Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK S PAHOROM

Grabar Kitarović u posljednjem inozemnom posjetu otišla u Ljubljanu: 'Slovenija je logičan izbor'

Radni sastanak u Ljubljani: Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor
Foto: Ured predsjednice RH
1/2
12.02.2020.
u 14:39

Slovenski predsjednik zahvalio je hrvatskoj predsjednici što je bila "most za održavanje dijaloga" između dviju zemalja

Hrvatska predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u srijedu u Ljubljani, u svom posljednjem inozemnom posjetu u svojstvu predsjednice, na nastavak razgovora Hrvatske i Slovenije o postizanju bilateralnog rješenja svih otvorenih pitanja.

Hrvatska predsjednica susrela se sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom na neformalnom radnom ručku u Ljubljani, a poslije će prošetati gradom. 

"Pozivam slovensku vladu i vlasti da nastave razgovore s hrvatskim institucijama o postizanju bilateralnog rješenja svih otvorenih pitanja", istaknula je Grabar-Kitarović. Iako imaju različita stajališta o arbitraži, Grabar-Kitarović kaže da to ne znači da trebaju prestati razgovarati, već upravo suprotno. 

Sud Europske unije proglasio se krajem siječnja nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava prouzročene neprovedbom arbitražne odluke o granici.

Odluke Suda EU su konačne i nema žalbe, a hrvatska Vlada i oporba ponovno su pozvale Ljubljanu na bilateralne pregovore. 

Predsjednica je zahvalila predsjedniku Republike Slovenije na gostoprimstvu prilikom njezina posljednjeg inozemnog posjeta kao hrvatske predsjednice te istaknula kako je Slovenija logičan izbor. Za prijateljstvo i ono što povezuje Hrvatsku i Sloveniju kazala je kako daleko nadmašuje pitanja koja su ostala otvorena između dviju država i dodala kako će uvijek ulagati u to prijateljstvo.

Slovenski predsjednik zahvalio je hrvatskoj predsjednici što je bila "most za održavanje dijaloga" između dviju zemalja nakon što se Hrvatski sabor krajem srpnja 2015. povukao iz arbitraže. 

Za prijateljstvo i ono što povezuje Hrvatsku i Sloveniju kazala je kako "daleko nadmašuju pitanja koja su ostala otvorena između dviju država" i dodala kako će "uvijek ulagati u to prijateljstvo".

 

 

 

 

 

 

 

Komentara 5

SV
SveJeUzalud
17:13 12.02.2020.

....baš su zgodan par......predsjednika....

Avatar Niškorist
Niškorist
17:30 12.02.2020.

Trebala je ići u zemlju koju najviše voli ?

IV
ivanbalic
14:55 12.02.2020.

Evo u ovom momentu,gledam N1,na kom daje intervju Mesic,i kaze da je Kolinda za 5 godina dzabaladzuka,"posjetila"151 drzavu,strasno zaista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije