Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaboravljeni

Grabar Kitarović nije dobila poziv, Jandroković u nižoj razini gostiju

'23.12.2011. Rijeka - Kolinda Grabar Kitarovic pomocnica glavnog tajnika NATO-saveza Andersa Fogha Rasmussena za javnu diplomaciju. Portret Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/3
Autori: sve, irk/VLM
01.07.2013.
u 09:33

– Poziv na svečanost koji sam dobila jest od medija, no nisam dobila službeni poziv hrvatske Vlade. Bez obzira na sadašnju funkciju, mislim da bi se ipak trebalo prisjetiti onih koji su radili i prije na pregovorima, rekla je Kitarović.

Bivši ministar vanjskih poslova Goran Jandroković nije bio uključen u krug uzvanika koji su izrazito pridonijeli pristupu Hrvatske u EU. Iako je bio ministar od početka 2008. do kraja 2011. godine i za njegova je mandata Hrvatska odradila najviše poglavlja, skinula blokade Slovenije te Velike Britanije i Nizozemske te naposljetku zatvorila pregovore, svrstan je u nižu razinu gostiju.

Za ilustraciju, Jandroković je bio predsjednik izaslanstva za pregovore, odnosno šef pregovarača, pod njegovom paskom su pregovori vođeni, sudjelovao je na međuvladinim konferencijama na ministarskoj razini da bi jučer, na svečanu proslavu sa stranim uzvanicima, bili pozvani glavni pregovarač Vladimir Drobnjak, pregovarači za određena poglavlja, ali ne i bivši ministar.

– Nemam komentara. Vidim da se isto dogodilo i mojoj prethodnici, Kolindi Grabar Kitarović. Očito nije slučajno – kratko nam je kazao Jandroković

Također, u "nižoj" skupini uzvanika bila je i europarlamentarka Doris Pack, koja je svesrdno pomagala Hrvatskoj svih dugih godina pristupa EU.

Bivša ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović za RTL Televiziju kazala je da nije od Hrvatske vlade dobila poziv na svečanost ulaska u EU.

– Poziv na svečanost koji sam dobila jest od medija, no nisam dobila službeni poziv hrvatske Vlade. Ovdje sam večeras isključivo s vama i građanima. Bez obzira na sadašnju funkciju, mislim da bi se ipak trebalo prisjetiti onih koji su radili i prije na pregovorima, smatra Grabar Kitarović.

Grabar Kitarović, koja je funkciju ministrice vanjskih poslova i europskih integracija obavljala od 2005. do početka 2008. godine, prisjetila se i početka pregovora s EU.

– Početak pregovora svakako je noć koju neću zaboraviti. Tada smo očekivali da će do sastanka s Carlom del Ponte doći mnogo brže nego što se na kraju dogodilo. Čekali smo jer je bilo mnogo skeptika. Tada smo odredili 2007. godinu kao godinu završetka pregovora, a Hrvatska je trebala pristupiti u članstvo Europske unije oko 2009. godine – kazala je Grabar Kitarović, donosi RTL televizija.  

>> SAN JE OSTVAREN  

>> Uz bolji standard od EU očekujemo i uvođenje reda, rada i discipline

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije