Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon dva mjeseca

Gotov i dvanaesti križ na Kornatu

kornat
Hrvoje Jelavić/Pixsell
22.05.2010.
u 11:07

30. kolovoza 2007. život su izgubili Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.

Na Kornatu je  danas sagrađen zadnji, dvanaesti spomen križ za vatrogasce koji su poginuli gaseći požar na tom kamenom otoku, 30. kolovoza 2007. godine. Spomenik su posljednja dva mjeseca u tehnici suhozid satima, kamen po kamen, gradile oko  tri tisuće vatrogasaca, članova JVP i DVD-a cijele Hrvatske, djelatnici policije, članovi raznih Udruga.

U križni put uzidali su ukupno 600 kubika kamena, a svaki spomen križ dug je 25 metara i širok 15 metara. Autor spomenika je zadarski arhitekt Nikola Bašić, a gradnju su vodili majstori, graditelji Udruge 'Suhozid' s otoka Paga.

- Podignuta je i kapelica Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca također u tehnici suhozida. Moram reći da je skoro sve gotovo. Naravno sada slijede fini radovi, dotjerivanje, ušminkavanje te postavljanje spomen ploča s imenom svakog poginulog vatrogasca. Uređeno je oko kilometar pješačke staze, a do svečanog otvaranja spomen parka na 3. obljetnicu 30. kolovoza bit će uređeno i pristanište za borove  - kazao je Ivo Butković, predsjednik Udruge Suhozid.

Zanimljivo je da se kamen pri zidanju nije obrađivao niti lomio nego se koristio u svom izvornom obliku. Na ravnijem dijelu kamenja, naknadno će se upisivat imena, stihovi i poruke...

Podsjetimo, 30. kolovoza 2007. godine na Kornatima su život izgubili Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.

Jedini preživjeli vatrogasac je Frane Lučić.

 

Komentara 10

NH
ngrzan7@htnet-dsl
08:52 23.05.2010.

hvale vrijedna akcija svih volontera koji su se odazvali da u tom kršu odaju počast tragično i zagonetno preminulim vatrogascima.to će sada biti vječni spomenik i mjesto hodočašća.moj je prijedlog da se ti sagrađeni križevi od suhozida ofarbaju u bijelu ili neku drugu boju da se i iz aviona jasno može vidjeti taj prirodni oltar palim vatrogascima.

Avatar Lima_zagi-hr
Lima_zagi-hr
18:22 23.05.2010.

Svaka cast!!!

VE
Vesna26
19:56 22.05.2010.

Moj dečko je vatrogasac! I danas je bio na Kornatima, pomagao je graditi križ i kapelicu! Njegovi su dojmovi preveliki, rekao je kako je to poseban doživljaj i da mu je jako drago što je otišao, jer je to nešto nevjerojatno! Ljudi su se udružili za jedan plemenit cilj! Svaka čast svim vatrogascima i ostalima koji su danas bili na Kornatima i podigli i dvanaesti križ!!! A poginulim vatrogascima neka je mirna zemlja i POČIVALI U MIRU!!!! Uvijek ćemo vas se sjećati!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije