Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Gotovo 1,7 milijardi eura prometa u 2019., ponovno velike investicije u infrastrukturu i digitalizaciju

Wolfram Senger-Weiss, Predsjednik uprave Gebrüder Weiss
Foto: Gebrüder Weiss/Göran Gnaudschun
1/2
PR
Autor
PR članak
16.03.2020.
u 14:31

"Posebice raduje potražnja u segmentu Home Delivery, gdje smo dvoznamenkasto rasli“, zaključuje Wolfram Senger-Weiss, predsjednik uprave Gebrüder Weiss

Gebrüder Weiss ostavlja za sobom uspješnu 2019. godinu.  Međunarodno transportno i logističko poduzeće dodatno je izgradilo svoju tržišnu poziciju u  Europi, SAD-u i Aziji te ponovno značajno investiralo u svoje logističke resurse, opremu i  digitalizaciju procesa. S rastom od dva posto poduzeće je u protekloj poslovnoj godini ostvarilo privremeni neto promet od 1,7 milijardi eura (2018.: 1,67 milijardi eura).

"2019. bila je dobra godina. Unatoč otežanim okvirnim uvjetima pozitivno smo se razvili u svim  poslovnim područjima te smo uspješno primijenili nove tehnologije za postizanje dodatne vrijednosti za kupce i postizanje učinkovitih procesa. Posebice raduje potražnja u segmentu Home Delivery, gdje smo dvoznamenkasto rasli“, zaključuje Wolfram Senger-Weiss,  predsjednik uprave Gebrüder Weiss. I vlastita kvota kapitala također je povećana i iznosi  sada više od 60 posto, što podcrtava visoku financijsku stabilnost poduzeća (2018.: 58 posto). 

Pozitivan razvoj u svim poslovnim područjima 

S konsolidiranim prometom od 1,15 milijardi eura područje poslovanja cestovnog prometa i  logistike povećalo je prošlogodišnji promet za 2,1 posto (2018.: 1,12 milijardi eura). Važan  pokretač bila je rastuća potražnja u segmentu Home Delivery: gotovo 1,1 milijuna komada  bijele tehnike, namještaja i TV uređaja dostavljeno je krajnjim kupcima u Austriji i istočnoj  Europi. S 385.000 pošiljki u Austriji poduzeće je tu potvrdilo svoju vodeću poziciju na tržištu  (2018.: 335.000). 

I područje zračnog i pomorskog prijevoza raslo je za 1,3 posto na 380 milijuna eura. Napeta  tržišna situacija u zračnom prijevozu kompenzirana je povećanim količinama pošiljki u  brodskom prijevozu. Na temelju osnažene strukture tvrtke Gebrüder Weiss u prekomorskim  zemljama poduzeće je ostvarilo porast ponajprije u transpacifičkim i transatlantskim  transportima te je povećalo svoje tržišne udjele u SAD-u.  DPD Austria, čiji član društva je Gebrüder Weiss, ponovno je osnažila svoju tržišnu poziciju  kao najveća privatna paketna služba u Austriji: Ukupno je sustav DPD Austria prevezao 52  milijuna paketa, što odgovara rastu od oko tri posto u usporedbi s prethodnom godinom. 

Logistika kao presudan faktor konkurentnosti 

„Logistika postaje za naše kupce sve više presudan faktor konkurentnosti. U lancima dodane  vrijednosti i njihovim procesima leži ogroman potencijal optimizacije, koji analiziramo zajedno  s našim kupcima te razvijamo odgovarajuća rješenja“, kazuje Wolfram Senger-Weiss.  Tehnički osnovicu za to čine softverska rješenja poput praćenja pošiljki u stvarnom vremenu,  digitalno mjerenje tereta, uporaba umjetne inteligencije pri planiranju transporta ili informacija  o očekivanom vremenu isporuke. „Od transparentnosti profitiraju u procesu dostave  ponajprije primatelji te tako najčešće klijenti naših kupaca. Zaposlenike u radu podržavaju  digitalni alati, ali u logistici je i dalje najvažnija komunikcija s ljudima“, govori Wolfram  Senger-Weiss. 

Logističar nije investirao samo u digitalnu, nego i u fizičku infrastrukturu. U Hrvatskoj je  dosadašnja poslovnica u Zagrebu zamijenjena modernijim logističkim terminalom, a najveća  podružnica tvrtke Gebrüder Weiss u Beču povećana je za jedno pretovarno skladište. Tvrtka Gebrüder Weiss fokus je i dalje usmjerila na razvoj duž Puta svile. U Gruziji je otvoreno proširenje logističkog čvorišta u Tbilisiju, a u središnjoj Aziji je povećana nazočnost s novom  poslovnicom u Uzbekistanu. Sveukupno je investicijski volumen u protekloj godini iznosio 51 milijun eura. 

Izvanredno obrazovanje 

Broj zaposlenika porastao je u godišnjoj usporedbi za 2,4 posto na oko 7.300 (2018.: 7.100). Višestruko je nagrađivana pripravnička praksa tvrtke u Austriji. Pripravnička praksa je  sastavni dio strategije zapošljavanja stučnjaka u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj te u  međuvremenu Srbiji. Ukupno su 264 mlade osobe na izobrazbi u tvrtki Gebrüder Weiss. 

Održiva logistička rješenja u fokusu 

Također i u alternativnom dobivanju energije te razvoju održivih transportnih rješenja  logističar je postavio prekretnice: Sa solarnim postrojenjem veličine 21.500 četvornih metara  u Beču Gebrüder Weiss od početka 2019. generira oko 2,4 milijuna kilovatsati struje  godišnje. Zajedno s fotonaponskim postrojenjima na pet lokacija godišnje se tako proizvodi  više od tri milijuna kilovatsati struje isključivo kroz Sunčevu energiju. Na lokacijama u Austriji, Njemačkoj i Srbiji u vozni park su uvršteni kamioni na plin. K tomu je  od konca 2018. u regiji Beča u pogonu potpuno električni kamion. Uporaba kamiona na vodik  u testne svrhe planiran je za ovu godinu u Švicarskoj.  Uz društvenu odgovornost na području održivosti, Wolfram Senger-Weiss vidi važan cilj za  budućnost sektora u tome da se poveća osnovni značaj logistike u društvenoj percepciji:  „Logistički sektor je inovativan i raznovrsan. Za razliku od proizvodnog gospodarstva društvo  ovu uslugu često ne percipira. Posredovanje važne uloge logistike u lancima dodane  vrijednosti sve do krajnjeg potrošača - to mora biti naš cilj.“

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?