životinje te dali na udomljavanje u Njemačku. Prije udomljavanja rade se temeljite provjere budućih vlasnika - rekli su nam u Gradu. Na upite koliko su puta zaposlenici skloništa bili u Požegi, odnosno koliko su zabilježili intervencija i koliko su mrtvih životinja pokupili na području grada nisu nam odgovorili.

I dok su za ugovor s Veterinarskom stanicom izdvojili desetke tisuća kuna, rad Udruge za zaštitu životinja Sirius Grad je pomogao sa 7000 kuna.

- U prošloj godini mi smo cijepili, čipirali kastrirali i udomili 75 pasa i 6 mačaka. A one koji su bili bolesni smo i liječili - kaže Gordana Malbašić, predsjednica Udruge. I dodaje kako su gradonačelniku predočili puno ideja, a neke od njih uštedile bi i novac koji se odvaja za zaštitu napuštenih životinja. Od toga kako krenuti s privremenim boksevima u sklopu prostora veterinarske stanice, kako nastaviti s programima kastracije, pa do prijedloga kako bi se gradsko sklonište moglo graditi i s manje sredstava.

- Nije nam odgovorio niti na jedan prijedlog, a još uvijek ne znamo ni hoćemo li dobiti obećanih 5000 kuna za ovu godinu. Od kastracija smo morali odustati, a samo to pravi je put za smanjenje broja napuštenih životinja - kaže predsjednica Udruge.

I dok Grad plaća kilometrima udaljeno sklonište, volonterima i dalje stižu pozivi za pomoć životinjama koje lutaju gradskim ulicama, ulaze u tuđa dvorišta u potrazi za malo hrane, za malo mjesta za odmor. I kažu, kako okrenuti glavu?

<<volonteri-udruge-za-zastitu-zivotinja-sirius-ne-mogu-bez-podrske
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije