Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVO IZNENAĐENJE

Građane zbunio MUP: Neki dobili dozvolu da voze tramvaj?

Tramvaji - ZET
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
18.08.2019.
u 15:56

Mnoge građane iznenadilo je što su vidjeli uz svoje vozačke bodove na MUP-ovoj stranici dozvolu za vozila F kategorije, što prema starim vozačkim dozvolama znači da imaju vozačku dozvolu za tramvaj.

MUP je nedavno omogućio građanima da na njegovim stranicama provjere stanje svih vozačkih dozvola – odnosno jesu li važeće i ima li vozač negativnih bodova ili neku od izrečenih mjera, što su brojni građani iskoristili pogotovo nakon stupanja strožeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Oni koji imaju stare vozačke dozvole iznenadili su se vidjevši kako imaju i dozvolu za vozila F kategorije. 

 Naime, prema starim vozačkim dozvolama to znači da mogu voziti tramvaj. Prije nego što se odlučite pokucati na vrata vozača tramvaja i uljudno ga zamoliti da vama da priliku, slobodno se možete zaustaviti. Naime, kontaktirali smo MUP kako bismo saznali kako je moguće da je došlo do te situacije upravo na njihovim stranicama. 

Foto: Facebook/RTL

U svojem odgovoru MUP nam je naveo kako su se vozačke dozvole kod kojih je klasifikacija F za vožnju tramvajem izdavale zaključno sa 20.11.2004. godine, te kako je temeljem Pravilnika o vozačkim dozvolama propisan novi obrazac vozačke dozvole prema kojem su se nove vozačke dozvole počele izdavati 21.11.2004. godine.

-  Vozačka dozvola izdana zaključno sa  20.11.2004. godine, za vrstu vozila F vrijedi za upravljanje tramvajima, a izdana za vrstu vozila H vrijedi za upravljanje radnim strojevima i mopedima dok vozačke dozvole izdane od 21.11.2004. godine nadalje  za kategoriju H vrijede za upravljanje tramvajima, navodi se u odgovoru MUP-a.

Za one sa starim vozačkim dozvolama to znači kako prema novoj klasifikaciji možete slobodno uživati vozeći radni stroj ili moped, dok ćete tramvaj ipak morati prepustiti stručnjacima. 

Foto: Facebook/RTL

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neidemdalje
neidemdalje
23:50 18.08.2019.

Kad bi se novi zakon primjenjivao na sve jednako ne znam tko bi vozio policijske automobile jer bi batem pola policije trebalo ostati bez vozačke dozvole...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije