Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Škrlec
Povratak na članak

Građani na udaru zbog plinskih bojlera, a rješenje postoji!

U Hrvatskoj je trenutačno oko 75.000 korisnika klasičnih turboplinskih bojlera, a glavni problemi ugradnje novih kondenzacijskih bojlera visoki su troškovi za sanaciju i prilagođavanje dimnjaka.

Komentari 28

Avatar PlenKiMoon
PlenKiMoon
16:07 19.02.2018.

Rješenje je maknut HDZ-SDP-HNS-MOST sa političke scene i neke treče,neokaljane političare postavi a uhljebe potjerat, lopove zatvort i onda ćemo imat državu po mjeri,moralnu i normalnu a ne da nam prodaju mu..da pod bubrege i varaju da kupujemo što netrebamo poput razdjeljnika!

VL
Avatar Marko
Marko
16:38 19.02.2018.

Ja se grijem na klimu a toplu vodu pripravljam el.bojlerom i to me košta 500 kn mjesečno.Zanima me koliko dođe topla voda putem plinskog bojlera?

VL
DE
deda1234
16:09 19.02.2018.

Kod tih kondenzacijonih bojlera nije problem samo dimnjak... Potreban je i dodatni sifon zabodvod kondenzata iz bojlera. Nisam siguran kako je sada ali jedno vrijeme se taj kondenzat nije smijo ispustat u kanalizaciju jef sadrzi puno sumpora... A usteda nakon svih sanacija je neznatna.... Jedino ako se koristi zapodno grijanje ili grijanje sa niskom polaznom temperaturom.. Ako je polaz iznad 65 stupnjeva... Banana!

VL
GT
gtejdoo
18:11 19.02.2018.

Postoji rješenje, izbacite te stare bojlere, ugradite si novi inovativni grijač topline, za stanove, sobe, apartamane, kuće, umjesto plinskog grijaća, koji troši plin, zagađuje okoliš, visoka cijena grijanja, razni popravci itd. Od prošle zime, taj inovativni grijač topline, bio izloženžen na ZV Interklima, do sada već ugrađen na više mjesta, rezultati odlični,, štedi troškove grijanja za 50% usporedbe sa bilo kojim postojećem grijaču. Radi na principu, grijanja vode u tanku, (svega par litara) pomoću, radio frekvencije, troši malo električne energije, svega 700-900 wata, daje toplinsku snagu tri put veču, znaći tjera radijatore do 2000 wata, taman za jednu prostoriju do 25m2, a naravno i veće kvadrature. Jedini nedostatak, je to, što ne može grijati vodu za kupanje i kuhinju, nego sam grije prostore, Cijena 50% niža od bilo kogeg grijača . Informacije na viktor@net.hr

VL
ZD
zdubic
16:23 19.02.2018.

Zbog čega ne pokrenu raspravu o mogućnosti prelaska na druge sustave grijanja koji bi mogli biti jeftiniji a učinkovitost ista ili veća, pa možda i do 129,9% kad uzmete u obzir da ste dobili na prostoru, izbjegli velike troškove kod ulaganja i sanacije dimnjaka, izbjegli buduće troškove servisiranja, izbjegli kondenzat i ne zagađuje atmosferu jer vam dimnjak više ne treba. I ovi novi kondenzacijski skrivaju opasnosti samo je pitanje vremena kad će se to otkriti a da će se ista količina štetnih plinova puštati u atmosferu ne navode zato po mojem ne bi prošao ekološki certifikat a isplativost zamjene-ugradnje je preskupa pa korisnike plinskih bojlera savjetujem da umjesto nametnuta rješenja, posvetiti se izolaciji stambenog objekta i prilagoditi se jednom od el. sustavu grijanja kao što imamo IC panel na primjer. Nema cijevi nema dimnjaka, nema vode, ne treba plin i nema servisera uz navedeno, imate ekološko zdravo grijanje, dobili ste više slobodnog prostora u stanu i tako ste izbjegli direktivu i automatski etažirali stambeni objekt. Svi proračuni proizvođača govore da je jeftinije i isplativije preći na el. sustav a o tome se ne raspravlja gospodo.

VL
Avatar Hazl113
Hazl113
17:08 19.02.2018.

Dakle, ovo je ništa drugo već legalna pljačka građana. Zašto je u Njemačkoj dozvoljena upotreba kondenzacijskih i drugih bojlera. Da li je Hrvatska država drugog i trećeg reda. Očito je. Njemci su se riješili plastične stojarije koja je sada zabranjena, a pogone su preselili u ovaj dio Europe. Što se tiče plina, nitko ne može prisilit susjeda da on promijeni svoj bojler ako ga mora mijenjati drugi susjed. Nitko ne može prisiliti zgradu da iz pričuve uzme novac radi sanacije dimnjaka. Onaj koji se želi grijat neka sam plati svoju investiciju. Na koncu tom investicijom njemu raste vrijednost nekretnine, a ne nekom drugom. Nevjerojatno da tu ofucanu foru stalno ponavljaju. Ono što znam da će tim uredbama porast potrošnja el. energije koja je čišća i sigurnija od plina jer će u startu biti jeftinijja i 70%.

VL
IV
IvekIvek
18:12 19.02.2018.

Jel to isti onaj govnoškrlec koji je glasao protiv zaštite hrvatskih ribara? Za čiji interes? Za koga sada radi s tim bojlerima?

VL
ZD
zdubic
22:39 21.02.2018.

Ja ćuo da 1m sanacije dimnjaka stoji 700 Kn a piše gore "Prema izračunu struke, cijena sanacije dimnjaka za pripremu za kondenzacijski bojler, visine 12 metara za četiri stana, iznosila bi oko 14.000 kuna" što iznosi 1.166,65 Kn po metru. Znači ako je 4 stana i ako je dozvoljeno da se spoje sva 4 kondenzacijska bojlera na tu istu vertikalu i moraju to učiniti istovremeno onda svakog stanara sanacija dimnjaka košta 3.500,00 Kn. Ostaje pitanje što i kako u slućaju da ta četri stana imaju svaki svoj dimovodni kanal, može li se dogovorom u isto vrijeme sanirati samo jedan najduži dimnjak ako profil zadovoljava i na njega spojiti sva 4 kondenzacijska bojlera znaći prvo vlsnik dimnjaka pokrće sanaciju u kojoj se predviđaju ostala 3, 2, ili 1 blindirana priključka na čekanju za buduće spajanje novog bojlera ( pod uvjetom da će budući bojleri biti isti) ili se moraju sanirati sva 4 dimnjaka. U tom slućaju bi to bili puno veći troškovi za stanare nižih katova. prvi stan 3.500,00 kn (zadnji kat), drugi stan 7.000,00 Kn ( drugi kat) , treći stan 10.500,00 Kn (prvi kat), četvrti stan 14.000,00 Kn (prizemlje) i dolazimo do računice da sanacija za sva četri stana (jedan iznad drugog) košta 35.000,00 Kn ( 5 vertikala 5 stanova 52.500,00 Kn). Ako su pak postojeći profili dimnjaka pemali za 4 bojlera a zadovoljavaju za 2-3 neka se onda sanira jedan dimnjak i predvidi dozvoljen broj blindiranih priključaka pod uvjetom da će budući bojleri biti isti. O tome niti rječ , gdje su tu stručnjaci, pa

VL
DH
dalibor.hren
20:36 19.02.2018.

U čemu je razlika?

VL
DS
dado_sk
16:43 19.02.2018.

Zajednička kotlovnica je super. Pola plaća a pola ne. Onda prva polovica plaća za sve. Krasno. Kakav je to prijedlog??

VL
BU
BubyZG
15:05 19.02.2018.

Nikakve odgode neće spasiti onu zgradu u kojoj se JEDAN bojler pokvari. Suludo je rješenje da svi na toj vertikali MORAJU prijeći na novi tip bojlera, pa čak i da su dimnjaci spremni za to i da u tom smislu nema nikakvih troškova, kako natjerati ostale stanare kojima je bojler ispravan da kupuju novi ? Ili čekati da svima pokrepavaju bojleri pa tek tada napraviti zamjenu, a onaj kome je bojler krepao prvi, neka čeka par godina bez grijanja i tople vode dok i ostali ne crknu ? Naravno da NE, rješenje je vrlo jednostavno - UKINUTI zakonsku obavezu za stare/postojeće korisnike, a novi tip bojlera mora se ugrađivati samo u novoizgrađenim zgradama ! Klasični se bojleri mogu kupovati i ugrađivati starim korisnicima DOŽIVOTNO ! Osim ako EU nema namjeru sufinancirati zamjene 100% bespovratno !!

VL
DU
Deleted user
14:44 19.02.2018.

Postoji krivi dojam u javnosti da se radi o "sigurnijim" bojlerima. Ne, nego se inzistira na uštedi koja je mizerna (nekoliko %) jer se oduzima i ono malo topline preostalo u dimnim plinovima, a po cijenu skupih izmjenjivača topline koji rade u teškim uvjetima agresivnog medija - tamo se nalaze kiseline koje izjedaju i izmjenjivače topline unutar bojlera i stijenke dimovodnog kanala. Ako je prosječan trošak za zimsko grijanje 1000 eura, a ušteda 5 % - to bi značilo 50 eura godišnje se ušpara. No, u startu treba platiti cca 3 tisuće kn veću cijenu uređaja i sanaciju dimnjaka, koja je u najviše "sirovoj" verziji cca 300 kn po dužnom metru (polietilenski cjevovod) - što nadmašuje i to debelo kasnije uštede. Uz nemoguće uvjete u nekim situacijama, kad su u pitanju vertikale s više stanova i najdonji mora imati tzv. tavicu, tj. kanalizacijski ispust agresivnog kondenzata.

VL
ZD
zdubic
16:08 19.02.2018.

Konačno da sam i to čuo, prelazak na druge sustave grijanja. Zato treba prije svega toplinski izolirati više stambene objekte sufinanciranjem iz EU, po mogućnosti napustiti dimnjake u starim objektima jer truju atmosferu, uvesti PVC stolariju i uvesti električni sustav grijanja. Za neke od tih sustava ne trebate stručnjake i dodatne velike troškove, odete u trgovinu, kupite, donesete u stan, nađete najpovoljnije mjesto i uključite i to je to, kakva direktiva vas u tome može spriječiti, imate ekološki zdravo grijanje. Projektanti novih građevinskih objekata trebaju unaprijed ugraditi rješenje za grijanje bilo na plin ili struju te dimnjake prilagoditi novoj direktivi kako se ne bi dogodilo da kupite stan i sad morate u trošak oko dimnjaka a takvih će sigurno biti. Što se tiče promijene sustava grijanja i usporedbe oko alternativnih rješenja kod plina imate samo ovo skupo rješenje dok el. energija i solarni sustavi nude puno toga više.

VL
ZD
zdubic
22:41 21.02.2018.

(nastavak prethodnog kom.) O tome niti rječ , gdje su tu stručnjaci, pa to je najveći problem , dimnjaci. Za stanare u takvim višestambenim objekima koji ne troše plin već koriste el. energiju, klima uređaj, IC-IR panele i slično, ne koriste dimnjak ne plačaju račun za plin to nebi trebao biti problem niti bi trebali sudjelovati u bilo kakvim zajeničkim troškovima u vezi sanacija dimnjaka preko pričuve stoga treba zatražiti izuzeće u otplačivanju eventualnog kredita.

VL
Avatar Niškorist
Niškorist
15:34 19.02.2018.

Kako uzeti novac korisnicimaa čija firma je glavni uvoznik bojlera ?

VL
NO
nogogaz
15:22 19.02.2018.

Fino moramo dokazat, kako smo sirotinja, koja nemoze sebi priustit EU standarda. Valjda ce bit to lakse nego dokazat da je piranski zaljev naš...

VL
IS
istinaizlike
14:48 19.02.2018.

Znači, prvi prijedlog je da prebacimo isti problem nekoliko godina kasnije?

VL
BR
Brum
15:19 19.02.2018.

A mislio sam da su sve kvake već posrane ...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.