Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDAN PROJEKT

Gospodarski centar u Osijeku gradit će se bespovratnim sredstvima EU

Screenshot YouTube
08.03.2021.
u 15:53

Projekt Izgradnje Zgrade 1. Gospodarskog centra vrijedan je 63,7 milijuna kuna, od čega Ministarstvo regionalnoga razvoja sufinancira 45 milijuna kuna, a Osječko-baranjske županija 18,7 milijuna

U Osijeku će se graditi Gospodarski centar, a cilj je toga projekta razvoj nove poslovne infrastrukture koja će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu. Osigurat će se njime prostor za regionalne i međunarodne sajamske i druge manifestacije u svim granama gospodarstva, ali i za kongresna događanja.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. za projekt Izgradnja Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku u ponedjeljak su potpisali osječko-baranjski župan Ivan Anušić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak. Partner je na projektu Grad Osijek, koji je ustupio zemljište.

Projekt Izgradnje Zgrade 1. Gospodarskog centra vrijedan je 63,7 milijuna kuna, od čega Ministarstvo regionalnoga razvoja sufinancira 45 milijuna kuna, a Osječko-baranjske županija 18,7 milijuna. Zgrada je osmišljena kao multifunkcionalni objekt s mogućnošću prilagodbe prostora veličini i zahtjevima događanja, a ukupne bruto površine gotovo 5000 "kvadrata". Projekt traje od 1. ožujka 2021. do 1. rujna 2023., pa je Županija pokrenula postupak javne nabave za izvođenje radova i uslugu stručnog nadzora, a rok za dostavu ponuda za izvođenje radova je 15. ožujka ove godine.

- Gospodarski centar je u biti sajamski prostor vrijedan ukupno 350 milijuna kuna, u kompletnom završetku, a mi započinjemo s prvom fazom, i već iduće godine očekujemo proljetni sajam u novome prostoru. Radi se o Centru koji će biti jedan od najvećih u Hrvatskoj, a obuhvatit će ne samo sajmovanje, nego i sve ono što je gospodarstvu i poduzetništvu u ovome trenutku potrebno, a to su nova znanja i tehnologije, inkubatori... - rekao je župan Ivan Anušić.

Potaknut će to, nadovezala se ministrica Tramišak, daljni razvoj gospodarstva cijele Slavonije.

- Jedna je to nova prilika za male i srednje poduzetnike, OPG-ove, ali i za različite vrste industrije, koji ovdje mogu prezentirati svoje kvalitetne proizvode, pronalaziti nove partnere i, što je najvažnije od svega, otvoriti novu perspektivu poslovanja - istaknula je ministrica.

Ravnatelj Tomislav Petric napomenuo je kako je ovo 100. ugovor koji je SAFU potpisao na podučju ove županije, ali i jedan od najvrjednijih.

Gospodarski centar činit će više objekta različitih namjena koji će imati ukupnu površinu oko 75.700 metara četvornih bruto građevinske površine zgrada te 35.000 "kvadrata" vanjskog otvorenog izložbenog prostora. Nakon Zgrade 1. kao multifunkcionalnog objekta, predviđena je gradnja kongresnog centra, nadzemne garaže, poslovno-obrtničkog aneksa, poslovnog toranja s uredima te unutarnjeg izložbenog prostora (pet spojenih hala) za sajmove. Planirani su i otvoreni te demonstracijski izložbeni prostori, parkiralište, pristupne ceste, park, dječja igrališta...

Komentara 4

OS
osijek68
17:35 08.03.2021.

Bas me interesira koliko ce proci prije no sto se ovaj gospodarski centar ne prenamijeni u migrantsko prihvatiliste. Drzava, a i grad,nisu u stanju 30 godina stvoriti 5 radnih mjesta, a grade sajamski prostor. Za koga? Cini se samo za one koji su pripojeni na financijski cjevovod ovog projekta. A poslije sta ih briga, neka sluzi za crtanje grafita i zapisavanje napustenih zgrada.

Avatar rubinet
rubinet
16:34 08.03.2021.

Ovi nisu normalni : "Sajamski prostor. Poduzetnički inkubator. " Velike riječi ni za što. U Osijeku im propada gospodarstvo . Propada im poljoprivreda.Propada im šećerana ...A oni bi gradili kule u oblacima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije