Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Započeli radovi

Gotova sva kućanstva u Kaštelima i Trogiru dobit će priključak na vodovod i kanalizacijsku mrežu

Kaštel Štafilić: Ministar Ćorić prisustvovao je početku radova vodovodne i kanalizacijske mreže
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
23.10.2020.
u 16:29

Rok za dovršetak projekta aglomeracije Kaštela-Trogir je 2023. godina.

U Kaštel Štafiliću svečano je obilježen početak radova na prvoj ugovornoj fazi projekta 'Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir', koja se odnosi na izgradnju dijela sekundarne kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području grada Kaštela. Projekt je ukupne vrijednosti 1,43 milijarde kuna, s 803 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program 'Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.' 

Realizacijom ovog projekta, vodoopskrbna mreža na području Kaštela, Trogira i Čiova, proširit će se na dodatnih 7700 stanovnika (2548 priključaka) povećavajući stopu priključenosti na 99%, dok će istodobno 32.477 stanovnika (8613 priključaka) biti priključeno na kanalizacijski sustav čime će se priključenost podignuti sa sadašnjih 45% na 97%. Rekonstrukcija vodoopskrbne mreže trebala bi smanjiti gubitke vode s 42% na 36%, a izgradnja i proširenje kanalizacijskog sustava značajno će doprinijeti čišćem moru i okolišu.

Nositelj projekta je Vodovod i kanalizacija Split, a realizira ga u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike (sada u okviru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH), Hrvatskim vodama, gradovima Kaštela, Trogir i Split, općinama Okrug, Seget te naseljem Slatine.

Ugovoreni radovi u prvoj fazi projekta na području Kaštela (Sućurac, Gomilica, Kambelovac, Lukšić, Stari, Novi i Štafilić), vrijednosti preko 263 milijuna kuna, predviđaju izgradnju više od 60 kilometara kanalizacijskih cijevi, 25 kilometara vodoopskrbnih od čega će se u dužini četiri kilometra postaviti potpuno nove cijevi, dok ostatak predstavlja rekonstrukciju te izgradnju crpne stanice Sućurac 3 i cjevovoda od crpne stanice Štafilić do odvojka za Rudine. Izvođač radova je tvrtka Strabag.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na otvaranju radova je naglasio veliki značaj ovog projekta za stanovnike koji će konačno ostvariti pravo na pitku vodu i kanalizacijski sustav, ali i njegov utjecaj na turizam cijelog ovog kraja te ukupno gospodarstvo. 

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je kako ovo nije samo prvi, operativni početak radova samo za Kaštela već je riječ o operativnom početku radova za šest aglomeracija na području Splitsko-dalmatinske županije: aglomeracija Solin-Split i Kaštela-Trogir, potom sinjska aglomeracija, triljska, imotska i hvarska. 

- Ovo je tek početak, a sljedeća koja nas očekuje, nadam se vrlo brzo, je sinjska aglomeracija, ukoliko budemo imali sreće kroz par dana s otvaranjem ponuda. Moramo zahvaliti i ministru te upravi Hrvatskih voda na čelu s direktorom jer ono što je unazad godinu dana razgovarano danas dobiva opipljivi smisao na samom terenu. Moram reći da su sve te aglomeracije na području SDŽ u vrijednosti 4,6 milijardi kuna, a to je uistinu pozamašan novac i to je ono što će uvelike u naredne dvije tri godine promijeniti sliku komunalne infrastrukture – poručio je Boban.

 Za projekt aglomeracije Kaštela-Trogir rekao je kako nije samo komunalni, već je i ekološki.

- Svi vi koji živite u ovom bazenu hrvatskog Jadrana vrlo dobro znadete da je Kaštelanski zaljev je imao i ekoloških problema na plažama, ponekad i u jeku sezone. Poslije realizacije ovog projekta toga više nema i možemo ga smatrati i krajnje ekološki projektom, uz ovaj komunalni aspekt. Hvala gradonačelniku Kaštela Denisu Ivanoviću, čovjeku koji toliko energije ulaže u realizaciju ne samo ovog projekta već i brojnih drugih. Iskreno hvala svima, idemo dalje rješavati ovaj projekt aglomeracije, paralelno s njima i infrastrukturne projekte kojim ćemo svjedočiti vrlo brzo, ovih dana, također na području splitskog bazena i prilaza gradu Splitu. Jednom riječju, zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića, ministra Ćorića i ostalih ministara ovaj bazen i Splitsko-dalmatinska županija će za 4-5 godina imati potpuno drugo lice – poručio je Boban.

Rok za dovršetak projekta aglomeracije Kaštela-Trogir je 2023. godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije