Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI

Gotovo devet milijuna Talijana bira gradonačelnike

izbori
Foto: Reuters
1/4
19.06.2016.
u 13:30

Rim bi od ponedjeljka prvi put u povijesti mogao dobiti gradonačelnicu i to članicu stranke pod ravnanjem komičara Beppea Grilla

Gotovo devet milijuna Talijana, njih točno 8,610.142, pozvano je u nedjelju na birališta, koja se zatvaraju u 23 sata, da u drugom izbornom krugu izaberu gradonačelnike u 126 općina. Najzanimljivi dvoboji su, dakako, u velikim gradovima kao što su Rim, Milano, Torino, Napulj, Bologna i Trst.

Oči svih svjetskih medija uprte su prema Rimu gdje bi, prvi puta, mogla grad preuzeti Virginia Raggi, 37-godišnja kandidatkinja Pokreta 5 zvijezda (M5s). Ona je u prvom krugu dobila 10 posto više glasova od svog protukandidata, Roberta Giachettija (55) iz  Demokratske stranke (PD). No drugi krug je potpuno nova utakmica i rezultati su neizvjesni, posebno zato što se računa na slabi odaziv birača pa se ne zna koji su savijesniji.

U Milanu se za gradonačleničku fotelju bore predstavnik PD-a Giuseppe Sala i predstavnik desnog centra Stefano Parisi. U Torinu se ponavlja dvoboj između PD-a i M5s, odnosno između dosadašnjeg gradonačelnika Piertra Fassina i predstavnice M5s Chiare Appendino.

Napulju su u drugom krugu dosadašnji gradonačelnik lijevice Luigi De Magistris i kandidat desnog centra Gianni Littieri. U Trstu bi pak dosadašnjeg gradonačelnika PD-a Roberta Cosolinija mogao pobjediti bivši gradonačlenik i kandidat desnog centra Roberto Dipiazza.

U predizbornoj kampanji mnogi su, i s desnog centra kao i M5s, napadali vladu lijevog centra premijera Mattea Renzija i pozivali birače da ne glasuju za predstavnike njegove Demokratske stranke. Pokušali su u izbor gradske vlasti uključiti nacionalnu politiku. Dakle i na djelomične lokalne izbore odražava se nacionalna politika.

Rim, koji je posljednjih sedam mjeseci bio pod upravom posebnog opunomoćenika Tronce, mogao bi od ponedjeljka imati prvi puta u povijesti jednu ženu kao gradonačelnicu i to stranke koja je pod ravnanjem komičara Beppea Grilla.

>> Talijani se žale na birokrate no imaju ih manje i od Njemačke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije