Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problem udomljavanje

Grabar-Kitarović: Možemo biti zadovoljni standardima ostvarivanja prava djece

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
08.11.2019.
u 13:51

Predsjednica je izjavila kako se društvo mora više angažirati u problemima vršnjačkog nasilja, istaknuvši da je nasilje nad maloljetnicima i među njima tema kojoj se treba više posvetiti na međuresornoj razini

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da u Hrvatskoj možemo biti zadovoljni standardima ostvarivanja prava djece, no ukazala je na potrebu prevencije nasilja te olakšavanja postupka udomljavanja djece.

U organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba održana je konferenciju povodom 30. obljetnice usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Međunarodni je to dokument koji je Glavna skupština UN-a usvojila 20. studenoga 1989. godine, kao obvezujući akt kojim se štite prava djece..

Grabar-Kitarović: Neki parovi dali bi život da mogu udomiti 

 "U Hrvatskoj u biološkim obiteljima ima mnogo zanemarene djece, dok bi neki parovi dali život kada bi mogli udomiti", istaknula je i dodala da mladima trebali osigurati sigurno djetinjstvo.

Predsjednica je izjavila kako se društvo mora više angažirati u problemima vršnjačkog nasilja, istaknuvši da je nasilje nad maloljetnicima i među njima tema kojoj se treba više posvetiti na međuresornoj razini.

Apelirala je i kako sustavna prevencija treba biti prioritet, a ne "gašenje požara" kada se zapali vatra medijskog ukazivanja na propuste i primjere loše prakse. Predsjednica se osvrnula i na ratna iskustva u kojima niti djeca u Hrvatskoj nisu bila pošteđena stradanja, te na prava djece izbjeglica. 

"Danas su djeca velike žrtve izbjegličkog vala jer je više od 50 milijuna djece istjerano iz svojih domova i nemaju mogućnost pohađati ni osnovnu školu. Taj pogubni nedostatak obrazovanja djece i mladih uzrok je mnogih novih nepravdi, novih sukoba i siromaštva, jer je obrazovanje snažno oružje protiv razlika među ljudima", poručila je Grabar-Kitarović.

Bedeković: Izostanak reakcije društva je zanemarivanje djece

 Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je kako se društvo mora brinuti za djecu i obitelj, a osobito one koji su u riziku. "Izostanak učinkovite i pravovremene reakcije djetetu donosi štetu, što predstavlja zanemarivanje dječjih potreba od institucija i društva u cjelini", kazala je Bedeković.

 Napomenula je da je Hrvatska kao potpisnica Konvencije od 1991. godine među zemljama koje su preuzele obvezu osiguravanja i zaštite ljudskih prava i sloboda. Istaknula je da se u proteklih 30 godina može zamijetiti značajan napredak u području zaštite prava djeteta, što je vidljivo u promociji prava i interesa djece u društvu, ali i kroz provedbu zakonodavnog okvira i strateških dokumenata.

 Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković poručio je da sve institucije u Hrvatskoj savjesno i odgovorno rade kada su u pitanju djeca. Ocijenio je važnim da što manje slučajeva u kojima su uključena djeca dolazi u sustav pravosuđa, te da sve institucije, od obitelji, sustava odgoja i obrazovanja, daju puni doprinos u procesu odnosa s djecom.

Komentara 11

VA
Vagabundo
14:10 08.11.2019.

Prva predsjednica koja se bavi ovakvim pitanjima. Nazalost ljudi ne razumju da Sabor donosi zakone,a ne predsjednica.

JA
Jazo
14:10 08.11.2019.

Slažem se s Predsjednicom oko navedenoga. Nažalost, nije u njenoj nadležnosti da sama radi na tome pitanju, nego da apelira na sve one institucije koje mogu učiniti probitke na tom polju!

SN
Samo naprijed
16:03 08.11.2019.

BRUXELLES Europska komisija je vodila računa o izvješću Human Rights Watcha kada je radila procjenu o hrvatskoj spremnosti za Schengen i zaključila da Hrvatska nastavlja ispunjavati svoje obveze kada je u pitanju zaštita ljudskih prava, izjavila je u petak glasnogovornica Komisije Tove Ernst.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije