Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakov digitalni autobus u Koprivnici

Građani nakon korištenja usluga u busu složni: Ovo je doista pun pogodak

Koprivnica: Večernjakov digitalni autobus
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/5
04.06.2019.
u 08:35

Digitalni autobus u utorak, 4. lipnja, gostuje u Vinkovcima na Trgu bana Josipa Šokčevića od 14.30 do 18 sati. U Zadru smo 8. lipnja na Obali kralja Tomislava od 14.30 do 18 sati.

Večernjakov digitalni autobus koji je u nedjelju poslijepodne boravio u središtu Koprivnice pokazao se kao pun pogodak. Brojni građani došli su u taj digitalni svijet na kotačima raspitati se o mogućnostima koje im se nude, a većina ih je to iskoristila za aktiviranje elektroničke osobne iskaznice.

Cilj mobilnog digitalnog projekta koji će u sklopu mini-turneje posjetiti središta Zagreba, Koprivnice, Vinkovaca i Zadra je, prije svega, educirati građane i upoznati ih sa svim mogućnostima korištenja tih blagodati u svakodnevnom životu. Autobus je opremljen novom digitalnom tehnologijom, a u njemu su stručnjaci koji zainteresiranim građanima približavaju sve mogućnosti koje im pruža taj fascinantan digitalni svijet: elektroničko preuzimanje dokumenata, zahtjevi za izdavanje, internetsko bankarstvo i poslovanje pravnih osoba, pristup nacionalnim bazama podataka... Večernji list pokrenuo je projekt #DigitalnoDrustvo-Digitalna Hrvatska u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zagrebačkim holdingom, A1, FINA-om, AKD-om, Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, te tvrtkom Hewlett Packard.

Potporu projektu svojim je sudjelovanjem na turneji dao i Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. On kaže kako je danas u sustav e-Građani prijavljeno blizu 700.000 građana kojima je na raspolaganju 55 različitih usluga.

Do kraja iduće godine ta brojka trebala bi premašiti milijun korisnika. Gršić je najavio da digitalizacija tog sustava ide dalje.

Uštedite vrijeme

- Uskoro krećemo sa središnjim nacionalnim sustavom e-vrtić koji će omogućavati jednostavne upise u dječje vrtiće elektroničkim putem. Svi gradovi moći će koristiti taj sustav - najavio je u Koprivnici Bernard Gršić i naglasio kako akcije poput Večernjakova digitalnog autobusa mogu potaknuti što više građana da uđu u virtualni prostor koji im značajno olakšava pristup dokumentima i državnim uredima.

Građani su se u Koprivnici najviše zanimali za aktiviranje elektroničkog potpisa na novim osobnim iskaznicama. To je u digitalnom autobusu ‘bezbolno’ i brzo, za samo desetak minuta, uz pomoć stručnjaka MUP-a i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i dobro raspoložena Tamara Mičurin.

-Nisam baš ovo planirala, ali super je ispalo. Bila sam na trgu na sladoledu i čula što govore kod Večernjakova digitalnog busa. Eto, onda sam odlučila aktivirati elektroničku osobnu - priznaje nam Tamara Mičurin

Time je dobila pristup e-uslugama sa vjerodajnicom razine 4 što joj omogućuje pristup najsloženijim i najzaštićenijim uslugama. S vjerodajnicom razine 2 sustavu se pristupa korisničkim imenom i lozinkom, a vjerodajnice razine 3 mogu biti i tokeni poslovnih banaka koje surađuju s državnim tijelima zaduženima za digitalizaciju. Elektronička osobna iskaznica vjerodajnica je razine 4 koja sadrži dva certifikata; identifikacijski i potpisni, a zasad je aktiviralo tek oko 15.000 građana. Akcijama poput ove planira se tu brojku značajno povećati jer digitalizacija znači značajnu uštedu vremena i živaca, ali i novca.

Foto: Ilustracija, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
MUP-ova edukatorica Jasminka Fresl i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić

Potporu projektu došao je u nedjelju dati i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji se u Večernjakovu autobusu raspitivao o svim mogućnostima koje građanima pruža digitalni svijet.

- Koristim uslugu e-Građani i imam aktiviranu elektroničku osobnu iskaznicu, ali dobro je čuti koje su mi sve usluge tamo dostupne. Ovo je odličan način kako građanima približiti taj digitalni svijet i uključiti ih u njega – rekao je gradonačelnik.

On se kasnije u digitalnom autobusu pridružio i šefu SDP-a Davoru Bernardiću koji je neformalan posjet Koprivnici iskoristio kako bi aktivirao elektroničku osobnu.

-Nisam to stigao napraviti u Večernjakovom busu prvi dan u Zagrebu, pa sam sad iskoristio njegov dolazak u Koprivnicu - ispričao je Bernardić.

Sustav e-Građani

Važeće e-osobne iskaznice s dva certifikata ima oko milijun i pol građana, a ima i oko 360.000 e-osobnih iskaznica koje sadrže samo identifikacijski certifikat. U sustavu e-Građani najkorištenije su usluge MUP-a, Osobni korisnički pretinac u kojem stižu poruke, e-Dnevnik, e-Porezna, HZMO korisničke stranice i e-Matične knjige. Putem tog sustava, primjerice, može se vrlo jednostavno predati zahtjev za izdavanje nove putovnice, što je od lani do danas iskoristilo 800-tinjak građana, a oko 2000 ljudi elektroničkim je putem zatražilo izdavanje vozačke dozvole.

U Večernjakov digitalni autobus u nedjelju se zaputio i poznati koprivnički kulturnjak, povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar.

Foto: Zoran Lončar

Građani su uz pomoć djelatnika MUP-a i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva mogli aktivirati elektroničke osobne iskaznice

-Imam staru osobnu iskaznicu bez onog elektroničkog dijela koji se aktivira, ali nema veze. Kao građanin staroga kova došao sam se raspitati o tome što nam sve nudi taj vrli digitalni svijet – rekao nam je Špoljar.

Bilo je, dakle, građana koji su se jednostavno došli upoznati s mogućnostima koje im pružaju nove tehnologije. Korisne informacije dobili su od predstavnika MUP-a, Ministarstva uprave i FINA-e koja je vlasnicima poduzeća predstavila kako mogu što lakše digitalizirati poslovanje. Posebno se to odnosi na obvezno korištenje e-računa u javnoj nabavi od 1. srpnja ove godine, za što se mnogi pravni subjekti još nisu pripremili. U Ministarstvu gospodarstva procjenuju kako bi uvođenje elektroničkih računa moglo dovesti do čak 2,5 milijarde kuna godišnjih ušteda u postupcima javne nabave.

Cilj digitalnog autobusa je da građani konačno počnu primjenjivati nove tehnologije i platforme u svakodnevnom životu, a tu su ključni edukacija i promocija. Zato se sve korisne informacije od vrsnih stručnjaka i edukatora mogu idućih dana dobiti na jednome mjestu - u Večernjakovu digitalnom busu koji putuje Hrvatskom. I kojeg ćemo sigurno viđati diljem zemlje i na novim turnejama koje se planiraju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije