Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
briga o napuštenim

Grad plaća sklonište, a životinje s đakovačkih ulica spašavaju volonteri

Foto: Privatni album
1/5
29.04.2019.
u 22:45

Od gradnje skloništa u Pisku odustalo se zbog protivljenja stanovnika, a Grad je u ožujku sklopio ugovor sa skloništem u Belom Manastiru udaljenim 70-ak kilometara od Đakova

Argos, Po, Lara, Poppy, Ben, Wilma, Tara, Lena, Daisy, i Tipsy samo su neki od pasa o kojima se brine Udruga za zaštitu životinja Đakovo. Oni su na sigurnom, a volonterima svakog dana stižu dojave o psima koji izgubljeno lutaju ulicama grada u potrazi za hranom i čovjekom koji će im pomoći. Unatoč činjenici da je Grad Đakovo sredinom ožujka potpisao ugovor o pružanju usluga skloništa za životinje s Veterinarskom stanicom Beli Manastir.

Na Facebook stranici Udruge odnedavno stoji poziv upomoć, kažu, sami više ne mogu i traže volontere. A nadali su se kako će sve probleme riješiti gradnjom skloništa. Za njega im je Grad osigurao i zemljište, ali...

– Stanovnici Piska, u kojem smo dobili zemljište, pobunili su se da ne žele sklonište u svojoj blizini pa se od njega na kraju odustalo. Nastavili smo pomagati napuštenim životinjama kao i protekle tri godine. Smještamo ih u svoje kuće, kod teta čuvalica, obavijestimo i komunalnog redara, ali u Gradu se svaki dan pojavljuju novi psi – kaže nam Dubravka Čeliković, predsjednica Udruge. Trenutno se brinu o 23 psa, a pomažu i u udomljavanju pasa i mačaka koji nisi na njihovoj skrbi. Prijavljuju se, kaže, i na gradske natječaje kojima se dodjeljuju namjenska sredstva, a oni ih troše za liječenje i kastracije napuštenih životinja.

O napuštenim đakovačkim psima brine se i Danijela Lukić Bučević, na njezinoj je skrbi uvijek barem desetak pasa. I onda kad kaže da je dosta, ipak ne okreće glavu. Nije članica udruge i bez pomoći sama bi teško pokrila sve troškove koje nosi njezina empatija prema životinjama.

– Psi u nove domove idu cijepljeni, čipirani i kastrirani, a to je samo dio troškova. Svakim danom sve je gore, a Grad godinama zatvara oči i ništa ne rješava. Volonteri su s ulica spasili stotine pasa za koje se nisu pobrinule službe kojima je to posao – ističe volonterka, koja trenutno traži dom za Lolu, Šapicu, Maminja, Aresa, Molly, Benyja, Chappyja, Nea, Iskru, Vivian, Lety i Dumba.

Foto: Privatni album

I prije nego je Grad potpisao ugovor s Belim Manastirom, postavljali su volonteri pitanje gdje završavaju psi za čije je zbrinjavanje Grad plaćao čovjeku koji nije imao sklonište. Brinuo se o psima u svojem dvorištu, ali i u šumi gdje su bili vezani na metar lanca. Nitko nije znao gdje su završili jer ih nigdje nije ni oglašavao. Vezale su se uz njega i njegovu udrugu svakakve priče pa smo objašnjenje potražili od Grada. Je li točno da je Grad, odnosno tvrtka Universal d.o.o, imao ugovor o zbrinjavanju napuštenih pasa s udrugom koja je pse zbrinjavala u privatnom dvorištu umjesto u registriranom skloništu. Zanimalo nas je i koliko je to koštalo Grad, a tražili smo i ugovor.

– Grad Đakovo ranije je to pitanje rješavao unutar Programa održavanja komunalne infrastrukture, koji je usvojilo Gradsko vijeće, a sadrži i hvatanje i zbrinjavanje napuštenih pasa na javnim površinama. Temeljem te odluke Grad je sklapao godišnji ugovor za cijeli program, pa tako i hvatanje i zbrinjavanje pasa, s trgovačkim društvom Univerzal d.o.o. Navedeno trgovačko društvo jedan dio aktivnosti obavljao je sam, dok je za drugi imao ovlaštene vanjske suradnike. Grad nema popis ugovora, niti odlučuje o izboru vanjskog suradnika – piše u odgovoru Grada.

Ostaje nejasno tko je i kako za zbrinjavanje pasa ovlastio udrugu koja nema registrirano sklonište. Jer potpisom ugovora s tvrtkom Univerzal, kojoj je jedan od osnivača i Đakovo, Grad je istovremeno pristao i plaćao zbrinjavanje napuštenih životinja mimo odredbi Zakona o zaštiti životinja. I za to je u 2018. godini izdvojeno 106.250 kuna.

Ugovor s Veterinarskom stanicom Beli Manastir, koji smo dobili tek nakon što smo Gradu uputili Zahtjev za pristup informacijama, u 2019. godini Đakovo će platiti 100.000 kuna bez PDV-a. Iako je potpisan 14. ožujka, odnosi se na cijelu godinu. Ugovorom je obuhvaćeno hvatanje i smještaj pasa u skloništu te uklanjanje lešina pasa i mačaka. Zbrinjavanje mačaka ugovor ne definira, jednako kao ni zbrinjavanje ozlijeđenih životinja, iako to propisuje Zakon o zaštiti životinja. Na popisu svega što obuhvaća nema ni kastracije, a nije naznačeno ni kako se vodi evidencija o zbrinutim psima, na koji način se oglašavanja i udomljavaju. Piše samo da će izvršitelj obavljati poslove koji su predmet ugovora i to u skladu s važećim propisima.

Što se promijenilo nakon potpisa ovog ugovora, pitali smo volontere.

– Prema našim saznanjima u skloništu nije zbrinut još niti jedan pas iz našeg Grada. I dalje ih pronalazimo na ulicama. Ne možemo više nikome pomoći jer nemamo mjesta. Za neke i plaćamo smještaj. Možemo samo podijeliti obavijesti gdje su viđeni i nadati se da će vlasnici doći po njih i da je riječ o samošetačima, kakvih je ovdje dosta – kažu nam volonteri.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije