Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoren Buba bar

Goste poslužuju osobe s invaliditetom: 'Puno mi znači, sada mogu mami pomoći da plati račune'

Buba bar u Vinkovcima
Foto: Branimir Bradarić
1/4
01.07.2020.
u 16:31

U planu je u sklopu bara proširenje terase, otvaranje pizzerie, burgeraja, pikado kuba, igrališta za mali nogomet tako da će ukupno raditi 20-ak osoba s invaliditetom

Tri godine Udruga osoba s invaliditetom „Bubamara“ iz Vinkovaca radi na projektu pokretanja Buba bara koji je danas konačno i otvoren. U središtu Vinkovaca derutni prostor nekadašnje kuglane moderno je i lijepo uređen i pretvoren u Buba bar u sklopu kojega je uređena i kuglana sa 4 staze.

- Buba bara jedan je od rijetkih primjera socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj u kojem će goste, pored konobara po struci, posluživati i osobe s invaliditetom čije je zapošljavanje bio i glavni razlog za otvaranje Buba bara. U uređenje i opremanje Buba bara uloženo je oko 7 milijuna kuna. Puno su nam pomogli Grad Vinkovci, Vukovarsko – srijemska županija, Grad Otok kao i brojni poduzetnici koji su nam pomagali na razne načine, rekao je predsjednik Udruge Tomislav Velić.

Dodao je da pokušavaju biti udruga sa stvarnim, a ne samo deklarativnim djelovanjem te su tako pored brojnih projekata koje su realizirali jedna od politike udruge bila i zapošljavanje osoba s invaliditetom tako da su u proteklih sedam godina imali više od 1.000 ugovora o radu. Istakao je kako Buba bar osobama s invaliditetom omogućava ne samo ustavno već i prirodno pravo na rad.

-Osobe s invaliditetom mogu i žele raditi ali i nemaju baš prilike za to. Ovdje će oni moći raditi u skladu sa svojim mogućnostima i pri tome i zaraditi plaću. Udruga je i prije otvaranja Buba bara ostvarila veliku pobjedu jer smo s izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi osigurali da osobe s invaliditetom imaju pravo raditi, a da pri tome ne gube invalidninu, kazao je Velić napominjući kako Udruga okuplja oko 1.500 osoba s invaliditetom s područja Vukovarsko – srijemske županije.

Dodaje kako je trenutno u Buba baru stalno zaposleno 5 osoba s invaliditetom koje će svakodnevno posluživati goste dok ih još 4-5 bude angažirano povremeno. U planu je u sklopu bara proširenje terase, otvaranje pizzerie, burgeraja, pikado kuba, igrališta za mali nogomet tako da će ukupno raditi 20-ak osoba s invaliditetom. Svi oni prolazili su ili će tek prolaziti obuku kako da skuhaju kavu, posluže goste, donesu čaše i boce…

- Prije otvaranja Buba bara imali smo kućice u kojima smo posluživali goste tijekom Adventa ili Vinkovačkog ljeta. Na taj način smo ih spremali za rad u kafiću i sada su spremni iako će i dalje učiti i vježbati. Uz njih će uvijek biti netko tko će im pomagati i nadzirati ih. Svi oni to vole i jako im se sviđa. Žele raditi i jako su uzbuđeni. Za sve njih ovo je prvi posao i ovo će biti prvi put da će dobiti i plaću za svoj rad, rekla je Mihaela Banožić koja je radila na obuci članova Udruge.

Jedan od članova Udruge koji je zaposlen u Buba baru je i Alen Ferberžar koji je na svečanosti otvaranja presjekao vrpcu i otpjevao himnu Republike Hrvatske.

- Dugo smo čekali otvorenje, a imam i tremu. Ali biti će dobro. Naučio sam kuhati kavu. Raditi ću na terasi. Puno mi znači što ću početi raditi. Sada ću moći i mami financijski da pomognem da plati račune i kupi što treba, rekao je Ferberžar.

U Buba baru raditi će i Dario Begović koji kaže kako će raditi sve što treba i što mu se bude reklo da radi.

- Malo me je trema ali raditi ću sve. Naučili smo puno toga. Od prve plaće kupiti ću garderobe, nove tenisice, a pomoći ću i mami, kazao je Begović.

Komentara 1

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
17:02 01.07.2020.

Bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije