Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA TEHNOLOGIJA

GP Bajakovo dobio mobilni rendgen: 'Na Balkanskoj smo ruti, ovo će nam pomoći'

Foto: Carinska uprava
1/3
13.05.2021.
u 17:14

Nova tehnologija, kao što je ovaj RTG uređaj, pridonijet će još boljim rezultatima i efikasnosti u radu carinskih službenika a ujedno djelovati i kroz preventivni segment suzbijanja i sprječavanja krijumčarenja različitih vrsta roba, rekao je ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović

Na Graničnom prijelazu Bajakovo danas je Carinska uprava predstavila mobilni rendgenski uređaj za skeniranje prijevoznih i prijenosnih sredstava i robe.

- Rendgenski uređaj NUCTECH MT1213DE, ugrađen na podvozje teretnog vozila za brze promjene lokacije rada, nabavljen je za potrebe učinkovitog nadzora i zaštite vanjske istočne granice EU, s ciljem provođenja mjera nadzora korištenjem novih, modernih tehnologija te otkrivanja i sprječavanja krijumčarenja različitih vrsta roba te suzbijanja nezakonitih radnji koje štete financijskim interesima kako EU tako i Republike Hrvatske, kazao je ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović.

Dodao je kako se na Graničnom prijelazu Bajakovo u prosjeku mjesečno obradi u uvozu, izvozu i provozu ukupno oko 60.000 carinskih deklaracija što je oko 700.000 godišnje te naplati oko 170 milijuna kuna carinskih davanja. U prosjeku godišnje preko ovoga graničnog prijelaza prometuje oko sedam milijuna putnika, oko dva milijuna osobnih vozila, 400.000 teretnih vozila i 70.000 autobusa što taj granični prijelaz čini visokorizičnim za pokušaj unosa krijumčarene robe u RH i EU.

- Nastavno na gore iznesene podatke, razvidno je kako se u odnosu na opseg prometa roba i putnika na ovom najznačajnijem cestovnom pravcu, koji povezuje Aziju i Europu i koji se nalazi se na tzv. Balkanskoj ruti, može očekivati i vrlo visoki stupanj rizika od pokušaja unosa u Europsku uniju i RH i krijumčarene robe. Nova, neinvazivna i sofisticirana tehnologija, kao što je ovaj RTG uređaj, pridonijet će još boljim rezultatima i efikasnosti u radu carinskih službenika a ujedno djelovati i kroz preventivni segment suzbijanja i sprječavanja krijumčarenja različitih vrsta roba, rekao je Demirović.

Ukupna vrijednost nabavljenog RTG-a iznosi preko 14 milijuna kuna, a od ukupnog iznosa troška projekta, 72% sredstava financirano je iz EU programa dok je nacionalno sufinancirano 28% .

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
18:34 13.05.2021.

Mogu li se snimit pljuća ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije