Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski trend: odmor od civilizacije

Gosti im dolaze odmoriti se nakon – ljetovanja na moru

23.02.2018.
u 12:00

Šator je najjeftiniji, ali i u kućici na drvetu četvero moženoćiti već za pristupačnih 500 kuna.

Turistički domaćini Karlovačke županije među prvima su u Hrvatskoj uhvatili korak sa svjetskim hitom u turizmu – razvojem tzv. robinzonskog turizma. Ono što cijelu Hrvatsku, ali posebno Karlovačku županiju čini atraktivnom u razvoju te vrste turističke ponude jest to što se gosti koji su željni tišine i male prirodne oaze bez struje, vode, telefona i mobitela u takvu oazu mogu useliti, ali zapravo biti na svega nekoliko kilometara od prave civilizacije; od vreve grada, interneta, brojnih kafića i restorana. Tako blizu, a zapravo, kada dođete u neki od robinzonskih kampova, imate dojam da ste od svega toga toliko daleko, da su kilometri oko vas samo šuma, netaknuta i čista priroda, zeleni travnjaci i čista rijeka u čijem koritu doslovno vidite nestašne ribe.

U robinzonskim kampovima gostima se pitka voda osigurava u bocama, koriste kišnicu, hranu mogu sami pripremati ili ručati u obližnjim mjestima, rasvjetu dobivaju putem LED rasvjetnih tijela, a prijenosni punjači, ako je neka nužda, mogu pokriti potrebu za punjenjem mobitela.

Gosti iz Katara, Novog Zelanda, svih dijelova Europe, ali i SAD-a posljednjih se nekoliko godina, koliko se robinzonski kampovi ili smještajni kapaciteti toga tipa otvaraju u Karlovačkoj županiji, sve češće odmaraju na nekoj od sličnih lokacija.

Bez svjetala, buke, vreve

Oglašavanje, uz preporuke na društvenim mrežama, privuklo je brojne turiste u robinzonske kampove uz Mrežnicu i Koranu te u specifične kućice na drvetu također sagrađene u neposrednoj blizini rijeke. U svim tim slučajevima Karlovačka je županija, ili Ministarstvo turizma, vlasnicima dala vjetar u leđa sufinancirajući izradu posebnih smještajnih kapaciteta; od kućice na drvetu u kojoj je gostu omogućen mir u svega 15-kvadrata prostora pod krošnjom drveta pa do kampa s trokutastim, indijanskim drvenim kućicama koje tek nekoliko stuba dijeli od zelene trave i nekoliko metara od čiste rijeke.

– Već je tijekom prve godine bilo toliko rezervacija da smo goste morali odbijati. Svi koji dođu kažu da su se odlučili na takvu vrstu odmora jer žele nekoliko dana provesti u miru, baš u suživotu s prirodom, bez buke, napornog svjetla, vreve. A opet, svega nekoliko kilometara dalje nalazi se grad, mjesto, trgovina – objašnjava nam Tihomir Ožvald, vlasnik kućice na drvetu.

Odmor, team building, druženja najčešći su razlozi zbog kojih u zeleni raj Karlovačke županije stižu gosti iz Hrvatske, ali i svijeta.

– Zanimljivo je da nam gosti s Jadrana dolaze ovdje ljeti na odmor jer im je na Jadranu prevelika gužva. Ugostili smo tako i jedan joga-kamp iz Istre te Hrvatski akrobatski festival. Osim ciljanih aktivnosti zbog kojih su došli, ovdje mogu uživati i u kupanju, raftingu, kanuingu, vožnji biciklom, u raznim drugim aktivnostima – kaže nam Karolina Erdeljac iz jednog od nekoliko robinzonskih kampova u Karlovačkoj županiji.

Interes za gradnju sličnih drvenih smještajnih kapaciteta na lokacijama koje gostu nude privatnost i život u skladu s prirodom sve su atraktivniji pa slični kampovi niču i na području Rakovice, ali i u ozaljskom kraju.

Osim robinzonskih kampova, Karlovačka je županija već godinama među vodećim županijama u Hrvatskoj s odličnim smještajnim kapacitetima u klasičnim autokampovima. I u ovom slučaju najviše ih je smješteno uz rijeke, posebice uz Mrežnicu uz koju se nalazi i niz godina najbolje ocijenjeni autokamp u Hrvatskoj po ocjeni stranih i domaćih gostiju.

Može i vlastita kamp-kućica

Autokamp Slapić, osim što je u njemu moguće odsjesti u vlastitoj kamp-kućici, nudi i mogućnost smještaja u drvenim kućicama u kampu. Tu su i popularni autokampovi uz Koranu, na cesti D1 na putu prema Plitvičkim jezerima te u općini Rakovica čiji je autokamp Korana najposjećeniji autokamp u kontinentalnoj Hrvatskoj. Na svim tim mjestima turist slobodno vrijeme može i te kako aktivno provoditi koristeći niz sadržaja koji su mu na raspolaganju.

Inače, cijena noćenja u kućici na drvetu kreće se od 500 do 1000 kuna po danu, i to za najviše četiri osobe, a raspon cijene vezan je za godišnje doba u kojem turist dolazi, jer u kućici se može boraviti i tijekom jeseni i u proljeće. Primjerice, kolibe za dvije osobe mogu se unajmiti za 150 kuna dnevno u ljetno vrijeme, ali za manji iznos može se spavati i u vlastitom šatoru.

Na području Karlovačke županije nalazi se oko petnaest robinzonskih i autokampova. Cijena boravka, dakako, ovisi o komforu koji kamp nudi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije