Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠA HRVATSKA PREDSJEDNICA

Grabar Kitarović: Nije tajna da Dodik redovito putuje u Rusiju na razgovore s Putinom

Zagreb: Svečano primanje veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske
Zeljko Hladika/PIXSELL
03.09.2022.
u 00:15

Smatra da bi oružani sukob između Rusije i Ukrajine, koji je započeo 24.veljače, mogao potrajati pošto trenutačno ne vidi želju za njegovim diplomatskim okončanjem.

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak u razgovoru za portugalsku novinsku agenciju Lusu da je nezadovoljna što Europska unija nije otvorila pregovore o članstvu s Bosnom i Hercegovinom jer bi ondje mogao eskalirati konflikt započet sukobom Rusije i Ukrajine.

“Jako sam kritična prema EU-u. Čini me zadovoljnom činjenica da je Ukrajina dobila status kandidata, ali istovremeno jako zamjeram što još uvijek nisu otvoreni pregovori s BiH”, izjavila je 54-godišnja Grabar-Kitarović.

Bivša predsjednica sudjelovala je u petak u portugalskom gradiću Estorilu na konferenciji o globalnim izazovima. Na tom godišnjem skupu "Estoril Conferences" sudjelovala je i dok je bila predsjednica Hrvatske od 2015. do 2020. godine.

VIDEO: Kremlj poslao poruku: Naftu nećemo prodavati zemljama koje uvedu ograničenje cijena.

U području tzv. Zapadnog Balkana status kandidata za članstvo u EU imaju Srbija, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija dok su BiH i Kosovo tek potencijalne kandidatkinje. 

Upitana o potencijalnim opasnostima za destabilizaciju te regije, Grabar-Kitarović je spomenula situaciju na Kosovu, gdje se nalazi misija NATO saveza, te posebno situaciju u BiH.

“Pitam se trebamo li novi rat da ta zemlja napreduje prema EU-u”, upozorila je konzervativna političarka koja je bila i ministrica vanjskih poslova Hrvatske, posljednje zemlje koja je ušla u Europsku uniju 2013. godine.

Napomenula je kako BiH mora dovršiti provođenje reformi u području politike, pravosuđa, demokracije i administracije te da ta država treba ostati cjelovita.

“Razdvajanje BiH je apsolutno neprihvatljivo za sve nas”, izjavila je.

Bivša predsjednica je rekla kako Rusija i Srbija imaju otvorene odnose i surađuju pa zato Beograd nije uveo sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

“Također nije niti tajna da Milorad Dodik (član Predsjedništva BiH) redovito putuje u Rusiju na razgovore s Vladimirom Putinom o situaciji i putu kojeg slijediti”, napomenula je Grabar-Kitarović.

“Iskreno, da sam na mjestu predsjednika Putina, gdje bih počela pratiti probleme? Sigurno ne na svojoj granici, niti u direktnom konfliktu s NATO-om”, rekla je.

Grabar-Kitarović, koja je od 2011. do 2014. bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, napomenula je da “situacija u BiH zaslužuje posebnu pažnju” ako je cilj završiti sukob u Ukrajini i izbjeći bilo kakvu novu eskalaciju tog konflikta.

Smatra da bi oružani sukob između Rusije i Ukrajine, koji je započeo 24.veljače, mogao potrajati pošto trenutačno ne vidi želju za njegovim diplomatskim okončanjem.

“Moramo nastaviti inzistirati na diplomatskom rješenju”, poručila je Grabar-Kitarović dodavši da Zapad treba ostati ujedinjen u stavu prema Rusiji te ne popuštati njenim pritiscima.

Komentara 27

DU
Deleted user
08:02 03.09.2022.

Naš narod je vjekovima bio prevrtljiv, popustljiv, nikad nije imao svoje ja, osim 1990., tada smo bili odlučni obraniti svoje i graditi si zemlju. Na stranu što to očito ne znamo raditi i zadržati, ali čim se okrenula politika, mi od vlastitog satrapa pravimo svog heroja. Danas Hrvati podržavaju notornog Milorada Dodika, samo zato što kroz hrvatsko pitanje u BiH želi na mala vrata ostvariti na kraju horizonta neovisnu srpsku državu koju bi nešto kasnije priključio Srbiji koja bi u skoku bez opaljenog metka došla na 50 km zračne linije od Zagreba. Istovremeno bi ostvario isto ili slično za Hrvate u BiH, pa smo odmah zaboravili golgotu koju je hrvatski narod proživio od te satrapije, tisuće žrtava, etničko čišćenje, Ratka Mladića, Radovana Karadžića i ostale tipove koji su neskriveno htjeli da Hrvat kao etnos nestane s "njihovih" područja. Zaboravila se Posavina, sve se zaboravilo. Naš narod treba znati da se ništa u odnosu prema nama nije promijenilo glede Srba u BiH i kad bi se situacija politički i vojno okrenula, vrlo lako bi ti isti današnji "saveznici" proveli do kraja ono o čemu mnogi od njih sanjaju i sad. Skupo smo dobili svoju zemlju, nemojmo se zavaravati.

EL
elcroata283
07:44 03.09.2022.

Umjesto da se osvrne na fasisticke i ekstremno islamisticke poteze koji dolaze iz Sarajeva sa glavnim protagonistima izbacivanja Hrvata iz vlasti (Bakir i Komsic), ona udara po Dodiku!

PV
prcko.vita
07:42 03.09.2022.

Kolinda želi reći da na par kilometara od Zagreba imamo Rusiju i Kinu kao susjede. Zna to Europa, zato nam sada uvaljuje da mi čuvamo Šengen granice, a mi nemamo više ni kvartovske policajce, a kamo li ljude da čuvaju tolike kilometre granice. Gdje su ljudi? Otišli. Zašto? Zato što im niste dali plaće dostojne normalnog života. Zato što nemamo kvalitetno zdravstvo za sve, nemamo pošteno pravosuđe i pravdu za sve, i tako dalje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije