Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATRAŽILA POMOĆ

Grabar-Kitarović zamolila Macrona da se nastavi potraga: 'Otišlo je to noćas'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/3
06.10.2019.
u 17:14

Na brodu su bili većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac. Kapetan Bourbon Rhodea je Hrvat Dino Miškić

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zamolila je u pismu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se razmotri odluka o obustavljanju potrage za nestalim hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i njegovom posadom za koje mnogi vjeruju da bi mogli biti živi deset dana nakon potonuća njihova broda Bourbon Rhodea

Grabar-Kitarović je zamolila predsjednika Macrona da se svojim autoritetom zauzme za ponovno razmatranje odluke o obustavljanju potrage te da se ne odustane od traganja za kapetanom Dinom Miškićem i njegovim članovima posade sve dok postoji i mala vjerojatnost i nada kako bi ona mogla uroditi plodom, doznaje se u nedjelju iz ureda predsjednice o sadržaju pisma. 

"Otišlo je to noćas tako, da još ne možemo očekivati odgovor," odgovorila je Grabar-Kitarović na upite novinara u Kastvu, gdje je posjetila tradicionalnu manifestaciju 'Belu nedeju'.

Kolinda Grabar-Kitarović
1/10

Grlić Radman: Nisu sve mogućnosti iscrpljene

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u nedjelju da zajedno s obitelji i prijateljima nestalog hrvatskog kapetana Dine Miškića vjeruje da je Miškić živ, da nisu sve mogućnosti iscrpljene i podsjetio je da je trgovačkim brodovima naređeno da motre područje potonuća broda Bourbon Rhodea. 

"Izdane su upute svim trgovačkim brodovima i zrakoplovima da motre područje. Nisu sve mogućnosti iscrpljene. Obitelj, prijatelji i mi se nadamo i vjerujemo da je kapetan živ", rekao je Grlić Radman novinarima u nedjelju na 28. obljetnici utemeljenja 144. brigade Hrvatske vojske - Sesvete.

"Kada su u pitanju životi hrvatskih državljana, onda smo tu prvi da ih zaštitimo", rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova. 

Potonuo 2.000 km od najbližeg kopna

Brod Bourbon Rhode koji je imao 14 članova posade, potonuo je 26. rujna u Atlantiku, oko 2.000 kilometara od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea, a potraga za nestalima trajala je tjedan dana i rezultirala pronalaskom trojice živih i četvorice poginulih članova posade.

Francuski križni stožer CROSS s Martiniquea objavio je u petak da je obustavljena potraga za nestalim članovima posade broda.

Na brodu su bili većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac. Kapetan Bourbon Rhodea je Hrvat Dino Miškić. 

Nakon službene objave o prestanku potrage za sedam članova posade broda "Bourbon Rhode", među kojima je i kapetan Miškić, obitelj Miškić je u subotu uputila apel premijeru, predsjednici i cijeloj hrvatskoj vladi da im pomognu da se potraga za nestalima nastavi.

"Obitelj Miškić šokirana je nakon službene objave skandalozne i sramotne odluke o prestanku potrage za sedam nestalih članova posade broda 'Bourbon Rhode', među kojima i je hrvatski državljanin, kapetan Dino Miškić. Obitelj je tijekom proteklih dana od tvrtke i iz drugih službenih kanala dobivala informacije kako će se za tri preostale splavi za spašavanje koje još nisu nađene tragati dok god postoji i najmanja šansa za pronalazak preživjelih. Tri splavi nisu nađene, a potraga je obustavljena nakon samo sedam dana", stoji u otvorenom pismu obitelji Miškić.

Prefektura Martinique rekla je u subotu kako od 1. listopada nije pronađeno ni jedno tijelo. "Nakon tjedan dana potrage, mogućnost preživljavanja ljudi na moru pa čak i dobro opremljenih je bitno smanjena", naveli su iz prefekture Martinique, objavio je u subotu France Presse. 

Komentara 12

EL
EldersRealm
15:17 06.10.2019.

Pitanje za kompaniju koje vapi za odgovorom je kako to da nisu bili u odijelima za prezivljavanje u moru? Zar je moguce da ih na brodu nije bilo jer je brod radio u Africi u toplim morima?

HO
homophob
16:44 06.10.2019.

Ova vijest je hrana za naivnu raju! Mornaricki brod na moru kosta 250 tisuca Eura na dan! Koliko je brodova ukljuceno I koliko je aviona u zraku - tko zna ali sigurno vise od jednog. Francuzi ce nastaviti potragu koliko god je netko voljan p_l_a_t_i_t_i !!!! Francuzi srezali sate letenja svojim borbenim pilotoma na ispod 100 sati godisnje da stede na gorivu i habanju aviona pa da lete i plove kada spas zivih brodolomaca vise nije mogucnost za Kolindinu ljepotu? Tesko!

LI
lietuva
17:46 06.10.2019.

Nevjerojatno je da se niste udostojili ispravno napisati njegovo prezime - MIKŠIĆ!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije