Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović:

'Ovo je jedna od najznačajnijih stvari o kojima sam razgovarala s Putinom'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
24.10.2017.
u 18:53

Na pitanje o opravdanosti modela po kojem je doprema plina u bosanskobrodsku rafineriju povjerena tvrtki Croduxu, odgovorila je da je za taj model odgovorno mjerodavno ministarstvo koje se bavi pitanjima javne nabave.

Htjela sam doći ovdje u Slavonski Brod jer držim kako je to jedna od najznačajnijih stvari o kojima sam razgovarala s predsjednikom Putinom, odnosno meni najdražih ako se uzme u obzir rješenje koje je proisteklo iz tog sastanka, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je danas u Slavonskom Brodu gradonačelnika Mirka Dusparu i župana Danijela Marušića izvijestila o rezultatima svog sastanka s Vladimirom Putinom u vezi rješavanja problema onečišćenja zraka iz prekosavske Rafinerije nafte.

- Iznimno je bitno da je Ruska Federacija u potpunosti posvećena rješavanju tog problema. Rafinerija u Brodu bit će modernizirana i prebacit će se na korištenje plina. Za nekoliko dana bit će potpisan protokol između resornih ministarstava u Hrvatskoj i RS-u i onda će se krenuti u realizaciju projekta između Optima Grupe, odnosno Zarubežnjefta kao vlasnika Rafinerije s jedne i Croduxa kao registriranog opskrbljivača plinom s hrvatske strane. Doći će do prenamjene produktovoda od Slobodnice do Broda i on će se pretvoriti u izravni plinovod kojim će se onda plinoficirati isključivo Rafinerija u Brodu – kazala je predsjednica. 

Na novinarski upit o prigovorima iz susjedne države iz koje stižu pitanja zašto se sporazumi potpisuju s entitetskim, a ne državnim ministarstvom, predsjednica je odgovorila kako nije riječ o plinofikaciji cijele RS ili BiH, već isključivo jednog komercijalnog objekta s druge strane granice, što je u nadležnosti entiteta. 

Upitana je li trebao biti proveden natječaj prije nego što je posao opskrbe dodijeljen Croduxu i radi li se u konkretnom slučaju pogodovanju privatnom kapitalu, predsjednica je odgovorila da bi to pitanje trebalo postaviti resornom ministarstvu i onima koji se bave pitanjima javne nabave.

Kolinda Grabar-Kitarović
1/8

- U ovom trenutku je najvažnije da se taj projekt izvede što je moguće prije – istaknula je predsjednica. 

Rado ću posredovati u razgovorima između Sberbanke i Agrokora

Novinari su pitali predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović što joj je predsjednik uprave Sberbanke German Gref rekao na radnom ručku u Rusiji i je li istina da traži izmjenu izvanredne uprave Agrokora zato što su nezadovoljni kako se tretiraju njihova potraživanja? 

- Gospodin Gref je sudjelovao na radnom ručku, ali ne i na sastanku s predsjednikom Putinom, koji je bio u užem formatu i na kojem smo detaljno raspravili o pitanjima Agrokora, odnosno potraživanjima Sberbanke. Ja u potpunosti razumijem želju i namjeru Sberbanke da naplati svoja potraživanja, dakle, velika ulaganja koja su bila u koncern Agrokor. Međutim, isto tako sam objasnila kako je riječ o korporativnom problemu, da Agrokor nije nacionalizirana tvrtka kao što postoji neko krivo tumačenje u pojedinim krugovima. Rekla sam da ću vrlo rado posredovati u bilo kakvim razgovorima između Sberbanke i nadležnih institucija i ljudi u Hrvatskoj koji se bave tim pitanjem, posebno izvanrednom upravom i gospodinom Ramljakom koji joj je na čelu - kazala je predsjednica.

Ključne riječi

Komentara 44

Avatar obrezani.hassan
obrezani.hassan
19:32 24.10.2017.

kad sam bila mlada udisala sam svježi zrak na pašnjacima kad sam pasla krave

Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
Hrvatska.Na.Balkanu
19:26 24.10.2017.

Da nije tužno,bilo bi smiješno.

Avatar obrezani.hassan
obrezani.hassan
19:26 24.10.2017.

nema veze što je vlada već prije mjesec dana prihvatila protokol kojim će se rafineriji u bosanskom brodu omogućit priključak na plin iz Hrvatske i time sama modernizacija,morala sam se jednostavno nečim pohvaliti iako je to već odavno dogovorena stvar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije