Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRUMP NE PRIZNAJE PORAZ

Gotovo 80 posto Amerikanaca vjeruje da je Biden pobijedio

US media project Democratic Party nominee Joe Biden to win 2020 US presidential election
Foto: Yegor Aleyev/Newscom/PIXSELL
1/2
11.11.2020.
u 08:40

Tri posto vjeruje da je Trump pobijedio. Za 13 posto izbori još nisu odlučeni, a pet posto anketiranih nema stajališta o tome

Gotovo 80 posto Amerikanaca, među kojima je mnogo republikanaca, priznaju Joea Bidena kao novog predsjednika nakon što su ga mediji na temelju vodstva u presudnim državama na izborima 3. studenoga proglasili pobjednikom, pokazalo je istraživanje Reuters/Ipsos.

 

Biden, kojemu treba 270 elektorskih glasova za pobjedu, osvojio je 279 prema 214 koliko ih je osvojio sadašnji američki predsjednik Donald Trump. Biden je osvojio 76,3 milijuna glasova ili 50,7 posto glasova birača, a Trump 71,6 milijuna odnosno 47,6 posto.

>> VIDEO Joeu Bidenu život su obilježila tragedije

Anketa Reuters/Ipsos koja je provedena od subote do utorka utvrdila je da 79 posto odraslih Amerikanaca vjeruje da je Biden osvojio Bijelu kuću. Tri posto vjeruje da je Trump pobijedio. Za 13 posto izbori još nisu odlučeni, a pet posto anketiranih nema stajališta o tome tko je pobijedio na izborima. Gotovo svaki demokrat i oko 60 posto republikanaca vjeruje da je Biden pobijedio.

Edison Research, koji provodi ankete za Reuters i druge medije, u subotu je objavio da je Biden pobijedio na američkim izborima nakon što je povećao vodstvo pred Trumpom u jednoj od presudnih država - Pennsylvaniji.

Trump ne priznaje poraz i bez dokaza tvrdi da je bilo masovne prevare na izborima.

Prema anketi 70 posto Amerikanaca među kojima 83 posto demokrata i 59 posto republikanaca vjeruje svojim lokalnim izbornim povjerenstvima da pošteno rade svoj posao. Istraživanje je pokazalo kako 72 posto ispitanika vjeruje da gubitnik mora priznati poraz, a 60 posto vjeruje da će Trump u siječnju mirno predati vlast.

Anketa je obuhvatila 1363 ispitanika.

Komentara 18

SN
snicl
09:40 11.11.2020.

Manipulacija masa.MSM lažno predstavlja.To vam neće proći.

PE
Pears
09:44 11.11.2020.

Čak 1363 ispitanika.

TT
TTjac
09:35 11.11.2020.

Većina nikad nije u pravu, iako mnogi vjeruju da je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije