Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor s Lavrovom

Grabar-Kitarović: Trebamo pomoć ruske strane da Agrokor stane na noge

Sastanak Sergeja Lavrova i Kolinde Grabar-Kitarović
Foto: Ured predsjednice
1/2
25.09.2018.
u 20:49

O stanju u najvećoj hrvatskoj privatnoj tvrtki šefica države razgovarala je s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da je problem Agrokora uglavnom riješen, ali da ruske banke koje su postale vlasnici trebaju pomoći da se tog posrnulog prehrambenog diva postavi na noge.

O stanju u najvećoj hrvatskoj privatnoj tvrtki šefica države razgovarala je s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku. 

Razgovarali su i o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu, a Grabar-Kitarović je najavila da će se u listopadu sastati s čelnicima ruske rafinerije Zarubežnjeft iz Bosanskog Broda, odgovorne za ekološki problem u hrvatskom gradu s druge strane Save. 

Predsjednica kaže da je stanje u Agrokoru "velikim dijelom riješeno", nakon nagodbe vjerovnika u srpnju po kojoj je ruska banka Sberbank s 39,2 posto dionica postala najveći pojedinačni vlasnik zadužene kompanije.

"No još trebamo pomoć ruske strane da Agrokor stane na noge i postane uspješna kompanija kroz što će se omogućiti ne samo povrat duga vjerovnicima, nego i kapital i obrtna sredstva i zarada koja će biti na korist svim zaposlenicima, a posebno i kooperantskim tvrtkama”, izjavila je novinarima nakon sastanka.

Vezano za ekološki problem u Slavonskom Brodu, za listopad je najavila sastanak s predstavnicima Zarubežnjefta kako bi lokalne stanovnike izvijestili o tome šo je učinjeno na prebacivanju rada rafinerije s mazuta na plin.

"Neću reći da podnesu račun, nego da obavijeste stanovnike Slavonskog Broda o svemu”, rekla je Grabar-Kitarović.

Dodala je da se priprema uzvratni posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Hrvatskoj, ali nije mogla reći kada bi do toga moglo doći. Hrvatska predsjednica se s Putinom službeno sastala u listopadu 2017. u Sočiju.

Grabar-Kitarović i Lavrov razgovarali su i o parlamentarnim izborima u BiH u listopadu, složivši se da predstavnici triju naroda moraju biti izabrani prema Daytonskom sporazumu i odgovarajućim presudama ustavnog suda BiH.

Pogledajte i video ročišta o Agrokoru:

Komentara 20

Avatar southman
southman
21:03 25.09.2018.

Rusi trebaju pomoći da Agrokor iziđe na rusko tržište ! To je i njihov interes kao 45%-im vlasnicima Agrokora !

TT
TTjac
21:12 25.09.2018.

Samo zovi Ruse, pa njihovi zastupnici na Balkanu su Srbi, koja plitka pamet. Uz to, naša genijalna politika provocira Ruse podrškom Ukrajincima. Mi smo izabrali zapad, a na kraju evo nas opet s istočnom braćom. Koja pušiona.

AU
aunick
03:36 26.09.2018.

Ako uzmemo da je politika umjetnost trazenja moguceg, da je to igra u kojoj svi dionici svjetske politike ucestvuju, onda su Rusi, po svom izboru dosli u Hrvatsku i sad su tu gdje jesu. Njihov trud moze donijeti dobit ali mogu na to i dugo cekati. Tesko da ce oni pokusati siriti svoj interes u Hrvatskoj ukoliko Hrvatska ne otvori vrata vecih boljitaka za njihov financijski angazman. Oni bi naravno htjeli politicki utjecaj no ja vjerujem da su Hrvatski politicari dovoljno mudri da brane svoj nacionalni interes. Rusi kod nas Hrvata neocekivaju veliku ljubav, mi nismo Srbi, nama oni ne trebaju da bi se osjecali jacim, nama nesmeta odredjeno ulaganje ali na cisto poslovnom odnosu. Iz vaseg interesa ste ulozili u Hrvatsku privredu gospodo Rusi. Ako zelite dividendu morate je zaraditi kao suvlasnici a ne kao gazde. Ne zelite li cekati na porast vrijednosti dionica Agrokora prodajte po sadasnjoj cijeni i uzmite gubitak, ako to ne odgovara zasucite rukave i radite na dizanju firme. To vam i predsjednica govori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije