Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DZNAP

Gotovo 200 novinara još nije podiglo svoje naknade - novac čeka

novinarski dom
Screenshot
03.03.2017.
u 15:59

Pravo na isplatu glavarine imaju svi autori - novinari koji su do 31. prosinca 2016. godine postali članovi DZNAP-a.

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava održat će svoju 8. Skupštinu u subotu 4. ožujka 2017. u 9.30 sati, u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, u Zagrebu.

Uz protokolarni dio u kojem ćemo članstvu podnijeti izvješće o radu i financijskom poslovanju društva te predstaviti popis 150 najcitiranijih novinara u 2016. godini i donijeti odluku o isplati naknada i glavarine, otvorit ćemo raspravu o krucijalnim problemima u zaštiti autorskih prava novinara.

Uz neovlaštenu distribuciju sadržaja i plagijatorstva u raznim oblicima, suočavamo se i s drugim momentima koji su prepreka autorstvu kakvo bi trebalo biti - slobodno, odgovorno i utemeljeno na činjenicama. Primarno je to ugrožavanje radnih i profesionalnih prava novinara koje vodi i eroziji digniteta struke.

Ponekad takvom razvoju situacije doprinosimo i sami, inercijom i indiferentnošću. Banalan, ali očit pokazatelj je i činjenica da gotovo 200 autora nema dovoljno inicijative ni za to da podigne novac od naknada i glavarina koji im pripada te neke od njih čeka - godinama. Pozivamo kolege da to učine.

Pravo na isplatu glavarine imaju svi autori - novinari koji su do 31. prosinca 2016. godine postali članovi DZNAP-a, dok pravo na naknadu od prodaje autorskih djela najcitiraniji autori ostvaruju i u slučaju da nisu članovi, nego će se tek upisati u članstvo DZNAP-a. Nakon pet godina nastupa zastara.

Za sve dodatne informacije mogu se obratiti Predsjedništvu.

Komentara 1

Avatar emigrant
emigrant
16:14 03.03.2017.

Kako su napravili taj popis najcitiranijih novinara? Kod radova je jasno, citiranje je regulirano (osim ako nisi Barišić, ali takvi su valjda u manjini), ali kako to rade za novinarske uratke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije