Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INICIJATIVA Zbog privatizacije nogometnih klubova u BiH moguća izmjena Zakona o sportu

Gospodarstvenici iz BiH žele dionice premijerligaša

Bez titulara bh. nogomet često u blatu
import
21.10.2008.
u 23:00

Isprovocirani uspješno okončanom privatizacijom NK Hajduk, skupina financijski moćnih gospodarstvenika iz BiH već danima ispipava puls kako splitski recept primijeniti na domaćem terenu i kupiti dionice par najjačih nogometnih premijerligaša. Ozbiljna namjera s njihove strane postoji, što su nam neki, istina u neslužbenom razgovoru, i potvrdili, ali privatizaciju nogometnog ili bilo kojeg drugog sportskog kluba u BiH sputavaju aktualni zakonski propisi.

Promjena zakona
Vodeći se poslovicom “zakoni postoje da se mijenjanju”, skupina domaćih poduzetnika koje već godinama obilnim financijskim porcijama hrani “gladne” bh premijerligaše kupnjom dionica, prije svega žele rasčistiti vlasničke račune, i na kraju ostvariti određenu dobit.

– Više mi se isplati kupiti klub – napominje nam jedan za dionice jednog prvoligaša zagrijani gospodarstvenik – nego ovako ulagati u klub, a da se u njemu ne znaju vlasnički odnosi i da na njega svatko polaže vlasničko pravo.

Uz činjenicu da bi se novcem od privatizacije “ubrizgala” nova financijska injekcija u standardno anemične premijerligaše, podigla bi se i sama kvaliteta nogometnih predstava, koje bi bile magnet za nogometnu publiku, ali i jake sponzore. Uz zaključak da bi privatizacija nogometnih klubova iz Premijerlige BiH osnažila nogometnu scenu, predsjednik Nogometnog saveza BiH Iljo Dominković tvrdi da takvu mogućnost nije predvidio niti novi Zakon o sportu, o čijoj se primjeni već godinama vode sportsko-političke trakavice. – Sva sportska društva”, napominje prvi čovjek NS BiH – imaju status udruge građana i kao takva funkcioniraju. Kad bi Zakon o sportu predvidio mogućnost privatizacije, trebalo bi, po njegovim tvrdnjama, obaviti preregistraciju klubova u dioničko društvo, od kojeg bi se kupovale dionice.

Privatizacija klubova
– Privatizacija klubova prodajom dionica bila bi poželjna u BiH; dioničari bi bili vlasnici kluba, dok bi vlasnik sportskog objekta i dalje bila općina, grad ili već tko to jest. Kako bi se omogućio ambijent za takvo nešto, treba ga i ozakoniti, a to je već posao Parlamenta i Vlade, a ne Nogometnog saveza BiH ili bilo koje druge sportske asocijacije – zaključuje Iljo Dominković.

Primjer Hajduka, najava privatizacije NK Osijek i NK Šibenik, stvorili su određenu kritičnu masu da se nešto slično primijeni i kod nekoliko jačih premijerligaša BiH. Novca, i zanimanja, ima, a u cijelu priču o vlasničkom kolaču u nekom od klubova žele sudjelovati i navijači. Prvi potez u toj zakonskoj igri trebaju povući predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u BiH.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije