Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjedna šetnja

Građani Zaprešića paljenjem svijeća prosvjedovali zbog tragične smrti mladića

Prosvjed stanovnika Zaprešića ispred zgrade poglavarstva zbog mladića koji je preminuo
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/11
13.08.2018.
u 23:02

Građani koji su pred Gradskom upravom palili svijeće poručili su da je to opomena gradonačelniku kako se više ne bi dogodilo da ičije dijete umre na takav način.

Stanovnici Zaprešića u ponedjeljak navečer prosvjednom su šetnjom i paljenjem svijeća ispred Gradske uprave prosvjedovali zbog tragične smrti 22-godišnjeg Mattea Ružića, pozivajući gradonačelnika da nađe mehanizme za bolje funkcioniranje hitne pomoći u Zaprešiću.

Građani koji su pred Gradskom upravom palili svijeće poručili su da je to opomena gradonačelniku kako se više ne bi dogodilo da ičije dijete umre na takav način.

Turk je u ponedjeljak za N1 rekao da nema mehanizme kojima bi mogao direktno utjecati na organizaciju rada Hitne pomoći. "Nadam se da će ovaj slučaj utjecati na funkcioniranje Zavoda za hitnu pomoć u zemlji u cjelini. U cijeloj Hrvatskoj osjeća se ovaj problem. S obzirom na to da nemam ingerencije, ne mogu ni biti odgovoran. Ali to je manji problem ovog događaja”, rekao je Turk i zaključio da je odgovoran onaj tko donosi zakon te da je jasno da se taj zakon mora promijeniti.

Zaprešićani su se okupili u prosvjednoj šetnji u organizaciji grupe na Facebooku  Zaprešić bez cenzure, koja je pozvala i Splićane i građane drugih gradova da na sličan način izraze svoje negodovanje. Mediji su javili da su prosvjednici blokirali dio prometnice u Zaprešiću, no iz zagrebačke policije Hini su rekli kako tijekom paljenja svijeća ispred Gradske uprave nije bilo nikakvih problema i da su okupljeni građani mirno nogostupom krenuli prema centru grada. 

Ružiću je pozlilo u nedjelju na ulici. U pomoć je prvo stigao tim Hitne medicinske pomoći bez liječnika, budući da je tim s liječnikom bio na intervenciji u Jastrebarskom. Tim s liječnikom stigao je 27 minuta nakon poziva, no mladić je nažalost preminuo, a u to vrijeme je u Jastrebarskom preminula jedna osoba, priopćio je u ponedjeljak Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u ponedjeljak je priopćio da se dogodila tragedija na koju je dugo upozoravao zbog nedostatnog broja timova hitne medicinske pomoći za gotovo 320.000 stanovnika Zagrebačke županije. Naveo je da su on i Županijska skupština tražili 20 dodatnih T1 timova, a dobili 2016. godine 15, te da se nada da će se donijeti nova mreža hitne medicinske pomoći. Mrežu hitne medicinske pomoći donosi ministar zdravstva na temelju prijedloga Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i temeljem tih odluka provode ih županije, rekao je.



Komentara 103

DU
Deleted user
22:40 13.08.2018.

Teško je bilo što pametno reći, no u hitnoj službi nažalost puno toga ne štima. Tko zna bi li ishod bio drugačiji da je i bio liječnik. Nažalost hitna je puna neiskusnih liječnika. Govorim iz vlastitog iskustva, kad mlada liječnica nije prepoznala simptome moždanog udara, a za izvješće koje popunjava pitala je medicinsku sestru koja je bila s njom što napisati. Takav liječnik Matteu teško da bi pomogao.

MI
mica1111
21:39 13.08.2018.

...a nitko se ne pita za tu pijanu djevojku koja se očito iz obijesti napila,pa su ju morali spašavat,dok je netko drugi izgubio život...a mogle su biti i tri ekipe doktora,a ako imaš 4 mrtva pijana,opet će netko nastradat...plus ljudi moji pa ne može hitna svakog spasit...

Avatar Idler 3
Idler 3
22:26 13.08.2018.

Ovak nekaj nit ni za komentirat. Najde se gomila "stručnih i pametnih" kaj se znaju o sem, a naročito o medicini. Do sad se ih moglo najti sam vu nogometnim komantarimi, a evo ih i vu medicini. Jal uopće ikom jasno kaj je astma po ovak sparnom i vručem vremenu i kak ga bi to i tim kirurga spasil na cesti ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije