Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procjena DZS-a

Gotovo trećina stanovnika Hrvatske starija od 60, do 19 godina 19,8%

Foto: Davor Puklavec/pixsell
27.02.2018.
u 00:15

Prof. Akrap: Naše društvo nije svjesno težine situacije. Treba nam radikalan zaokret u rješavanju demografskih problema

Prema najnovijoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, koja je uvijek optimističnija u odnosu na procjene demografa, Hrvatska je 2017. imala samo 4,125 milijuna stanovnika, a od toga gotovo trećinu starih 60 i više godina, dok je s druge strane udio mladih do 19 godina u stanovništvu Hrvatske tek 19,8%.

Jasno je i laicima kamo zemlju vodi takva dobna struktura stanovništva. Hrvatska, prema procjeni DZS-a, ima tek 598.000 djece do 14 godina.

Svi demografi ustraju na tome da naša zemlja, uzimajući u obzir prisutno iseljavanje mladih od kojih se mnogi ne odjavljuju iz zemlje, te strane statistike o iseljenim hrvatskim građanima, veći broj umrlih nego rođenih, ima manje stanovnika nego što je to procjena DZS-a. Prof. dr. Anđelko Akrap procjenjuje da smo lani imali 4,05 milijuna stanovnika, a i njegovi kolege, također, ranije su isticali da Hrvatska danas ima samo oko 4 milijuna stanovnika.

– Hrvatsko društvo, nažalost, nije svjesno težine situacije. Dosta je politikantstva oko demografskih problema, nama treba radikalan zaokret u njihovu rješavanju i ozbiljna rješenja – kaže prof. Akrap. A za to nam treba odgovorna politika.

Ključne riječi

Komentara 8

SV
svesevracasveseplaca
00:33 27.02.2018.

Poruka clanka je: Jebte se ljudi (da nas bude vise) ... a kako da se j.bemo kad nas je vecina preko 60?

Avatar babas
babas
08:49 27.02.2018.

Prosječna Hrvatica danas ima oko 50 godina i to je najveći problem. Oreš,oreš,a njiva ne rađa. Treba hitno uvesti 300 000 mladih udavači,poželjno da su iz istočne Europe,samo ne Srpkinje.

HI
Hik
06:55 27.02.2018.

Zakaj se blati Hrvatska. Netko nam hoce reci kak je u sugi bilo bolje. Ovo pisu mrzitelji Hrvatske. Nikaj ovo nije tocno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije