Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEZONA SE NASTAVLJA

Gostiju i dalje više od milijun, a Jadran ostao u narančastom

01.08.2021., Kastela  - Guava u Zracnoj luci Split.
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
19.08.2021.
u 17:53

Ministar Beroš ističe da su od kraja lipnja do 17. kolovoza umrle 254 osobe sa ili zbog COVID-19, a 80% ih nije bilo cijepljeno

Vijest da za Hrvatsku na COVID karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, koju redovito konzultira većina Europljana, nema promjena, u našoj je zemlji zatekla 1,017 milijuna turista. Turistička sezona ne jenjava, u dosadašnjem je tijeku više nego pozitivno iznenadila, a zahvaljujući činjenici da su naša obala i Zagreb ostali u narančastom nastavlja se neometano barem do idućeg četvrtka kada EDCD ponovo ažurira podatke i svoju kartu. Istovremeno se Španjolska, Francuska i Grčka crvene, u rizičnoj zoni za putovanja su i dijelovi Italije pa domaći turizam uvelike uživa u poziciji sigurnog odredišta za odmor.

Više Nizozemaca

I dalje su najbrojniji njemački gosti, a među inozemne goste s najvećim turističkim prometom u kolovozu, uz Njemačku, Sloveniju, Poljsku, Austriju i Češku, ušli su i Nizozemci. Samo ih je u kolovozu došlo oko 116.000, a ostvarili su 852.000 noćenja što je čak 780 posto više u dolascima i 643 posto više u noćenjima nego u osmom mjesecu lani.

– Tržište Nizozemske tradicionalno se nalazi među top deset zemalja s kojima ostvarujemo najveći turistički promet, a kada brojke iz kolovoza ove godine usporedimo s istim razdobljem kolovoza rekordne 2019. ostvarili smo čak osam posto više dolazaka te 92 posto rezultata iz te godine u noćenjima. Inače, Nizozemci od smještaja i dalje najčešće biraju kampove u kojima su u samo kolovozu ostvarili više od 506.000 noćenja, a od početka godine više od 880.000 – ističe direktor HTZ-a Kristjan Staničić. I iz te su zemlje najave za ostatak ljeta vrlo dobre.

– Nizozemska nikada u povijesti nije imala više avionskih linija prema Hrvatskoj. Primjerice, samo prema Splitu prometuje šest aviolinija dnevno, KLM je uveo novu liniju prema Dubrovniku, dok Ryanair leti iz Eindhovena i Maastrichta za Zadar uz već postojeće linije Transavije, Easyjeta i Croatia Airlinesa. Novost je da će Ryanair od prosinca letjeti iz Eindhovena za Zagreb, čime će Hrvatska gostima iz zemalja Beneluksa biti još dostupnija tijekom čitave godine – kaže Ivan Novak, direktor predstavništva HTZ-a za Beneluks.

Najave za posezonu

Dobre su najave za ostatak ljeta, ali posezonu i iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske... Sve će, naravno, ovisiti o razvoju epidemiološke situacije kako u tim zemljama, tako i kod nas. U Hrvatskoj, prema riječima ministra zdravstva Vilija Beroša, broj zaraženih koronavirusom raste peti tjedan zaredom, a u posljednja 24 sata je 486 novih slučajeva. Više od rasta broja zaraženih brine ga slab intenzitet cijepljenja. Ističe da su od kraja lipnja do 17. kolovoza umrle 254 osobe sa ili zbog COVID-19, a 80 posto ih nije bilo cijepljeno. Nitko od 20 umrlih mlađih od 60 godina, pak, nije bio cijepljen ili je primio tek jednu dozu cjepiva. Istaknuo je da je u Hrvatskoj, zaključno s 18. kolovoza, cijepljeno 49,9 posto odraslih stanovnika.

– Naša je zemlja pozicionirana kao najsigurnija turistička zemlja na Mediteranu. Koliko dugo ćemo ostati u narančastom ili zelenom, imati priljev turista ili provesti reformu zdravstva, ovisi o svakom pojedincu. Vlada je osigurala svakome mogućnost zaštite svojeg i tuđeg zdravlja cjepivom. Sada je bitno primiti cjepivo i uhvatiti zadnji vlak za epidemiološku mirnu i sigurnu jesen – poručuje Beroš.

VIDEO Capakova zamjenica: Razmatra se uvođenje novih covid mjera

Komentara 5

MM
Marljivi mrav
18:35 19.08.2021.

Moj tekuči je isto u naramđastom. 😁 istrošio sam se na jadranu... 😉

DU
Deleted user
07:44 20.08.2021.

Realno ne vjerujemo HDZ-u i sigurni smo da muljaju sa pravim brojevima!

Avatar moskva
moskva
20:17 19.08.2021.

Svi gradovi na Jadranu kanalizaciju vode u more – Turisti se kupaju u fekalijama i ešerihiji koli … Na delu plaže Klenovica kod skakaonice Tunera, u Novom Vinodolskom, od danas je zabranjeno kupanje zbog prekomerne količine bakterije “Ešerihije koli”. Prekomernurnu količinu bakterije u moru potvrdile su ponovljene analize, pa je inspekcija u četvrtak postavila oznaku zabrane kupanja, saopštio je Županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo. Uzorkovanje morske vode biće nastavljeno svakog dana, dok rezultati ne budu dva do tri dana zaredom, a potom ponovo nakon sedam dana. Do tada će na tom delu plaže važiti zabrana za kupanje, preneli su hrvatski mediji. Uzrok zagađenosti mora još nije saopšten.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije