Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODJECI ISTUPA

Govor u UN-u ujedinio Slovence, Hrvati ponovno razjedinjeni

Miro Cerar, Andrej Plenković
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/3
23.09.2017.
u 09:26

Premijer s najistaknutije govornice prozvao Ljubljanu za kršenje međunarodnog prava

Od potpunog konsenzusa svih političkih stranaka do potpune razjedinjenosti. Tako bi se, u jednoj rečenici, mogla opisati krivulja kojom se hrvatska politika kretala od objave informacije o kontaminiranoj arbitraži i posljedično jednoglasne odluke Sabora o istupanju iz Arbitražnog sporazuma i postupka do govora premijera Andreja Plenkovića u Općoj skupštini UN-u, nakon kojega je slovenski premijer Miro Cerar otkazao posjet Zagrebu.

Konsenzus, a ne izdaja

I dok je Plenkovićev govor u kojem je s najistaknutije svjetske govornice jasno prozvao Sloveniju za kršenje međunarodnog prava – što je agenda koju Slovenija gura cijelo vrijeme, predstavljajući svijetu Hrvatsku kao problematičnu državu koja ne poštuje odluke sudova i tako potkopava i međunarodno pravo i vladavinu prava, svjesno izostavljajući genezu problema – uskomešao Hrvatsku, govor je potpuno ujedinio Sloveniju.

Cerarovo odbijanje dolaska u Zagreb podržali su i ministar vanjskih poslova i vrlo važan koalicijski partner Karl Erjavec, kao i predsjednik Parlamenta Milan Brglez. 
Po povratku u Zagreb premijer Plenković kazao je da žali što je Cerar otkazao posjet Zagrebu, što je, kaže, čuo u avionu te naglasio da je sve o čemu je do sada razgovarao sa slovenskim kolegom bilo na tragu poznatih pozicija Slovenije, ali i jasno definiranih pozicija Hrvatske.

Objasnio je da je u UN-u iznio samo činjenice vezane uz kršenje međunarodnih pravnih normi u arbitražnom postupku, što, kaže, nije ništa novo, budući da su pozicije Hrvatske već poznate i “vrlo unisono iznošene na hrvatskoj političkoj sceni protekle dvije godine”.


– Ostajemo otvoreni za dijalog, kolegu Cerara još jednom pozivam da dođe u Zagreb, a mi ćemo se svakako uskoro sresti u Talinu. Naše su pozicije poznate, Hrvatska ne priznaje i ne prihvaća arbitražnu presudu – kazao je Plenković. Naglasio je da Vlada neće pristati na ucjene te kako će kroz razgovore sa susjednom državom voditi računa o interesima Hrvatske. 
Podrška Plenkoviću dolazi, očekivano, od bivšeg ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera (HDZ).


– Ono što je premijer iznio poznati je hrvatski stav. Nitko nije očekivao da će ga Hrvatska promijeniti. Bilo je očekivanja, neutemeljenih, u Sloveniji da će možda promjena vlasti u Hrvatskoj dovesti do promjene stajališta. No, upravo je Slovenija ta koja je prekršila Arbitražni sporazum – kaže Stier te dodaje da situaciju treba gledati i u kontekstu predizborne kampanje u Sloveniji.
– Slovenija nije otvorena za dijalog, a to ponajprije potkopava imidž Slovenije u međunarodnoj zajednici – zaključio je Stier. 
U mnogo čemu se sa Stierovom ocjenom slaže i ocjena Joška Klisovića (SDP), bivšeg zamjenika ministrice vanjskih poslova za vrijeme arbitražnog skandala.

– Ne znam što je Cerara moglo naljutiti, premijer je iznio stav koji je Hrvatska iznosila cijelo vrijeme. Ovo je trenutak za državničku mudrost i hrabrost. U pat-poziciji smo i nema rješenja bez dijaloga bez obzira bio on u Zagrebu, Ljubljani ili Bruxellesu – kaže Klisović. O prikladnosti UN-ove govornice kaže: – U govorima su uglavnom teme iz međunarodne zajednice, no države koriste tu pozornicu i da upozore na bilateralna pitanja. 


– Koliko će je tko iskoristiti u tu svrhu stvar je ukusa – kaže Klisović.
 No za razliku od Klisovića, njegov stranački šef Davor Bernardić ima drukčiji stav.


– Ne mogu komentirati premijerov govor, ali mogu laž. Plenković nas je sve prevario jer je rekao da će riješiti stvari sa Slovenijom. Lagao je oko rješavanja stvari sa Slovenijom, nastavka obrazovne reforme, poskupljenja struje, a najveća laž je Agrokor – kaže Bernardić.
– Lagao je da će doći Cerar na sastanak i da će riješiti stvar. Mi smo dali uvjete, konsenzus da, izdaja nacionalnih interesa ne. Želimo dubinsku analizu arbitraže da vidimo što smo dobili, što izgubili. U međuvremenu se trebao dogoditi sastanak s Cerarom koji se, nažalost, nije dogodio. Premijer nas je lagao. Nažalost, ova Vlada u sve krene pa sama sebe demantira – poručuje Bernardić.

Teatralno povlačenje

No treba reći i da je i Cerar iskoristio UN-ovu govornicu, na koju je došao nakon Plenkovića, da progovori o arbitraži, doduše ne imenujući Hrvatsku. Plenkovićev ga je govor, kažu, “šokirao”. Što je točno uzrok šoku, jesu li se premijeri dogovorili o drukčijem tretmanu problema u New Yorku ili je pak Cerar u osjetljivo vrijeme u Sloveniji, kad se sve više zakuhava predizborna utakmica, iskoristio Plenkovićev govor da se teatralno povuče iz razgovora, može se samo nagađati. Navodno, Cerar nije mijenjao unaprijed pripremljen govor.

– Svjetska zajednica ne može funkcionirati bez poštovanja i izvršenja međunarodnih sporazuma, odluka međunarodnih sudova – kazao je Cerar u New Yorku, nesumnjivo aludirajući na Hrvatsku. U susretima s drugim svjetskim čelnicima, objavila je Ljubljana, također je razgovarao o problemu “hrvatskog nepoštivanja međunarodnog prava”.

Premijer Plenković sve nas je prevario jer je rekao da će riješiti stvari sa Slovenijom. Lagao je da će doći Cerar na sastanak. Mi smo dali uvjete: konzenzus da, izdaja nacionalnih interesa ne - Davor Bernardić (SDP)

 

Bilo je očekivanja, neutemeljenih, u Sloveniji da će možda promjena vlasti u Hrvatskoj dovesti do promjene stajališta. No, upravo je Slovenija ta koja je prekršila Arbitražni sporazum - Davor Ivo Stier (HDZ)

 

U diplomaciji je bitan samo nacionalni interes, nema tu vječnih savezništava ni prijateljstava. Hrvatska diplomacija očito nema odgovor kako riješiti problem sa Slovenijom - Krešo Beljak (HSS)

 

Ne znam što je Cerara moglo naljutiti, premijer je iznio stav koji je Hrvatska iznosila cijelo vrijeme i državni je vrh toga svjestan. Ovo je trenutak za državničku hrabrost jer nema rješenja bez dijaloga - Joško Klisović (SDP)

Vesna Pusić: Vrijeme je za tihu diplomaciju

Vesna Pusić (GLAS), bivša ministrica vanjskih poslova, za čijeg je mandata erumpirao arbitražni skandal, razočarana je premijerovim nastupom.

– Tamo se ne otvara tema koja je u tom trenutku u procesu pregovora, to je za tihu diplomaciju. Na sastanku u Vladi je dobio placet i podršku da razgovara s Cerarom i u toj situaciji ima stotine drugih tema o kojima je mogao tamo govoriti, ovo je tema koju 99,9 posto ljudi koji tamo sjede ne razumiju – kazala je Pusić. No treba reći i da u više od dvije godine od izbijanja skandala, koji se dogodio za mandata Vesne Pusić, pomaka nije bilo, a diplomacija je često bila kritizirana da je pretroma ili pak preneuvjerljiva, dok su Slovenci svoju kampanju provodili mnogo glasnije.

Nasljednik V. Pusić, HDZ-ov bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač smatra da je jako važno što je premijer u New Yorku naglasio da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava, da ga primjenjuje i da se ne smije narušavati, a da je to napravila Slovenija. – To je trebalo reći jer čujem od mnogih kolega u svijetu da Hrvatska ne poštuje međunarodno pravo, tu smo mi žrtva, a zapravo smo prikazani kao počinitelj – kazao je Kovač.

Komentara 89

KO
komunikolog
09:41 23.09.2017.

Ono što je meni nevjerovatno da sada ni manje ni više nego Vesna Pusić priča šta treba napraviti. Halooo. Pa nismo svi retardirani, pa ona je bila u mogućnosti pa čak i po funkciji trebala to riješiti. Do kada više prodavanje naknadne pameti. Ali ako Todorić može pričati o Agrokoru i pametovati, umjesto da je u zatvoru, onda valjda Vesna misli da može i ona.

DU
Deleted user
10:02 23.09.2017.

Zato što slovenska elita od lijevog spektra do desnog promišlja slovenski, a mi u Hrvatskoj imamo elemente koji razmišljaju protuhrvatski i još gaje nadu o uskrsnuću jugoslavije.

BR
Brontops
09:53 23.09.2017.

Plenkovic je postupio ispravno! A sto se moglo ocekivati od Pusic, Bernardic, Beljak... ekipe!? I onda to skup vrlih novinara naziva ”razjedinjenjem”!!! Ma B(e)ljak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije