Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon debakla zasad ništa od ostavke

Gove: Premijer Boris je rođeni pobjednik, poput Guardiole

Boris Johnson
Foto: Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL
1/4
25.09.2019.
u 20:51

Johnsonov pravni savjetnik Geoffrey Cox nazvao je danas britanski parlament koji ponovno zasjeda “mrtvim i sramotnim”

Britanski parlament nastavio je zasjedati, 15 dana nakon što ga je premijer Boris Johnson privremeno suspendirao kako bi u miru mogao provesti svoju kontroverznu strategiju oko Brexita i samo dan nakon što je Vrhovni sud presudio da je ta suspenzija nelegalna i ništavna. Dok se još očekivalo pojavljivanje premijera Johnsona, koji se hitno vraćao iz New Yorka, njegov glavni pravni savjetnik Geoffrey Cox u obraćanju zastupnicima proglasio je ovaj saziv parlamenta mrtvim, sramotnim i dodao kako zastupnici nemaju moralno pravo da tu sjede.

Napad je najbolja obrana

Cox je, inače, kao glavni vladin odvjetnik krajem kolovoza savjetovao premijera i čitav kabinet da će suspenzija biti zakonita, što je savjet koji se sada pokazuje brutalno pogrešnim, zbog čega je Cox pod pritiskom da podnese ostavku. Pod pritiskom je i sam premijer Johnson, kojega bi eventualni skori odlazak učinio najkraće služećim premijerom u povijesti Velike Britanije. No, Cox je danas u parlamentu primijenio taktiku “napad je najbolja obrana”.

– Ovaj parlament je mrtav parlament. Ne bi više trebao zasjedati. Nemate moralno pravo sjediti u ovim zelenim klupama. Vi to ne želite čuti, ali dvaput su upitani da dopuste da birači odluče trebaju li nastaviti sjediti u ovim klupama dok blokiraju 17,4 milijuna ljudi (koji su glasali za Brexit na referendumu, op.a.).

Ovaj je parlament sramota – urlao je Cox za govornicom Donjeg doma parlamenta u Westminsteru.

Provocira izbore

Boris Johnson i njegovi suradnici i dalje pokušavaju isprovocirati izvanredne izbore, što čine još otkako su u prvom tjednu rujna izgubili većinu u parlamentu, ali što ne uspijevaju jer njihovi protivnici ne žele pristati na izbore dok se ne uvjere da su blokirali Johnsona u njegovoj namjeri da 31. listopada izvede UK iz EU bez sporazuma o povlačenju.

Johnson čitav mjesec rujan srlja iz poraza u poraz – izgubio je šest glasanja u parlamentu, a sada je izgubio i povijesno važan spor pred Vrhovnim sudom – no njegov suradnik Michael Gove jučer je usporedio Borisa Johnsona s Pepom Guardiolom, trenerom Manchester Cityja, španjolskim nogometnim menadžerom koji je osvojio 28 naslova prvaka u posljednjih desetak godina.

– Gledajte, premijer je rođeni pobjednik. Poput Guardiole – rekao je Gove. Možda Dinamo, sljedeći protivnik Guardiolina kluba u Ligi prvaka, ipak ima šanse, ako je Manchester City kao Johnsonova vlada.

Komentara 6

XA
xaron
01:42 26.09.2019.

koja gomila smetenjaka u tom parlamentu. Podsječa na albanski parlament.

Avatar nekakav
nekakav
09:47 26.09.2019.

baš je zanimljivo gledati vrijeđanje premijera, koji samo želi provesti volju naroda sa referenduma... nevjerojatno da u zemlji koja ima 500 godina demokratsku tradiciju grupa političara u parlamentu ne želi provesti jedno od većih narodnih zahtijevanja, izlaskom iz jedne političke i ekonomske zajednice. niti jedan medij se ne bavi previše tom činjenicom, umjesto da u svakom broju da listu zastupnika koji su protiv provođenja referendumske odluke, kakva god bila!

CR
CroZrakomlatNo1
21:06 25.09.2019.

Ne daj se britanski Škoro!!!! Long live britanskoj desnici! Neka zivi i nas hrvatski Johnson Skoro!!!!! Uz Boga smo nepobedivi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije