Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO PLJAČKAJU BANKOMATE

Gotovo je nemoguće izvući novac prije nego ga uništi tinta

Raznesen bankomat u Mihovljanu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
19.04.2019.
u 20:22

U aparate ugrađuju AGN sustav (Autonomous Gas Neutralization) koji treba “ispuhati” plin

– Mislil’ sam da djeca pucaju iz karabita kad je grunulo, sve mi se streslo na kući, dobro da su stakla ostala cijela – slikovito komentira jedan od mještana Mihovljana događaj koji je, ako je suditi po žustroj raspravi koja se povela u lokalnom kafiću, očito na noge digao cijelo to zagorsko mjesto koje se nalazi negdje na pola puta između Krapine i Zlatara.

Frizerka otkazala naručenima

Bilo je to u petak oko 2 sata poslije ponoći kad je, ne zna se još, jedan nepoznati počinitelj, ili više njih, “u zrak” digao bankomat Erste banke postavljen u zgradi Društvenog doma u središtu Mihovljana.

– Spal sam u krevetu kad je puklo, odmah sam se zbudil i potrčal do prozora vidjet kaj se događa, ali kad nisam vidil niš neobično, zaključil sam da netko puca od veselja. Ali nisam se splašil, čega bi se mi Mihovljanci bojali – kazao je lokalac Ivek Kuhta za portal Zagorje.com.

Međutim, eksplozija je, iako je možda nije uplašila, pokvarila posao vlasnici frizerskog salona koji se nalazi u blizini raznesenog bankomata. Oštećena su joj vrata i staklo pa u petak nije mogla raditi, a imala je nekoliko naručenih mušterija. I trgovina koja se nalazi odmah pokraj bankomata također je nastradala, kad je očevid počinjao, artikli s polica ležali su porazbacani, uništeno je i računalo s blagajne. Za sada nije poznato kako su točno lopovi izazvali eksploziju, ali pretpostavlja se da su to učinili upumpavanjem plina u bankomat, što je u posljednjih nekoliko godina najčešći način na koji se bankomati “dižu u zrak”.

VIDEO Raznesen bankomat u Mihovljanu

– Nije ovo prvi put da je netko pobjegao s lovom iz bankomata tu kod nas. Ovo je treće miniranje bankomata u proteklih nekoliko godina, a zanimljivo je da se i zadnji put to isto dogodilo baš na Veliki četvrtak, pred sam Uskrs. Očito lopovima odgovara to jer riječ je o manjem mjestu pa automatski ima i manje ljudi, po noći uopće nije prometno, zbog čega imaju vremena pobjeći prije nego itko išta vidi – govori jedan lokalac. Pljačke bankomata koje su se od početka godine zaredale u Hrvatskoj pokazuju da su počiniteljima na meti u pravilu manja mjesta ili pak ona na rubnim dijelovima gradova.

Tako je početkom siječnja upumpavanjem plina raznesen bankomat koji se nalazi u sklopu Konzuma u Murteru, a nešto manje sofisticirani bili su razbojnici koji su u veljači plinskom bocom raznijeli bankomat u Primoštenu. U ožujku su u samo deset dana razmaka opet upumpavanjem plina opljačkani bankomati u zadarskim Žmirićima te u Velikoj Gorici. Ono što u pravilu počiniteljima koji se odluče na ovakve pljačke pođe za rukom jest krađa tzv. kazeta koje su smještene u bankomatu, a u kojima se nalazi sav novac, ali idući, zadnji korak, u kojem trebaju otvoriti te kazete, često bude problematičan jer, ako na silu pokušaju otvoriti kazete, sav novac u njima automatski se poprska tintom pa nije rijetkost da nakon sveg truda ostanu bez plijena.

Lagana i relativno brza akcija

Inače, iako su posljednjih godina pljačke bankomata sve češće, ta je brojka u Hrvatskoj i dalje znatno manja u usporedbi s većinom drugih zemalja EU, gdje su pljačke bankomata pomoću plina već dugo aktualne. Prednosti su očite: operacija se izvodi lagano i brzo te omogućuje bogat plijen, a konvencionalni sigurnosni sustavi kao što su alarmi s dojavom, videonadzorni sustavi itd. neadekvatni su za borbu protiv ovih kriminalnih aktivnosti. Upravo da bi se pokušali zaštititi od takvih napada, proizvođači u posljednje vrijeme sve više u bankomate ugrađuju tzv. AGN sustav (Autonomous Gas Neutralization) koji u trenutku kada koncentracija plina dosegne kritičnu koncentraciju automatski neutralizira ubrizgani plin brzinom kojom se plin i ubrizgava.

VIDEO Raznijeli bankomat u Zadru

Ključne riječi

Komentara 10

VO
vorda400
21:37 19.04.2019.

LAŽ i pokušaj banaka da odvrate buduće lopove tinta je jedino u onom koferu koje nose zaštitari do bankomata i kazeta je doslovno komad lima u kojem je složen novac kao u profi printeru papira gdje se ubacuje cijeli bunt papira i naši bankari su preškrti da ulažu u bankomate još vrte isti program kao prvog dana kad su ih instalirali govorim za RBA i kad nekome se posreći da mu prođe razvaljivanje bankomata lova je osigurana i drugi dan isplaćena banke zarađuju na pljačkama i još je bolje kad sve krene krivo i novac bude uništen jer iako je možda u bankomatu bilo par tisuća mogu tvrditi da je bilo milijun unutra sve do zadnje lipe im je isplaćeno

DU
Deleted user
09:09 20.04.2019.

Jesenti milu bigulicu, kaj je to neka nova moda stigla u Večernji list?! Naime, umjesto riječi mještanin i mještani sve više pojavljuju riječi lokalac i lokalci, kojih nema ni u jedniom rječniku hrvatskoga standardnog jezika. Ili je ipak riječ o pukoj novinarskoj neukosti, kakvom obiluje upravo ovaj članak. Pobogu, ljud dragii, zna li tko odakle nam je stigao taj novinarski "profesionalac" Elvis Sprečić i kakve kvalifikacije posjeduje? Je li mu tko provjerio vjerodostojnost diplome ako je uopće ima?

Avatar scubacro
scubacro
20:39 19.04.2019.

..vazno da se lovica vrti, nema veze tko je trenutni vlasnik....lovica je kvarljiva roba, ako dugo stoji, iscezne....barem kod nas u HR...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije