Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbjegli hrvatski general otkriven na Tenerifeu

Gotovina se nije opirao uhićenju

hrv-ante01-txt.jpg
import
09.12.2005.
u 17:45

Španjolska je policija u srijedu navečer na Kanarskim otocima uhitila hrvatskoga generala Antu Gotovinu. Španjolska policija objavila je da Gotovina nije bio naoružan, da nije imao čuvare te da ga je devet specijalaca uhitilo za nekoliko sekundi. Sve je prošlo bez incidenta jer se Gotovina nije opirao. Informaciju o uhićenju Gotovine objavila je jučer osobno glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte za posjeta Beogradu.

Hotel “Bitacora”
Prema pisanju španjolskih medija, Gotovina je uhićen za vrijeme večere u hotelu sa četiri zvjezdice “Bitacora”, u ljetovalištu Playa de las Americas na Tenerifeu. Uhićen je s lažnom putovnicom koja je glasila na ime Kristijana Horvata. Španjolski su mediji također javili da je Gotovina na Kanarskim otocima boravio dulje vrijeme, te da je policija danima tragala za njim pretražujući otok po otok. U trenutku uhićenja Gotovina je bio s još jednom osobom. Njezin identitet španjolski mediji nisu otkrili, ali tvrde da je ta osoba puštena na slobodu. Noćenje s doručkom plaćao je četrdesetak eura.

Mnogo Hrvata iz BiH
Na Tenerife se u posljednjih desetak godina doselilo dosta Hrvata iz BiH, a u gradu Puerto de la Cruz postoji čak i kafić “Dubrovnik”. Agencija Reuters javila je da je Gotovina jučer poslije podne vojnim zrakoplovom prebačan u Madrid, gdje je na španjolskom visokom sudu održano ročište o njegovu izručenju Haagu. Predstavnici hrvatskoga veleposlanstva u Madridu, kako doznajemo, Gotovini će pružiti konzularnu i pravnu pomoć, na koju ima pravo svaki hrvatski državljanin.

“Želim vam priopćiti dobru vijest koju sam dobila prije sat vremena. Ante Gotovina uhićen je prošle noći. Uhićen je na Kanarskim otocima i bit će uskoro prebačen u Haag. To je za nas jako dobra vijest i želim zahvaliti Hrvatskoj na suradnji, kao i španjolskim vlastima što su surađivale i pomagale nama i Hrvatskoj. Tragamo za Gotovinom od rujna. Očekujem da uskoro budu privedeni i drugi bjegunci i da Karadžić i Mladić budu ubrzo izručeni Haaškom sudu”, rekla je Del Ponte u Beogradu.

Zahvala Del Ponte
Glasnogovornica glavne tužiteljice Florence Hartmann izjavila da se Del Ponte čula i s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, kojemu je osobno zahvalila na pomoći koju su pri uhićenju Gotovine pružile hrvatske vlasti. No, hrvatske vlasti odigrale su ključnu ulogu u otkrivanju skrovišta Ante Gotovine, potvrdio nam je jučer glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji je koordinirao akciju hrvatskih obavještajaca u akciji hvatanja generala Gotovine. Naime, hrvatske vlasti obavijestile su španjolske vlasti o tome da bi se Gotovina mogao skrivati na njihovu području.

Nakon što su tu informaciju španjolske vlasti provjerile, organizirana je akcija uhićenja i u trenutku kad je Carla del Ponte u Beogradu objavila senzacionalnu vijest o uhićenju, Gotovina je već bio uhićen. O akciji hrvatskih službi na čelu s Bajićem zasad se ne zna puno, no doznajemo da je trajala vjerojatno nekoliko mjeseci. Hrvatske su vlasti otkrile i da je Gotovina iz Hrvatske pobjegao morskim putem, a pretpostavlja se da je na taj način stigao i na španjolsko otočje. Možda je taj trag na kojem je bio Bajić bio i razlog što je Del Ponte promijenila mišljenje o hrvatskoj suradnji uoči odluke Europske unije o otvaranju pregovora s Hrvatskom, u noći između 3. i 4. listopada. U vlasti su bili zadovoljni što ni najmanja najava uhićenja nije procurila.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije