Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Grabar-Kitarović danas bi dobila 27,4 posto, Milanović 24, Škoro 23

Istraživanje o izborima
Foto: Nova TV
1/10
06.12.2019.
u 23:29

Kolinda Grabar-Kitarović vodi i u drugom krugu predsjedničkih izbora s 44,2 posto ispred Zorana Milanovića koji bi dobio 39,2 posto. Na birališta neće izaći 10,9 posto, a ne zna 5,8 posto ispitanika

Rezultati najnovijeg istraživanja koje je za Novu tv provela agencija Ipsos pokazuju velik skok predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, kao i to da su razlike između troje vodećih kandidata na razini statističke pogreške. Da se danas održavaju izbori, Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 27,4 posto glasova. Odmah iza nje su Zoran Milanović s 24 posto te Miroslav Škoro s 23 posto.

Zanimljiva su i predviđanja za  drugi izborni krug. Kada bi se u njemu našli Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, aktualna predsjednica dobila bi 44,2 posto, a Milanović 39,2 posto. Na birališta u tom slučaju ne bi izišlo 10,9 posto, a 5,8 posto ispitanika ne zna za koga bi glasalo.

Miroslav Škoro bi, pak, u drugom krugu pobijedio oboje protukandidata. Ukoliko bi se u drugom krugu našli Škoro i Kolinda Grabar-Kitarović, Škoro bi osvojio 45,2 posto, a Kolinda Grabar-Kitarović 34,4 posto glasova. Na birališta u tom slučaju ne izlazi 14,7 posto ispitanika, a 5,7 posto ih je neopredijeljeno.

Škoro bi pritom u drugom bi krugu dobio i 31 posto HDZ-ovih birača, ali i većinu birača Zorana Milanovića, Mislava Kolakušića ili Ivana Pernara. Kolinda Grabar-Kitarović može računati na 66 posto birača HDZ-a, a uz nju bi bila i većina birača Dalije Orešković.

U srazu s Milanovićem Škoro bi odnio 47,1 posto, dok bi za Milanovića glasovalo 36,9 posto birača. Nikoga ne bi biralo 10,3 posto ispitanika, a njih 5,7 posto ne zna.

Miroslav Škoro u ovom slučaju dobiva veliku većinu birača HDZ-a, njih 74 posto. Očekivano i 61 posto birača Kolinde Grabar-Kitarović glasovalo bi za Miroslava Škoru. Birači Mislava Kolakušića blago naginju Škori, ali su podijeljeni, baš kao i birači Dejana Kovača. Zoran Milanović može računati na većinu birača Dalije Orešković ili Ivana Pernara.

Škoro je dakle, po ovom istraživanju konačno uspio probiti „stakleni strop“ ispod kojega su ga smještale dosadašnje ankete, što bi prvi krug predsjedničkih izbora moglo učiniti najneizvjesnijim do sada.

Da je tomu tako smatra i Božo Skoko, profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i Večernjakov izborni analitičar.

- Istraživanje je samo potvrdilo da će izborna završnica biti krajnje neizvjesna i sve su mogućnosti otvorene za drugi krug. Rast rejtinga Miroslava Škore bio je očekivan, međutim iznenađenje je prilično zaostajanje Mislava Kolakušića. Sve ovo upućuje da će kampanja ipak imati veću važnost nego se očekivalo, baš kao i infrastruktura i rad na terenu - komentira Skoko.  Uvjeren je da će se ključna bitka voditi između Škore i Milanovića.

I Krešimir Macan govori o velikom skoku Miroslava Škore i zaključuje kako u ovoj kampanji više ništa nije izvjesno.

- Škoro je po svemu što vidimo bio najaktivniji u kampanji. S obzirom na činjenicu da dvoje vodećih kandidata stagniraju, on je očito uspio privući dio  ljudi koji su ranije bili skloni Kolakušiću - uvjeren je Macan. Upozorava, ipak, da je riječ o telefonskoj anketi te da bi za konačni zaključak trebalo vidjeti hoće li se ovakvo predviđanje potvrditi i u kasnijim anketama.

- U svakom slučaju, ovo je jak vjetar u leđa Škori i veliko upozorenje za dvoje vodećih kandidata - zaključuje Macan.

Kad je riječ o šansama ostalih kandidata, na četvrtom mjestu po ovom istraživanju je Mislav Kolakušić s potporom od 8,2 posto. Slijede Ivan Pernar s 2,9 posto, Dejan Kovač bi dobio 2,6 posto, a Dalija Orešković 1,3 posto, a Dario Juričan 1,2 posto. Ostali dobivaju ispod jedan posto.  Među biračima koji planiraju izići na izbore još uvijek je 8 posto neodlučnih.  

Pogledajte i video o kandidatima:

Komentara 212

PR
Princeza
19:34 06.12.2019.

Kolinda i Skoro ulaze u 2 krug. Milojko ispada.

DA
Danko1982
21:42 06.12.2019.

Zar je to neko pravilo da na portalima vjese samo desničari ili su oni uglavnom ti koji u populaciji najmanje rade pa imaju vremena na bacanje?

DI
dirižabl
21:18 06.12.2019.

Skoro bi mogao biti novi Mesic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije