Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija:

Hrvatski gospodarski rast usporen zbog nekorištenja EU fondova i Agrokora

Agrokor - Vlada
Foto: PIXSELL
1/2
03.05.2018.
u 11:08

Europska komisija korigirala je svoj izračun rasta hrvatskog BDP-a s 3,2 posto na 2,8.

Europska komisija korigirala je svoj izračun rasta hrvatskog BDP-a u prošloj, 2017. godini s 3,2 posto (koliko je računala još u prethodnoj, zimskoj ekonomskoj prognozi) na 2,8 posto. Objavljeno je to danas u sklopu proljetnih ekonomskih prognoza EK za svih 28 država članica Europske unije. 

Uzrok usporavanja gospodarskog rasta u posljednjem tromjesečju 2017. Europska komisija vidi u “znatnom padu korištenja investicijskih fondova EU, posebno u javnom sektoru”, kao i u krizi kompanije Agrokor. 

Slabija industrijska proizvodnja znači i usporavanje izvoza robe, koje je započelo krajem prošle godine i nastavilo se u prvim mjesecima ove. 

Istodobno, privatna potrošnja i dalje čvrsto raste, a postoje i znakovi da će ova turistička sezona ponovno biti jaka. Zbog ulaganja u hotele rastu turistički dolasci izvan glavne sezone, primjećuje EK. No udio uvozne robe i dalje doprinosi umanjenju rasta BDP-a. Drugim riječima, da Hrvati troše ono što sami proizvedu umjesto onoga što uvezu, hrvatski BDP bio bi znatno veći.

Agrokor - Vlada
1/9

Komisijina ekonomska prognoza i dalje, kao i zimus, predviđa rast hrvatskog gospodarstva za 2,8 posto u ovoj i 2,7 posto u 2019. godini. U idućoj će godini hrvatsko gospodarstvo ponovo biti na razini prije krize. 

Raste zaposlenost, rastu i plaće, pa Komisija predviđa da će se iseljavanje radne snage iz Hrvatske usporiti. Puni učinci prošlogodišnjeg rasta plaća u javnom sektoru počinju se vidjeti ove godine. Stopa nezaposlenosti u konstantnom je padu: 11,1 posto 2017., 9,6 posto 2018., 8,5 posto 2019. godine, što je znatna razlika u usporedbi s 17,2 posto 2014. godine. 

Rizici za neostvarenje takve prognoze i dalje su povezani s restrukturiranjem Agrokora ako to ne prođe onako dobro kako se zamišlja. Uspješan ishod tog restrukturiranja, u kojem se tek treba dogoditi nagodba vjerovnika, može povećati proizvodnju i ulaganja unutar grupe i njezinih dobavljača, piše u analizi Komisije. Neuspješan ishod može rezultirati financijskim i operativnim poremećajima. 

Javne financije nastavljaju se poboljšavati, uočava Komisija, navodeći da je u 2017. zabilježen proračunski suficit u visini 0,8 posto BDP-a. To je rezultat i snažnog rasta proračunskih prihoda uslijed oporavka rasta BDP-a, ali i znatnih ograničavanja rashoda. 

I na kraju, Komisija predviđa da će se udio javnog duga i dalje smanjivati “unatoč plaćanju predujma za kupnju borbenih zrakoplova u 2018. i 2019.”. Preciznije, prognozira se smanjenje javnog duga sa 78 posto BDP-a u 2017., na 73,7 posto u 2018. i 69,7 posto u 2019. godini.

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar pozitiva
pozitiva
12:06 03.05.2018.

Zasto ne koristimo EU fondove ? Tko ce snositi odgovornost za to ? Nedopustiva je razina nesposobnosti na svim nivoima. Zasto se nisu angazirali strucnjaci pa makar i inozemni ako smo toliko nesposobni ?Gospodarstvo nam je prepusteno slucaju i propadanju. Zasto se ne provode reforme o kojima se govori godinama ? Zasto se odluke o reformama kukavicki prepustaju nekim buducim hrabrim politicarima ? Zivi se tu i sad, a ne u nekoj dalekoj buducnosti kada nas vise nece niti biti. Treba samo vise hrabrosti i dobre volje i sve ce krenuti dobrim putem.

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
11:17 03.05.2018.

HR BDP je počeo rast i rastao u ono vrijeme dok u godinu i pol od 2015 zbog dvojih izbora vlada nije funkcionirala odnosno paraziti nisu smetali/parazitirali! Tada je sve strelovito raslo i sada kada su paraziti ponovo uspostavili svoje funkcije sve od u neku stvar! Parazita, virus ili bakteriju možete imat u organizmu a da vam ne šteti jer je u fazi inkubacije, no čim krene parazitirat, pokrene se dakle odmah osjetite teške simptome! Nije li ovo pre savršena analogija? Ispada da bi nam bilo jeftinije platit za njih 177 put na Bahame u trajanju cijelog mandata i više bismo prosperirali kad oni nebi smetali!

CA
callahan87
11:23 03.05.2018.

Zato što smo novce alocirali na gluposti i nespremne projekte koji te novce neće konzumirati. Jutros u 9:00 je otvoren natječaj za bespovratna sredstva za poduzetnike "Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta" u ukupnom iznosu od 200 milijuna kn s rokom dostave prijava do 28.12.2018. Natječaj je već u 10:15 bio zatvoren jer je zaprimljeno projekata u vrijednosti 300 % alokacije! Dakle, umjesto da se novci daju poduzetnicima koji očito imaju spremne projekte Hrvatskoj će EU novci propasti. Još napomena, natječaj za poduzetnike se čekao godinu i pol, jer je zadnji takav zatvoren 31.12.2016...i bio je otvoren punih sat i 15 minuta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije