Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

U BiH 543 novozaraženih, preminule 63 osobe. U Sloveniji 470 novooboljelih

Koronavirus u Sloveniji
Foto: Borut Zivulovic/FA Bobo/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.11.2020.
u 13:40

Gotovo 60 milijuna oboljelih u svijetu, najpogođenija je zemlja i dalje SAD s 12,5 milijuna oboljelih i 262 tisuće smrtnih slučajeva.

Koronavirusom se u svijetu ukupno zarazilo gotovo 60 milijuna ljudi od čega se gotovo 41 milijun njih oporavio. Preminulo je 1,3 milijuna osoba. Najpogođenija je zemlja i dalje SAD s 12,5 milijuna oboljelih i 262 tisuće smrtnih slučajeva. 

13:30 - Broj novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini je u ponedjeljak bio razmjerno mali jer su potvrđena 543 takva slučaja, što je povezano sa smanjenim obujmom testiranja tijekom vikenda, ali je zato broj umrlih i dalje velik jer su prijavljena čak 63 smrtna slučaja povezana sa zarazom. Od nedjelje je testirano tek nešto više od 1300 uzoraka, što je trostruko manje nego radnim danima, a zaraza je potvrđena kod 362 osobe iz Federacije BiH te kod 181 u Republici Srpskoj.

U Federaciji BiH umrlo je 37 zaraženih, no taj se podatak odnosi na sve dane vikenda, a u RS-u je bilo 26 smrtnih slučajeva.

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković upozorio je u ponedjeljak na konferenciji za novinstvo kako je, unatoč manjim brojkama u odnosu na razdoblje prije dva tjedna, stanje i dalje nepovoljno te je pozvao na strogo pridržavanje mjera zaštite kako bi se spriječila eskalacija epidemije.

"Epidemiološka situacija i dalje je nepovoljna. Imamo nastavak povećanja broja oboljelih. U nekim lokalnim zajednicama je došlo do pogoršanja, a u nekim do smirivanja", kazao je Zeljković.

U RS-u ipak nema najava uvođenja policijskog sata tijekom noći, koji je na snazi u Federaciji BiH.

U distriku Brčko, koji je posebna administrativna jedinica, od ponedjeljka je, uz zabranu kretanja u noćnim satima, na snazi i odluka kojom su na dva tjedna zatvoreni svi ugostiteljski objekti i prekinuta nastava u školama, no nije riječ o potpunom zatvaranju jer je nekim obrtima, poput frizera, dopušten nastavak rada. Zbog toga su u tom gradu tijekom dana prosvjedovali ugostitelji, koji su ocijenili kako su takve odluke vlasti nelogične, a štete će biti ogromne.

Video - U Zagrebu su krenula brza i besplatna testiranja na koronavirus

 

12:59 - Europska komisija je u ponedjeljak pokrenula nabavu 200 robota za dezinficiranje bolnica u vrijednosti 12 milijuna eura koji će biti isporučeni bolnicama diljem Europske unije. Bolnice iz većine država članica izrazile su interes za takvim robotima koji mogu dezinficirati standardne bolničke sobe koristeći ultraljubičasto svjetlo u roku od 15 minuta. Cijeli proces kontrolira osoba koja se nalazi izvan prostorija koje se dezinficiraju kako ne bi bila izložena ultraljubičastim zrakama.

"Pozdravljam ovaj potez da se pomogne bolnicama u Europi da smanje rizik od infekcije, što je važan korak u obuzdavanju zaraze koronavirusom", rekla je izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager.

Roboti bi trebali biti isporučeni u sljedećih nekoliko tjedana. Sredstava za nabavu osigurana su u Instrumentu za hitnu pomoć (ESI).

11:36 - Rusija je u ponedjeljak potvrdila rekordna 25.173 slučaja koronavirusa, a Kremlj je objavio da regionalne vlasti odlučuju o uvođenju mjera protiv širenja zaraze. Ruske vlasti objavile su da neće biti nacionalnog zatvaranja kao ranije u pandemiji i umjesto toga istaknule važnost održavanja higijene i pridržavanja ciljanih mjera u određenim regijama. 

Samo je sibirska regija Burjatska uvela stroga ograničenja. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su regionalni guverneri ti koji odlučuju koje su mjere potrebne u njihovim regijama. "Sve ovisi o broju bolničkih kreveta, zalihama, broju medicinskog osoblja, liječnika, popunjenosti bolnica i stopi oporavka pacijenata", rekao je Peskov novinarima na virtualnoj konferenciji. "To je razlog zašto svaki guverner donosi odluke na temelju situacije na svom teritoriju".

Vlasti Burjatske, koja graniči s Mongolijom, zatvorile su prošli tjedan restorane, trgovačke centre, barove i javne objekte na dva tjedna kako bi spriječili širenje koronavirusa. Burjatska je time postala prva i jedina ruska regija koja je uvela stroge mjere u odgovoru na drugi val pandemije koronavirusa. 

Vlasti su u ponedjeljak izvijestile o 361 smrtnom slučaju povezanom s covidom-19 u protekla 24 sata. Ukupno je u Rusiji 36.540 umrlih.

11:30 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1742 testa potvrđeno 470 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrlo je još 45 ljudi, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada.

U danima vikenda provodi se uobičajeno manji broj testiranja, pa je i broj registriranih slučajeva manji nego tijekom tjedna. Najviše zaraza u jednom danu bilo je krajem prošlog mjeseca, kad je zabilježeno rekordnih 2611 infekcija. Zadnjih je dana broj potvrđenih zaraza dnevno varirao između 1500 i 2000, a udio pozitivnih testova kretao se od 25 do 30 posto.

Udio pozitivnih testova i dalje ostaje visok pa je u nedjelju iznosio skoro 27 posto. U bolnicama je trenutno 1292 oboljelih, najviše od početka epidemije, premda je u nedjelju otpušteno 29 pacijenata. Na intenzivnim je odjelima trenutno 201 teže oboljeli od bolesti koja je do sada u Sloveniji odnijela 1097 života. Epidemiolozi vjeruju da će se broj novih hospitalizacija, time i broj teže oboljelih te smrtnih slučajeva, početi smanjivati kroz tjedan dana. Iako je broj bolničkih postelja na covid odjelima zadnjih tjedana povećan za preko 200 postelja, zdravstvene vlasti upozoravaju da je kapacitet zdravstvenog sustava ograničen zbog nedostatka obrazovanog, stručnog kadra koji je u stanju raditi, posebno na intenzivnim odjelima te da su blizu ruba izdržljivosti. 

Od početka epidemije potvrđeno je 65.778 slučajeva infekcije, a aktivno je 20.123 slučajeva. Četrnaestodnevna incidencija zaraza na 100.00 stanovnika trenutno iznosi 960, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva. I ovaj su tjedan u Sloveniji na snazi najstrože restrikcije za suzbijanje širenja virusa, među ostalim policijski sat, odnosno zabrana kretanja izvan doma u noćnim satima, zatim "zatvaranje" u granice općina i zabrana svakog okupljanja izvan najužeg  obiteljskog kruga.

Ovaj bi tjedan, prema najavama slovenske vlade, u zdravstvenim ustanovama trebala početi sustavna i  obvezna testiranja na koronavirus, a osoblje bi se testiralo najmanje jednom tjedno. Vlada priprema slična testiranja u domovima za starije i nemoćne, a osim toga je naredila izradu planova za dobrovoljno masovno testiranje stanovništva antigenskim testovima.

VIDEO Na 12 lokacija u Zagrebu započelo testiranje na COVID-19 brzim testovima

10:00 - Indija je zabilježila 44.059 novih slučajeva zaraze koronavirusom, te je tako sada u toj zemlji ukupno zaraženo 9,14 milijuna ljudi, najnoviji su podaci ministarstva zdravstva objavljeni u ponedjeljak.

Indija se po broju zaraženih covidom-19 nalazi na drugom mjestu u svijetu, nakon Sjedinjenih Država, iako je stopa dnevnog rasta u Indiji pala nakon što je u rujnu dosegnula vrhunac.

Prema najnovijih podacima Reutersa, dnevni broj novih slučajeva već više od dva tjedna iznosi gotovo 50 tisuća.

Broj smrtnih slučajeva od covida-19 porastao je za 511, pokazuju podaci ministarstva zdravstva, na ukupno 133.738 umrlih od koronavirusa u toj zemlji.

09:50 - Granice između Victorije i Novog Južnog Walesa otvorene su u ponedjeljak minutu iza ponoći nakon što je od 8. srpnja kretanje stanovnika između dviju najgušće naseljenih država Australije bilo ograničeno strogom karantenom radi suzbijanja pandemije koronavirusa. Više pročitajte ovdje

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
10:52 23.11.2020.

Godinu dana "p(l)andemije" i nismo niti blizu "pozitivnosti" 1% svjetske populacije....

MA
Maux
14:00 23.11.2020.

Toliko o tome koliko lockdown ima utjecaja na smanjivanje epidemije. Oni su tjednima zatvoreni ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije