Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odjeci komemoracije u Jasenovcu

Govor predsjednice potpora je kvalitetnoj raspravi o NDH

Kolinda Grabar Kitarović i Reuven Rivlin
Foto: Ured predsjednice
27.07.2018.
u 17:46

Ne smije se događati da imamo jednu priču za van, a drugu za doma, upozorava Lučić, s čime se slaže i njegov kolega Hrvoje Klasić

Govor Kolinde-Grabar Kitarović u Jasenovcu pred izraelskim kolegom Reubenom Rivlinom prvi je u kojem je hrvatska predsjednica eksplicitno i bez ikakve ograde osudila ustaški režim kao kolaboracionistički i odala priznanje onima koji su se 1940-ih usprotivili tom pokretu, dakle partizanima.

Predsjednica je pritom osudila i one koji manipuliraju brojem žrtava u Jasenovcu bez obzira na to rade li to u dnevnopolitičke svrhe ili pokušavaju nametnuti krivnju cijelom hrvatskom narodu, a Jasenovac bez uvijanja nazvala koncentracijskim logorom. Iako su se takve riječi iz njezinih usta mogle čuti i ranije, izgovarala ih je isključivo izvan zemlje, primjerice prigodom posjeta Muzeju holokausta u Jeruzalemu. Budući da Grabar-Kitarović na izborima uglavnom računa na glasove desnije orijentiranih birača, njezin istup mogao bi biti korak k smirenijoj raspravi o pitanjima koja desetljećima opterećuju hrvatsko društvo.

Može se i u Hrvatskoj

Sociolog Slaven Letica smatra da je govor predsjednice bio razuman i u okviru europskih civilizacijskih normi, posebno zbog činjenice da je u istom govoru osudila fašistički i nacistički, ali i komunistički totalitarizam, što je, ističe Letica, na tragu deklaracije Hrvatskog sabora, preambule hrvatskog Ustava, ali i dokumenata europskih tijela.

Kolinda Grabar Kitarović i Reuven Rivlin
1/8

– A žučne rasprave o prošlosti nisu hrvatski specifikum, imaju ih sve nacije s traumatičnom prošlošću – kaže Letica.

Povjesničar Ivo Lučić uvjeren je kako je i u Hrvatskoj moguće postići kvalitetnu raspravu o bolnim pitanjima iz prošlosti.

– Do sada za nju nije bilo ni mogućnosti, jer nismo imali ni državu ni neovisnu znanost, živjeli smo u komunističkom režimu, u kojem je vladala tzv. dogovorna povijest koja se utvrđivala u komitetima. Nakon toga smo imali rat, a zatim pokušaj manipulacije iz ovog rata, koji je jedna politička garnitura pokušala pretvoriti u vrstu zločina – upozorava Lučić. Objašnjava da je riječ o krugu oko bivšeg predsjednika Mesića, ali i vlada koje su, kaže, radile pod pritiscima različitih međunarodnih organizacija, ali i zbog želje struktura iz bivšeg režima da vrate svoje pozicije, u čemu su, uvjeren je Lučić, dobrim dijelom i uspjele.

– Bilo je pretjerivanja i ranije, s druge strane, ali u drugim okolnostima i vremenu, a danas smo došli u situaciju da se klatno vratilo u sredinu i sada je ovo prilika da se napokon prestane s revolucionarnim metodama i da se gradi društvo na temelju nekih vrijednosti. Neki ljudi to potkopavaju potpuno amaterski, da bi postigli određene političke ciljeve. Idu dokazivati da je u Jasenovcu ubijeno milijun ljudi, a drugi da nije ubijen nitko, i jedni i drugi iz svojih političkih i ideoloških razloga, a ne zato da bi se otvorila povijesna rasprava – tumači Lučić.

Kolinda Grabar Kitarović i Reuven Rivlin
1/10

Ističe kako je riječ o pitanjima u kojima bi glavnu riječ morala voditi znanost i znanstvene metode, a da bi uvjete za to trebala osigurati politika, u čemu je ovakav nastup predsjednice države i te kako dobrodošao.

– Ne smije se događati da imamo jednu priču za van, a drugu za doma – upozorava Lučić.

S tim je suglasan i njegov kolega Hrvoje Klasić, koji također hvali predsjedničin govor u Jasenovcu, ali i sumnja u njezinu iskrenost.

Samo kad dođu stranci

– Žao mi je što predsjednica i naši politički predstavnici ovakve govore drže samo kada dođu neki strani državnici ili kada dobijemo packe iz Bruxellesa ili iz Washingtona. Žao mi je i što predsjednica nikada nije sudjelovala u službenoj komemoraciji u Jasenovcu, nego uvijek odlazi, pod različitim isprikama, u nekom svom terminu – kaže Klasić. Ističe da je sam sadržaj govora za pohvalu, no ljuti ga “činjenica da se danas moramo oduševljavati govorom koji bi trebao biti potpuno normalna stvar”.

– No, s obzirom na to da smo od predsjednice dobili to da u protokol prima ljude koji inače veličaju Pavelića i NDH i na vrlo čudan način govori o onima koji su 1945. otišli u Argentinu, ja iskreno, moram pozdraviti ovaj govor, osim dijela u kojem, na žalost, ponovo u jednoj te istoj rečenici spominje i fašizam i nacizam i komunizam, što mislim da nije u redu – smatra Klasić.

Uvjeren je i kako je u Hrvatskoj i sličnim postkomunističkim društvima teže doći do kvalitetne rasprave jer, kaže, naše elite nemaju odgovor za budućnost, viziju ni strategiju pa distinkciju od drugih nastoje dokazati vraćanjem u prošlost.

Komentara 102

DU
Deleted user
00:16 28.07.2018.

Ulizivanje, podilaženje.

GV
golub Vaso
18:27 27.07.2018.

predsjednica nije uopće bila iskrena, njezina iskrenost se vidi kad poziva našmrkanog bujanca

Avatar istovari
istovari
21:31 27.07.2018.

Lukavo je izbjegla meritum stvari za razliku od predsjednika Izraela koji je bio nedvosmislen. Ispada po onome sto je rekla da je nesnalaženje oko brojki veći problem od pobijenih žrtava.Sramotno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije